Nucile: o comoara pentru sanatate

Nucile: o comoara pentru sanatate

La fel de apreciat pentru gustul sau gustos, precum si pentru calitatile sale nutritive, nuca este un superaliment si are numeroase beneficii pentru sanatate.

Beneficiile pentru sanatate ale nucilor

Nucile sunt cele mai ridicate in acizi grasi polinesaturati si omega 9. Multe studii au evidentiat efectul lor protector asupra bolilor cardiovasculare, hipercolesterolemiei, diabetului de tip 2 sau chiar asupra cancerului de colon.

Bogat in vitamine din grupul B, cunoscut pentru a stimula metabolismul, precum si seleniu, zinc si cupru, trei minerale imunostimulante, nucile sunt bastionul perfect impotriva scaderii tonusului si oboselii.

O cura cu nuci la inceputul iernii este astfel foarte eficienta pentru a speria virusurile ambientale. Si sa amintim de un cozonac de casa cu ciocolata si nuca pe care il mananci cu atata pofta de Craciun! In cele din urma, continutul sau ridicat de fibre face din nuci un aliat al tranzitelor lenese.

•  Pentru creier

Potrivit unui alt studiu publicat in Journal of Alzheimer’s Disease, o mana de nuci pe zi ar reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer si chiar ar incetini progresia acesteia la persoanele care au deja boala Alzheimer.

Antioxidantii (polifenoli si vitamina E) au capacitatea de a spori functiile cognitive si de a creste capacitatea de rationament.

• Pentru libidou si fertilitate

Un studiu din 2017 efectuat la Universitatea Rovira i Virgili din Reus (Spania) a corelat consumul regulat de nuci cu fertilitatea masculina.

Oamenii de stiinta au adaugat in fiecare zi 75 g de nuci la dieta unui grup de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani si au studiat calitatea si cantitatea materialului seminal. Rezultat: vitalitatea, motilitatea si morfologia spermei lor crescusera semnificativ!

•  In timpul sarcinii

Astepti un eveniment fericit? Este mai mult ca niciodata recomandat sa pui nuci in meniu! In timp ce profesia medicala a sustinut pana in 2010 evitarea nucilor in timpul sarcinii pentru a limita riscul de alergie alimentara la copil, un studiu realizat in 2012 publicat in Academia Americana de Pediatrie a schimbat situatia.

Conform rezultatelor acestui studiu, copiii ale caror mame au mancat nuci in timpul sarcinii sunt mai putin susceptibile de a dezvolta astm si alergii.

•  Pentru slabit

Persoanele care isi urmaresc greutatea tind sa demonizeze nucile, datorita valorii lor calorice ridicate. Cu toate acestea, oricat de energice sunt, nucile nu sunt deloc incompatibile cu o dieta de slabit, dimpotriva!

O mana de nuci pe zi, impreuna cu o dieta echilibrata si cu continut scazut de calorii pot promova astfel pierderea in greutate.

Ce cantitati pe zi?

Cantitatile variaza in functie de necesitatile calorice ale fiecarui individ, dar studiile au aratat ca 30 g de nuci (3 pana la 4 nuci) pe zi sunt cantitatea optima pentru sanatate. Sportivii ale caror necesitati calorice sunt crescute isi permit sa consume mai mult.

Nucile sunt alergenice si nu trebuie introduse in dieta copiilor inainte de varsta de 3 ani. Introducerea se va face foarte atent, in cantitati mici, cu o crestere treptata.

Persoanele predispuse la pietre la rinichi sau urinare ar trebui sa limiteze consumul de nuci, din cauza bogatiei lor in acizi oxalici. Nucile pot provoca in cele din urma afte la persoanele susceptibile la infectii orale.

0 Shares:
You May Also Like