Ce sunt certificatele ISO si pentru ce sunt acestea? Toate tipurile si caracteristicile sale

Ce sunt certificatele ISO si pentru ce sunt acestea? Toate tipurile si caracteristicile sale

Certificarea diferitelor sisteme de management este o tendinta ascendenta in randul companiilor. EI cauta sa se bucure de beneficiile certificarii, care sunt vitale pentru consolidarea oportunitatilor comerciale si de management ale companiei. Cunosti tipurile de certificate ISO pentru care puteti opta?

Certificarea sistemelor de management

Certificatele sunt documente care sustin veridicitatea unui fapt. In acest caz, atunci cand avem de-a face cu certificarea ISO, acestea garanteaza in mod fiabil ca un anumit standard ISO este respectat, ca standardele sunt corect implementate. Un Certificat ISO se poate obtine cu ajutorul firmelor specializate in acest sens.

Atunci cand o companie are certificarile relevante, aceasta difera de concurenta din acelasi sector. Aceste certificate sunt dovada ca ne confruntam cu o companie competenta si de incredere, astfel incat cifra dumneavoastra de afaceri va fi afectata pozitiv.

Existenta certificatelor ISO sau a altor certificate permite companiilor sa realizeze strategii mai competitive si mai ambitioase. Aceasta inseamna ca societatea in general si economia, in special, beneficiaza de pe urma acestui impuls.

Beneficiile certificarii

Beneficiile derivate din certificarea documentelor conform standardelor ISO sunt vazute in diferite domenii: pentru clienti, in cadrul companiei in sine sau pe piata in ansamblu.

✦ Imbunatatirea imaginii care este proiectata catre clienti si societate in ansamblu.

✦ Productivitatea procesului de productie este in crestere, deoarece este orientat spre imbunatatirea continua.

✦ Cresterea increderii in mediul companiei: clienti, furnizori, administratii publice.

✦ Simplificarea procesului decizional, atat in ceea ce priveste continutul, cat si timpul petrecut pentru aceasta sarcina.

✦ Companiile care au certificarile relevante, achizitioneaza caracteristica unei companii fiabile si independente.

✦ Cresterea cifrei de afaceri derivate din toate beneficiile anterioare si prestigiul dobandit prin detinerea certificatului ISO.

Tipuri de certificate si caracteristici ISO

In functie de nevoile unei companii, veti fi interesat sa fiti certificat intr-un standard sau altul. Desi certificatele ISO sunt cele mai cunoscute, exista multe certificari in diferite domenii. Cele care sunt comune tuturor companiilor, indiferent de piata in care opereaza, sunt cele pe care le vom vedea mai jos.

Trebuie amintit faptul ca certificatele familiei de standarde ISO sunt total voluntare, companiile sunt cele care decid sa obtina titlurile standardului ISO pentru a demonstra adaptarea lor la nevoile si schimbarile care apar pe piete. Este o modalitate prin care acestea sunt mai apreciate in sectorul lor.

Certificate ISO de management al calitatii

Certificat ISO 9001: celebrul standard ISO 9001 este responsabil pentru stabilirea liniilor directoare pe care trebuie sa le indeplineasca un sistem de management al calitatii. Acest certificat de familie ISO 9000 asigura angajamentul companiei de a mentine standardele de calitate in conformitate cu standardul. In acest fel, bunurile sau serviciile dumneavoastra vor avea teste care sa certifice calitatea productiei si un proces de productie orientat spre imbunatatire continua.

Certificate ISO de management de mediu

Certificat ISO 14001: aceasta certificare garanteaza implementarea corecta a sistemului de management de mediu. Interesul pentru ingrijirea si respectarea mediului a crescut de-a lungul anilor din cauza incidentei schimbarilor climatice. Detinerea certificatului ISO 14001 demonstreaza angajamentul pe care o companie il are fata de mediu, incearca sa il respecte si sa minimizeze impactul activitatii sale productive asupra acestuia.

Certificat ISO 5001: in ciuda faptului ca este un sistem de management ceva mai putin popular decat cel anterior, este inca si un standard ISO foarte relevant. Sistemul de management al energiei este esential pentru a se asigura ca societatea utilizeaza in mod responsabil energia in timpul procesului sau de productie, fiind directionata catre obtinerea eficientei energetice.

Certificate ISO de risc si siguranta

Certificat ISO 27001: Acest standard se refera la sistemele de management al securitatii informatiilor. Detinerea acestui certificat asigura ca nu se va comite neglijenta in ceea ce priveste securitatea si ca sunt indeplinite toate cerintele legale derivate din manipularea informatiilor.

Certificat ISO 22301: este garantat ca sistemul de management al continuitatii afacerii este implementat corect. Adoptarea acestui standard ISO asigura faptul ca compania a identificat potentialele amenintari la care este expusa si cum sa-si consolideze propria capacitate. In acest fel, probabilitatea ca integritatea afacerii sa fie compromisa si, in cazul in care este afectata, sa stie cum sa reactioneze in mod corespunzator si sa minimizeze daunele care pot aparea este redusa. Acesta este unul dintre certificatele de masurare a calitatii ISO care au crescut cel mai mult in ultimii ani din cauza recentei crize economice.

Certificat ISO 39001: se refera la masurile care trebuie stabilite pentru a avea siguranta necesara pentru traficul rutier. Certificarea in ISO 39001 arata eforturile depuse de companie si interesul pe care il prezinta pentru reducerea mortalitatii pe sosea si pentru cresterea sigurantei rutiere in cadrul companiei.

Certificat ISO 45001 (OHSAS 18001): Aceasta este una dintre cele mai renumite certificari in randul companiilor, deoarece certifica conformitatea cu standardele sistemului de management al sanatatii si securitatii ocupationale.

 

0 Shares:
You May Also Like