De ce cumpărarea unei mașini diesel este încă o idee bună?

De ce cumpărarea unei mașini diesel este încă o idee bună?

Motorină sau benzină? Mulți șoferi care nu doresc sau nu pot cumpăra mașini electrice , se confruntă cu îndoieli. Răspunsul depinde de utilizarea mașinii si reprezinta noile tendinte ale domeniului de vanzari auto in intreaga lume.

În 2035, vânzarea în Europa a modelelor de ardere, indiferent dacă este vorba de motorină, benzină sau alți combustibili fosili, va fi interzisă. Dar până atunci au mai rămas multi ani…

Și, în special, mașina diesel, care prin utilizarea tehnologiilor curate de ultimă generație, cum ar fi injecția AdBlue pentru a minimiza oxizii de azot (NOx), își menține eficiența obișnuită în consum și emisiile de CO2,iar acum este la fel de curată ca benzina. Acestea pot include, de asemenea, hibridizarea ușoară și au o etichetă ECO.

Chiar și așa, vânzările sale au fost reduse drastic,în primul rând prin alarma creată de fraudele în omologarea emisiilor și apoi, prin asediul administrativ, sub forma anunțurilor de creștere a taxelor și a comentariilor neizolate din partea politicienilor cât și a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, un vehicul diesel modern respectă mai mult decât cele mai stricte reglementări privind emisiile. Și, dacă mașina pe care te gândești să o cumperi va fi singura din casă,cu care mergi la serviciu în fiecare zi,este folosită și în weekend și călătorești în vacanță,răspunsul este clar: un model diesel este mai interesant decât unul pe benzină și chiar un hibrid.

Consum și costuri mai mici

Cumpărarea unei mașini diesel de ultimă generație este încă o idee bună în multe cazuri. Și din mai multe motive: consumă mai puțin, costul său de utilizare este mai mic,emite o cantitate mai mică de dioxid de carbon și are aproape același NOx și are, de asemenea, un cuplu mai mare sau forță și tracțiune, ceea ce mișcă greutatea mai bine,cu diferențe importante atunci când pleacă cu mașina plină.

Un alt atu al motoarelor diesel este că funcționarea lor este mai bine adaptată la călătoriile rutiere, în special cu mașina încărcată. Acestea funcționează la turații mai mici, răspund mai devreme atunci când  se accelerează și mențin viteza de croazieră stabilă cu mai puțin efort.

Și mergând mai relaxați, cilindree obțin și un consum real mai bun decât echivalentele lor de benzină, care trebuie să recurgă mai frecvent la accelerație și la schimbarea treptelor de viteză pentru a menține revoluțiile corespunzătoare.

Amortizare după  aproximativ 5,5 ani

Cu un consum real cu până la 30% mai mic și cheltuieli de deplasare cu până la 40% mai mici (comparativ cu benzina), deoarece combustibilul este mai economic, vehiculele diesel sunt amortizate după o utilizare între patru și șase ani în majoritatea modelelor. Kilometrajul mediu anual parcurs de șoferi din tari ale UE este de aproximativ 12.000 de kilometri.

Pentru a clarifica îndoiala dintre cumpărarea unei mașini diesel sau a unei mașini pe benzină, popularul Seat Ateca, un SUV de familie compact de 4,38 metri lungime care este vândut în două versiuni comparabile, servește drept exemplu.

Versiunea diesel 2.0 TDI de 150 CP se vinde de la 31.430 euro (fără reduceri) și omologă un consum mediu de 4,8 litri la 100 de kilometri; celălalt, cu motorul pe benzină EcoTSi de 1.5 de 150 CP,pornește de la 29.08o euro și declară o cheltuială oficială de 6,2 litri, cu 1,4 mai mult. Ambele au transmisie manuală cu șase trepte.

Asadar sa presupunem un calcul oarecare : Prețul motorinei se ridică la 2.350 de euro,iar cu litrul de motorină la 1,2 euro și benzina la 1,4 euro, parcurgerea a 100 de kilometri costă 5,76 euro cu motorină și 8,78 euro cu benzină. Cu modelul diesel, se economisesc 2,92 euro la 100 de kilometri, iar 80.400 de kilometri ar trebui acoperiți pentru a amortiza achiziția de motorină.

Dar aceste calcule corespund consumului oficial. În utilizarea reală, diferența de consum în favoarea motorinei va crește și este normal să fie în jur de doi litri-aproximativ șase pentru motorină și aproximativ opt pentru benzină (cea mai comună cheltuială medie în testele  cu acest model și versiuni).

Iar cu aceste cifre, motorina va economisi până la patru euro la 100 de kilometri, iar timpul de amortizare este redus la 58.700 de kilometri, aproximativ 5,5 ani. Mai puțin chiar dacă parcurgi mai mult decât cei 12.000 de kilometri pe an.

Aproape la fel în NOx

Emisiile de oxizi de azot sau NOx,pe de altă parte, sunt mai mari la mașinile diesel. Dar, odată cu introducereaAdBlue,o soluție apoasă cu uree care permite descompunerea acestor oxizi înainte de a părăsi evacuarea (și transportată de aproape toate modelele diesel moderne de pe piață), înregistrările sale sunt doar puțin mai mari decât benzina, de ordinul a 5 miligrame suplimentare pe kilometru.

Pe de altă parte, îngrijirea periodică de întreținere a acestui tip de motoare trebuie să fie mai frecventă decât cele ale oricăruia dintre altele, deoarece dacă nu sunt efectuate în mod regulat, acestea pot deveni foarte poluante.

0 Shares:
You May Also Like