Cum functioneaza turbocompresorul?

Cum functioneaza turbocompresorul?

Exista multe componente care permit buna functionare a masinii noastre. Fiecare dintre ele joaca un rol fundamental, pe care nu l-ar indeplini fara caracteristicile particulare care le fac indispensabile. Aici va vom prezenta turbocompresorul. Un element de care cu siguranta veti fi auzit, dar a carui operatie nu este atat de bine cunoscuta.

Un turbocompresor, numit si turbosuflanta, este un sistem care introduce aer sub presiune in cilindri. Avand mai mult oxigen, puteti arde mai mult combustibil si, prin urmare, obtineti mai mult cuplu. Cu aerul de presiune ambientala (1 atmosfera), acest lucru ar fi realizat cu camere de ardere mai mari, sau ceea ce este acelasi lucru, cu mai multa deplasare.

Functionarea turbosuflantei se bazeaza pe utilizarea gazelor de esapament. Pe masura ce fumul de la cilindri iese cu o anumita viteza, este folosit pentru a muta turbosuflanta si datorita faptului ca accelereaza aerul inconjurator si il pune in motor. Sa vedem care sunt partile turbosuflantei si ce rol are fiecare pentru a intelege mai bine cum functioneaza.

Poti cumpara turbosuflante second hand accesand linkul.

Partile de baza ale turbocompresorului

Turbina

Acesta este elementul cheie pentru a profita de miscarea gazelor de esapament. Gazele de esapament rotesc turbina astfel incat turbosuflanta sa accelereze aerul care intra in cilindri. Turbina poate fi de doua tipuri: lame fixe sau lame variabile. Acestea din urma isi pot inclina lamele mai mult sau mai putin, pentru a obtine mai multe efecte, cum ar fi imbunatatirea umplerii la rotatii scazute sau cresterea debitului la rotatii mari.

Axa coaxiala

Turbina rotativa este conectata la compresor printr-un arbore coaxial care transmite miscarea acestuia. Este o parte care trebuie sa fie foarte bine lubrifiata, deoarece daca nu, s-ar uza foarte curand din cauza vitezelor mari la care functioneaza turbosuflanta. Prin urmare, este important sa alegeti bine tipul de ulei. Daca nu este suficient de fluid, nu va acoperi toate partile care au nevoie de lubrifiere.

Compresor

Miscarea turbinei este transmisa la roata compresorului prin arbore. Rotatia acestei roti impinge aerul ca un ventilator in compresor. Odata ajuns acolo, aerul se va accelera, deoarece conducta se ingusteaza putin cate putin. De aceea compresorul are acea forma ciudata de melc. Odata accelerat, aerul trece la galeria de admisie, unde este condus la cilindri.

Supapa de evacuare

Una dintre cele mai importante parti ale acestui sistem de turbocompresor este, fara indoiala, supapa de evacuare sau supapa de evacuare a deseurilor. Aceasta supapa impiedica presiunea excesiva a gazului sa aiba un impact grav asupra motorului. Pentru a face acest lucru, regleaza cantitatea de gaze care sunt eliberate din evacuarea turbosuflantei in sine la evacuarea vehiculului prin deschiderea acestuia.

Supapa de relief

In al doilea rand, asa-numita supapa de evacuare, supapa de relief sau supapa de suflare, care este responsabila pentru prevenirea presiunii cauzate de inertia puternica a turbosuflantei de la saturarea conductelor, ceea ce ar avea un impact asupra unei deceleratii puternice a turbinei.

Cu alte cuvinte, si pentru a o face poate oarecum mai simpla, activitatea acestei supape permite prelungirea in timp a vietii utile a turbinei care implica turbocompresorul.

Intercooler sau schimbator de caldura

Cand aerul este comprimat, acesta se incalzeste, ceea ce ocupa mai mult volum pentru aceeasi cantitate de oxigen, deci este adesea necesar sa se raceasca prin intermediul unui intercooler sau schimbator de caldura.

 

0 Shares:
You May Also Like