Psihoterapia este practica desfasurata de un profesionist care vizeaza tratarea suferintei mentale. Psihoterapia este practica desfasurata de un profesionist care vizeaza tratarea suferintelor psihice.
Modurile in care se manifesta suferinta psihica, adica simptomele care apar si de care se ocupa psihoterapia, sunt multe si diferite, dar tind sa se organizeze sub forma de tulburari psihologice tipice si recunoscute.
Mai precis, psihoterapia este procesul in care o persoana, un cuplu, o familie sau un grup de oameni intalnesc un psihoterapeut cu scopul de a-si rezolva problemele legate de sfera comportamentului, emotiilor, credintelor sau propriului mod de a gandi.
In acest scop, psihoterapia foloseste cunostintele teoretice si practice dobandite in cadrul psihologiei. Cunoasterea teoretica se refera la intelegerea functionarii fiintei umane din punct de vedere psihologic.
Cunoasterea practica, pe de alta parte, reprezinta instrumentele reale de interventie, cum ar fi analiza viselor, hipnoza, interventia paradoxala, interviul. Cunoasterea teoretica este Harta, cunostintele practice va permit sa calatoriti concret in teritoriu.
Trebuie remarcat faptul ca bagajul de cunostinte – teoretic si practic – al psihoterapeutului individual poate varia foarte mult in functie de abordarea psihoterapeutica pe care o urmeaza. De fapt, exista mai multe scoli de psihoterapie, cum ar fi, de exemplu, terapia analitica-tranzactionala, terapia psihanalitica sau terapia cognitiv-comportamentala.
Aceste scoli, desi au unele mari asemanari, difera in modul lor de lucru si de concepere a suferintei psihologice.
Psihoterapeutul in Romania
In Romania, practica psihoterapiei este rezervata psihoterapeutilor, adica psihologilor sau medicilor care au absolvit o pregatire profesionala de cel putin 4 ani la o scoala de specializare in psihoterapie.
Diferenta dintre un psiholog si un psihoterapeut nu este adesea clara. Ambele se ocupa de reabilitarea tulburarii psihologice.
Cu toate acestea, munca psihoterapeutului este de obicei considerata a fi mai profunda decat cea a psihologului. Totusi, acest lucru nu este intotdeauna adevarat (cititi articolul dedicat intrebarii diferentei dintre psiholog si psihoterapeut).
Psihoterapia promoveaza autorealizarea
Psihoterapia nu este doar o interventie asupra disconfortului. Psihoterapia este mult mai mult. Psihoterapia este, de asemenea, o mare oportunitate pentru crestere.
Dupa un curs de psihoterapie de succes, oamenii dezvolta o mai mare constientizare a modului lor de a fi si de a functiona. Drept urmare, devin capabili sa faca alegeri curajoase catre propria lor implinire autentica. De asemenea, ei devin mai capabili sa isi foloseasca propriile resurse si sa-si aduca talentele la indeplinire.
Scopul real al psihoterapiei nu consta (numai) in reducerea simptomelor tulburarilor psihologice ci in dezvoltarea unor calitati pozitive precum compasiunea, bucuria, pacea, stima de sine, experienta conexiunii spirituale si dragostea.
Psihoterapia, natura si mediul inconjurator
Savantii s-au certat ani de zile cu privire la intrebarea: este inteligenta rezultatul genelor mostenite de la parinti sau experientele pe care le are o persoana in timpul vietii? Dupa ani de controverse, astazi exista tendinta de a crede ca ambii factori sunt relevanti.
Prin urmare, inteligenta depinde atat de gene, cat si de invatare, toate acestea multiplicate cu diferitele tipuri de inteligenta.
Cu alte cuvinte, diferitele „inteligente” sunt mostenite intr-o masura din ce in ce mai mare pe baza patrimoniului lor genetic, dar ocaziile vietii, adica cat de mult vor fi stimulate diferitele inteligente, vor determina dezvoltarea efectiva a diferitelor abilitati.
Despre psihoterapia de cuplu
Pentru a beneficia de astfel de tratamente, recomandam https://www.psihoplan.ro/terapie-de-cuplu-terapie-pentru-parinti-si-consiliere-psihologica, un loc in care vei gasi cu siguranta tot ce ai nevoie si vei putea lucra doar cu specialisti din acest domeniu.
De asemenea, recomandarea noastra este sa apelezi de fiecare data la persoane in care sa ai incredere, indiferent daca este vorba despre medicul tau, despre psihiatru sau despre psiholog. Specialistii din acest domeniu sunt cei care te vor ajuta atunci cand ai probleme de cuplu, astfel incat rezultatele sa fie eficiente in termen cat mai scurt.
Recomandam ca atunci cand mergi la un psiholog pentru terapie de cuplu, sa iei in calcul urmatoarele informatii importante:
- Alege terapia care sa te ajute pe termen lung si vezi daca poti rezona bine cu terapeutul tau. In cazul in care observi ca tu se terapeutul tau nu rezonati este momentul sa te orientezi spre un alt specialist. De asemenea, recomandarea noastra este aceea de a lucra de fiecare data cu persoane in care simti ca ai incredere de la inceput.
- Fii sincer la sedintele de terapie pentru ca altfel nu vei obtine rezultate;
- Intelege cat mai bine ce spune terapeutul tau si incearca sa il asculti.
Gandeste-te si la faptul ca terapeutul tau nu va fi cel care va face lucruri in locul tau. Terapeutul tau este cel care te va ajuta sa iei decizii, nu trebuie sa te astepti ca cineva urmeaza sa actioneze in locul tau pentru ca acest lucru nu se va intampla.
Daca te bazezi ca cineva va face lucrurile in locul tau, poti renunta inca de la inceput la terapie. Avand in vedere toate acestea, va trebui sa fii cat mai atent atunci cand esti la terapie.