Genele supresoare de tumori sunt, de asemenea, implicate in controlul cresterii si diviziunii celulare. Celulele cu anumite modificari ale genelor supresoare tumorale se pot diviza intr-un mod necontrolat.
Genele de reparare a ADN-ului sunt implicate in fixarea ADN-ului deteriorat. Celulele cu mutatii in aceste gene tind sa dezvolte mutatii suplimentare in alte gene si modificari ale cromozomilor lor, cum ar fi dublarile si deletiile partilor cromozomilor. Impreuna, aceste mutatii pot determina celulele sa devina canceroase.
Pe masura ce oamenii de stiinta au aflat mai multe despre modificarile moleculare care duc la cancer, ei au descoperit ca anumite mutatii apar de obicei in multe tipuri de cancer. Acum exista multe tratamente pentru cancer disponibile care vizeaza mutatiile genetice gasite in cancer. Cateva dintre aceste tratamente pot fi folosite de oricine cu un cancer care are mutatia vizata, indiferent de locul in care cancerul a inceput sa creasca. Cu toate acestea, este bine sa ai o asigurare de sanatate care sa te ajute in astfel de situatii.
Raspandirea cancerului
In metastaze, celulele canceroase se desprind de locul unde s-au format prima data si formeaza noi tumori in alte parti ale corpului.
Un cancer care s-a raspandit din locul unde s-a format pentru prima data in alt loc al corpului se numeste cancer metastatic. Procesul prin care celulele canceroase se raspandesc in alte parti ale corpului se numeste metastaza.
Cancerul metastatic are acelasi nume si acelasi tip de celule canceroase ca si cancerul original sau primar. De exemplu, cancerul de san care formeaza o tumoare metastatica in plaman este cancerul de san metastatic, nu cancerul pulmonar.
La microscop, celulele canceroase metastatice arata in general la fel ca celulele cancerului initial. Mai mult, celulele canceroase metastatice si celulele cancerului initial au de obicei unele caracteristici moleculare in comun, cum ar fi prezenta unor modificari cromozomiale specifice.
In unele cazuri, tratamentul poate ajuta la prelungirea vietii persoanelor cu cancer metastatic. In alte cazuri, scopul principal al tratamentului pentru cancerul metastatic este de a controla cresterea cancerului sau de a ameliora simptomele pe care le provoaca. Tumorile metastatice pot provoca leziuni severe ale functionarii organismului, iar majoritatea persoanelor care mor de cancer mor din cauza unei boli metastatice.
Nu orice modificare a tesuturilor corpului este cancer. Cu toate acestea, unele modificari ale tesutului se pot transforma in cancer daca nu sunt tratate. Iata cateva exemple de modificari tisulare care nu sunt cancer, dar, in unele cazuri, sunt monitorizate deoarece ar putea deveni cancer:
Hiperplazia apare atunci cand celulele dintr-un tesut se inmultesc mai repede decat in mod normal si se acumuleaza celule suplimentare. Cu toate acestea, celulele si modul in care este organizat tesutul inca arata normal la microscop. Hiperplazia poate fi cauzata de mai multi factori sau afectiuni, inclusiv iritatia cronica.
Displazia este o afectiune mai avansata decat hiperplazia. In displazie, exista si o acumulare de celule suplimentare. Dar celulele arata anormal si exista modificari in modul in care este organizat tesutul. In general, cu cat celulele si tesuturile arata mai anormal, cu atat este mai mare sansa ca cancerul sa se formeze. Este posibil ca unele tipuri de displazie sa fie monitorizate sau tratate, dar altele nu. Un exemplu de displazie este o alunita anormala (numita nev displazic ) care se formeaza pe piele. Un nevus displazic se poate transforma in melanom, desi majoritatea nu.
Carcinomul in situ este o afectiune si mai avansata. Desi uneori este numit cancer in stadiul 0, nu este cancer deoarece celulele anormale nu invadeaza tesutul din apropiere asa cum o fac celulele canceroase. Dar, deoarece unele carcinoame in situ pot deveni cancer, de obicei sunt tratate.
Celulele normale pot deveni celule canceroase. Inainte ca celulele canceroase sa se formeze in tesuturile corpului, celulele trec prin modificari anormale numite hiperplazie si displazie. In hiperplazie, exista o crestere a numarului de celule dintr-un organ sau tesut care par normale la microscop. In displazie, celulele arata anormal la microscop, dar nu sunt canceroase. Hiperplazia si displazia pot deveni cancer sau nu.
Exista mai mult de 100 de tipuri de cancer. Tipurile de cancer sunt de obicei denumite dupa organele sau tesuturile in care se formeaza cancerele. De exemplu, cancerul pulmonar incepe in plamani, iar cancerul la creier incepe in creier. De asemenea, cancerele pot fi descrise prin tipul de celula care le-a format, cum ar fi o celula epiteliala sau o celula scuamoasa .
Carcinoamele sunt cel mai frecvent tip de cancer. Sunt formate din celule epiteliale, care sunt celulele care acopera suprafetele interioare si exterioare ale corpului. Exista multe tipuri de celule epiteliale, care au adesea o forma asemanatoare coloanei atunci cand sunt privite la microscop.
Adenocarcinomul este un cancer care se formeaza in celulele epiteliale care produc fluide sau mucus. Tesuturile cu acest tip de celula epiteliala sunt uneori numite tesuturi glandulare. Majoritatea cancerelor de san, colon si prostata sunt adenocarcinoame.
Carcinomul bazocelular este un cancer care debuteaza in stratul inferior sau bazal (de baza) al epidermei, care este stratul exterior al pielii unei persoane.