Atunci cand primavara se apropie, zilele sunt mai lungi, temperaturile sunt mai calde si natura incepe sa se umple de culori. Pentru unii este un anotimp ideal pe care il asteapta cu nerabdare pe tot parcursul iernii. Dar pentru altii, este sinonim cu congestia nazala, stranutul si alte simptome enervante. Odata cu primavara vin si temutele alergii. Afla aici ce poti face pentru a le preveni sau macar a le reduce impactul.
Anticiparea
Un element foarte alergen este polenul. Si primavara este perioada in care plantele produc cel mai mult polen si il elibereaza in mediu. De aceea apar atat de multe reactii alergice. Vestea buna este ca poti urma mai multi pasi pentru a reduce riscul de alergie.
– Evita sa iesi in zilele foarte uscate sau cu vant. Momentele cu mai multe particule in aer sunt diminetile. Cel mai “curat” aer este dupa ploaie;
– Daca este posibil, nu face lucrari de gradinarit precum taierea ierbii sau taierea plantelor. Daca trebuie, poarta o masca;
– Fa un dus inainte de a merge la culcare pentru a elimina polenul de pe piele si par;
– Schimba-ti hainele cand ajungi acasa;
– Incearca sa nu lasi hainele afara la uscat;
– Inchide ferestrele noaptea.
Vitamine si suplimente
Pe langa aceste masuri, poti oricand alege suplimente pentru imunitate cu eficacitate dovedita pentru prevenirea alergiilor, sau cel putin pentru a reduce severitatea simptomelor acestora.
– Vitamina C: reduce congestia bronsica, ajuta la eliminarea histaminei si reduce inflamatia. Aceasta vitamina se gaseste in principal in fructe si legume, in special in fructele citrice, si in alimentele fortificate. In orice caz, intrucat este o vitamina hidrosolubila, adica eliminam excesul ei prin urina, nu strica sa o consumam prin suplimente in doza de 500 mg pana la 2 grame zilnic.
– Vitamina B: ajuta la reducerea severitatii reactiilor alergice deoarece accelereaza eliminarea histaminei din organism. Il gasim mai ales in carne si surse de origine animala, motiv pentru care este recomandat in special vegetarienilor si veganilor sa il consume prin suplimente.
– Omega 3: proprietatile sale antiinflamatorii ajuta la inmuierea reactiilor alergice, care se caracterizeaza prin inflamarea diferitelor tesuturi ca raspuns la substanta alergena. Il gasim in principal in peste gras, nuci si seminte si uleiuri vegetale. Este recomandat daca nu suntem siguri de un consum constant al acestor alimente, adaugati in alimentatie un supliment din acest acid gras.
– Magneziu: acest mineral ajuta la relaxarea muschilor respiratori si la scaderea dilatatiei bronsice, reducand simptomele alergiilor respiratorii. In plus, reduce eliberarea de histamine si inflamatia tesuturilor. Alimentele bogate in magneziu sunt nucile, cacaoa, produsele lactate si spanacul.
– Probiotice: suplimentele de probiotice ajuta la intarirea sistemului imunitar astfel incat acesta sa raspunda mai bine si, de asemenea, reduce procesele inflamatorii, contribuind astfel la reducerea simptomelor alergice si la reducerea severitatii acestora.
Toate aceste sfaturi te pot ajuta sa reduci alergiile si simptomele acestora, dar daca afectiunea este constanta sau foarte grava, este intotdeauna recomandat sa soliciti ajutor medical. Te poti ajuta folosind suplimentele pe care ti le recomandam si ducand o viata sanatoasa cu o alimentatie buna, activitate fizica si somn de calitate. Aminteste-ti ca, corpul nostru functioneaza ca intreg si cu cat avem mai bine grija de el, cu atat mai bine va putea functiona.