9 lucruri pe care ar trebui sa le stim cu totii despre sani

9 lucruri pe care ar trebui sa le stim cu totii despre sani

Sanii intruchipeaza feminitatea, maternitatea si sexualitatea. Sensibili la hormoni, se umfla in timpul ciclului feminin, se schimba in timpul sarcinii… Modificari care ridica multe intrebari. Iata cateva fapte care te vor ajuta sa vezi mai clar.

1. Sanii mari, o grija in plus

Nu este neaparat usor sa ti-i asumi, mai ales in adolescenta cand sanii mari necesita multa atentie. In principal, pot provoca dureri de spate. Multe fete tinere care au cu adevarat sani mari si care sunt foarte traumatizate, se duc adesea sa isi micsoreze sanii.

2. Infectia este posibila, chiar si in afara alaptarii

Sanul este rosu, fierbinte, dureros si te simti obosita, cu putina febra? Ar putea fi o infectie. Acest lucru este mai frecvent in timpul alaptarii deoarece bacteriile din gura bebelusului pot infecta sanii printr-o crapatura a mameloanelor. Tinerele mame sunt in general constiente de asta. Dar infectia ramane posibila in afara perioadelor de alaptare. Trebuie tratata rapid (cu antibiotice cel mai des) pentru a nu degenera intr-un abces.

3. La fiecare consult, ginecologul trebuie sa palpeze sanii

O palpare a sanilor care include zona sanilor, golurile axilare si partea superioara a claviculei, trebuie efectuata o data pe an.

4. Sa ai sanii durerosi, este obisnuit

Cauzele durerilor mamare sunt intr-adevar multe. Inainte de menopauza, exista cel mai adesea variatii hormonale legate de ciclul menstrual. Daca durerea priveste ambii sani si dispare dupa menstruatie, este destul de linistitor.

Prin urmare, este necesar sa se observe daca durerile sunt unilaterale sau bilaterale si sunt punctate de ciclu. In orice caz, daca persista, este mai bine sa discuti cu medicul tau si poate ai nevoie de o ecografie sani Cluj.

5. Sanii urasc tutunul si alcoolul

Fumatul creste riscul de cancer mamar cu 16% , cifra care creste la 22% daca ai inceput sa fumezi tanar inainte de prima sarcina. Chiar si fumatul pasiv are un impact, desi unul mic, deoarece creste riscul de boli cu 10%.

In ceea ce priveste alcoolul, acesta creste riscul de cancer de san intr-o maniera dependenta de doza: cu cat bei mai mult, cu atat creste riscul.

6. Beneficiile sportului pentru piept

Sanii nu au muschi, astfel incat lucrul pe pectoral nu favorizeaza un sprijin bun. Pe de alta parte, exercitiile fizice asigura o postura mai buna a spatelui si reduc dezechilibrul pieptului. In plus, sportul reduce riscul de cancer mamar.

7. A manca dulce nu este bine

Citesti adesea ca sa consumi mediteranean si sa reduci grasimile reduc riscul de cancer mamar. Problema este ca nu se demonstreaza prea multe in prevenirea cancerului de san, mai ales in ceea ce priveste dieta. Se presupune ca probabil ar trebui sa eviti produsele zaharoase.

8. Doar 5 pana la 10% din cancerele de san sunt ereditare

70 pana la 80% dintre femeile care au cancer mamar nu au antecedente familiale.

9. Autoexaminarea sanilor este utila

Nu exista dovezi ca autoexaminarea reduce mortalitatea prin cancer de san. Cu toate acestea, deoarece femeile sau partenerul lor gasesc noduli la sani este de preferat sa mergi la doctor cat mai urgent.

0 Shares:
You May Also Like
Ce este Psihoterapia?
Read More

Ce este Psihoterapia?

Psihoterapia este practica desfasurata de un profesionist care vizeaza tratarea suferintei mentale. Psihoterapia este practica desfasurata de un…