Gradinita: fundamentala in dezvoltarea copilului

Gradinita: fundamentala in dezvoltarea copilului

In tara noastra, situatia gradinitei este dramatic in urma mediei europene, dar este o etapa fundamentala in dezvoltarea copilului.

Nu pare posibil, si totusi, in ultimii doi ani, acest lucru s-a intamplat. Gradinitele, in loc sa creasca in numar si frecventa, aducandu-ne in sfarsit alaturi de alte tari europene care au investit intotdeauna in acest sector. La gradinita Nordului copilul va dispune de toate resursele necesare unei dezvoltari armonioase.

Un dezastru educational

Pana in urma cu cativa ani, existau atat de putine gradinite incat existau liste de asteptare, astfel incat parintele spera ca copilul sau sa poata intra intr-una dintre ele, vazand in aceasta institutie de invatamant un punct de escala necesar pentru cresterea si viitorul sau si, de asemenea, pentru a-i asigura posibilitatea de a continua sa lucreze. Criza economica a spulberat aceasta imagine, dandu-ne o noua imagine a unui dezastru educational care este paralel cu criza economica.

Dezvoltarea experientelor senzoriale ale copilului

De la varsta de 0 la 3 ani, este important pentru copii sa dezvolte experiente senzoriale, sa atinga, sa asocieze zgomotul cu vederea unui obiect, sa atinga pentru a simti materia si a intelege duritatea sau gustul acesteia. Intr-o gradinita, totul este aranjat pentru ca cei mici sa aiba parte de astfel de experiente.

Chiar si simplul act de a turna paste nefierte dintr-un borcan in altul il ajuta pe copil sa inteleaga relatia dintre diferitele simturi. Aceasta operatiune simpla sta la baza metodei educationale dezvoltate de Montessori, care este aplicata si astazi in multe scoli din intreaga lume.

Dezvoltarea atasamentului social

In interactiunea cu alti copii, cel mic incepe sa se recunoasca si el insusi, sa iasa din faza necesara de narcisism si omnipotenta si incepe sa invete forme de autoreglare sociala. Nu degeaba in perioada de cresa, intre 18 si 36 de luni, copilul are cea mai mare capacitate de a gestiona in mod independent contrastele cu colegii sai. Din acest punct de vedere, unul dintre avantajele cele mai explicite este tocmai consolidarea competentelor lingvistice, deoarece nevoia de a comunica cu semenii permite copiilor sa iasa din acele forme de comunicare adult-copil prea protectoare, care ii impiedica sa activeze tot ceea ce au invatat si pe care este in schimb indispensabil sa le foloseasca pentru a comunica eficient si a se juca cu alti copii.

Alege gradinita prin evaluarea mediului si a profesorilor/educatorilor

Din cele spuse pana acum reiese ca, in ciuda scrupulelor si a vinovatiei, este o grava eroare sa credem ca gradinitele sunt un fel de parcare pentru copiii parintilor care trebuie sa munceasca si nu stiu unde sa-si tina copiii, dar este o alegere constienta si plina de dragoste si, prin urmare, ar trebui incurajata. Evident, este foarte important sa alegeti bine centrul de zi caruia ii incredintati copilul.

Sfatul este sa va apropiati de cadrele didactice si de personal, sa intelegeti pregatirea acestora, cati copii sunt tinuti in clasa si ce facilitati ofera gradinita in sine, inclusiv sali de joaca sigure, eventuala prezenta a unei gradini pentru activitati in aer liber si tot ceea ce poate transforma experienta gradinitei intr-un moment de educatie si seninatate.

Sfaturi pentru educarea copilului

Imagineaza-ti cum ar putea arata utilizarea acestei strategii dupa ce o folosesti in fiecare seara, dupa doar doua saptamani! In fiecare zi ai inceput sa observi ca copilul incepe sa-si aminteasca din ce in ce mai mult din informatii (poate din text sau din imagini – ambele sunt grozave), dar nu ai prezentat informatia intr-un mod mare si intimidant. Ai impartit-o in parti mici usor de gestionat si ai permis copilului sa preia informatiile incet. Ai petrecut mai mult timp concentrandu-te pe construirea relatiei tale cu ei, pe masura ce i-ai invatat, astfel incat ei sa invete sa aiba incredere in tine si sa-i faca placere sa lucreze cu tine. Aici vrei sa te regasesti. Deplasati-i incet, dar constant (lucrurile s-ar putea sa nu avanseze intotdeauna si este in regula) si construiti-va legatura cu ei, astfel incat sa le placa sa se conecteze cu voi atunci cand lucrati impreuna. Pe termen lung, asta va fi mai important si mai benefic.

Jocurile sunt o modalitate excelenta de a ajuta copilul sa se concentreze asupra sarcinii pe care o are la indemana si sa se distreze in timp ce o face. Ai putea incerca jocuri de concentrare. Eu personal joc Kanoodle si Q-bitz cu copiii mei. De asemenea, puteti incerca jocuri de potrivire, jocuri de secventiere, puzzle-uri sau dame. Pe masura ce copilul dumneavoastra creste in abilitatile sale, sahul este o modalitate excelenta de a va dezvolta concentrarea. De fapt, exista cercetari solide despre modul in care copiii care joaca sah au o capacitate mai mare de a se concentra si de a gandi analitic. Indiferent de jocul pe care il alegeti sa jucati cu ei, asigurati-va ca au mai multe oportunitati de a va juca in fiecare saptamana. Timpul si consecventa sunt factori cheie la crestere.

0 Shares:
You May Also Like