Ce sunt instrumentele chirurgicale si cum trebuie sa fie folosite?

Ce sunt instrumentele chirurgicale si cum trebuie sa fie folosite?

Curatarea, decontaminarea, dezinfectarea si sterilizarea instrumentelor chirurgicale sunt printre sarcinile foarte delicate si importante ale lucratorului in sanatate sociala care lucreaza in spitale.

Iata o lista detaliata a instrumentelor chirurgicale utilizate in spitale si a principalelor caracteristici morfologice ale acestora. Instrumentele chirurgicale au suferit modificari considerabile de-a lungul anilor, devenind mai mici si mai usoare si din ce in ce mai precise.

Instrumentele chirurgicale pot fi impartite in doua grupe mari:

  • instrumente generice, utilizate atat in ​​spitale, cat si in salile de urgenta pentru medicamente si interventii. Acestea sunt de uz general si sunt utilizate pentru orice tip de interventie.
  • instrumente specializate, utilizate in principal in sala de operatii pentru interventii chirurgicale specifice.

Primul tip, si anume cel al instrumentelor generice, poate fi impartit in continuare in doua subgrupuri: instrumente de imbracaminte si instrumente pentru sala de operatie. Principala diferenta dintre acestea este acuratetea in implementarea lor. Cele din sala de operatie sunt fabricate din materiale fine, sunt usoare, usor de manevrat si perfect echilibrate. In schimb, instrumentul de pansament are o inchidere si o taiere mai putin precise si este fabricat din materiale mai putin valoroase.

Din ce material sunt facute

Materialele utilizate sunt diverse, principalele sunt:

  • plastic, in special pentru cele de unica folosinta
  • otel inoxidabil
  • aluminiu
  • metal cromat, din ce in ce mai putin folosit
  • metale particulare precum tungstenul si titanul.

Pe baza utilizarii lor, instrumentele chirurgicale pot fi impartite in aceste macro grupuri:

  • unelte de diagnostic
  • foarfeca si bisturiu
  • pensa tisulara si pensa hemostatica
  • retractoare
  • instrumente de sutura.

Printre instrumentele de diagnosticare se numara ciocane pentru masurarea reflexiilor, contoare si manometre de diferite dimensiuni, stetoscoape si faruri.

Foarfece si bisturii

Acestea sunt instrumentele chirurgicale utilizate pentru incizarea tesuturilor si a pielii. Foarfecele si bisturiile apartin acestei categorii.

Bisturiile In general, cu lame scurte si diverse forme, cele moderne sunt realizate din metal si au o lama interschimbabila. Bisturiile cu „lama fixa” nu mai sunt utilizate, deoarece operatiunile de sterilizare, in special cea cu abur, provoaca o actiune de degradare asupra ascutirii lamei si instrumentul sufera o deteriorare rapida.

Instrumente de prindere

Forcepsele hemostatice si fortele pentru tesuturi fac parte din instrumentele de prindere, sunt folosite pentru ocluzie, apucare sau tragere de tesuturi si lambouri in timpul disectiilor. Folosit pentru separarea tesaturilor taiate si permite o buna viziune interna. Au forme si dimensiuni variabile si sunt impartite in:

  • manuale sau retractoare, echipate cu maner si au forma de grebla, carlig sau supapa cu carlig
  • autostatic, cu un rack care blocheaza expansiunea si nu necesita interventia operatorului.

Instrumente esentiale pentru suturarea acului, au manere inelare, cu opritor sau fara opritor si sunt echipate cu corp si bit. Acestea variaza ca marime si greutate si sunt realizate in principal din otel, tungsten sau titan.

Desi unele dintre instrumentele chirurgicale examinate sunt acum oferite in pachete de unica folosinta, acuratetea, precizia si profesionalismul implementate de lucratorul socio-sanitar in decontaminarea, curatarea si sterilizarea dispozitivelor medicale pentru diagnostic, tratament si ingrijire personala raman elemente fundamentale importanta pentru prevenirea infectiilor legate de ingrijire si practici de sanatate.

Pe langa faptul ca intreaga categorie de surgical instruments este foarte speciala, sunt si alte aspecte de luat in calcul atunci cand vine vorba despre aceste instrumente.

Cumpararea de echipamente pentru spitale de la o companie certificata ISO este una dintre cele mai bune modalitati prin care un medic sau un administrator se poate bucura de o experienta excelenta pentru clienti. Certificarea ISO este legata de o calitate mai ridicata a serviciului, de scaderea raspunderii si de usurinta importarii si instalarii dispozitivelor.

Calitate remarcabila a produsului si a serviciului

Companiile de dispozitive care sunt certificate ISO trebuie sa aiba o politica de calitate aprobata la care adera angajatii. Aceasta politica are de obicei cateva propozitii si descrie angajamentul furnizorului de a furniza cea mai inalta calitate a produsului si serviciului. Politica este afisata in locatii foarte vizibile din cadrul organizatiei si angajatii sunt obligati sa o cunoasca.

Respectarea reglementarilor specifice tarii

Multe tari din intreaga lume au reglementari stricte care impun spitalelor si centrelor chirurgicale sa achizitioneze echipamente medicale de la furnizori certificati ISO. Limitarea domeniului potentialilor vanzatori de echipamente celor cu certificare ISO elimina potentialele obstacole si intarzieri care pot aparea in timpul vamuirii si inspectiilor echipamentelor.

Imbunatatiri continue in experienta clientului

Oferirea unei experiente excelente pentru clienti este un obiectiv de top pentru companiile certificate. In calitate de medic sau proprietar de spital care cumpara echipament chirurgical de la un furnizor certificat, este posibil sa observati ca furnizorul cauta in mod continuu modalitati de livrare a echipamentului  mai eficient.

De exemplu, este posibil sa observati timpi de procesare a comenzilor progresivi, intarzieri mai scurte la primirea asistentei tehnice si imbunatatiri ale functionalitatii sau aspectului produsului.

Scaderea raspunderii

Certificarea ISO 13485 impune companiilor de dispozitive medicale sa se concentreze puternic pe gestionarea riscurilor. Companiile certificate trebuie sa furnizeze dovezi ca incep sa gestioneze riscurile din momentul in care incep sa pregateasca un dispozitiv pana la faza post-livrare.

Achizitionarea de produse care au fost pregatite avand in vedere gestionarea riscurilor ajuta medicii si spitalele sa reduca riscurile de raspundere si sa optimizeze siguranta pacientilor.

0 Shares:
You May Also Like