Cum sa ai propriul business online cu pantofi?

Cum sa ai propriul business online cu pantofi

Te intereseaza o afacere in zona de fashion, dar parca nu ai deschide inca un magazin de haine? In acest caz, un business online cu pantofi ar putea fi o alegere mult mai buna. Daca iti plac pantofii (si incaltamintea in general), ai toate sansele sa iti dezvolti o afacere profitabila.

Un magazin online cu pantofi poate beneficia de pe urma creativitatii tale si a pasiunii legate de crearea unor obiecte frumoase. Bineinteles, poti oricand sa vinzi produse de la brand-uri consacrate, dar ai mai multe sanse de reusita daca oferi altceva (produse ce se gasesc mai greu in piata).

Iar cu toate ca poti obtine castiguri substantiale in aceasta nisa, in primii ani trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa investesti resurse in dezvoltarea afacerii. Doar asa vei ajunge la nivelul la care doresti, cand castigurile nu vor mai reprezenta o provocare. Vezi mai jos ce poti face pentru a avea propriul business online de succes cu pantofi.

1. Ar fi ideal sa ai cursuri de specialitate

Dupa cum spuneam mai devreme, o linie unica de incaltaminte are sanse mai mari sa capteze atentia audientei, decat pantofii care se gasesc la inca 10 magazine de profil. Pentru a stii cum sa creezi pantofi si alte tipuri de incaltaminte, este indicat sa urmezi un curs de specialitate.

Un astfel de curs dureaza in jur de 3 luni, deci nu vei sacrifica foarte mult timp. In schimb, vei invata despre materiale si alte aspecte importante. In plus, daca esti pasionat(a) de incaltaminte, iti va face placere sa afli detalii din industrie.

2. Studiaza piata in care vei activa

Inainte sa iti pornesti afacerea, este indicat sa faci un studiu de piata. Vezi care sunt predictiile, ce produse sunt cel mai cautate si apreciate si ce lipseste din piata (poate reusesti sa suplinesti lipsa). Cunoaste-ti si studiaza-ti competitia. Vezi ce vand, cum vand si cum se promoveaza (cum ajung in fata clientilor cu produsele lor).

Pentru a fi mai eficient(a) in studiul tau, trebuie sa te hotarasti ce fel de produse vei vinde (exista multe tipuri de incaltaminte) si carui segment de clienti te vei adresa (varsta, sex, ocupatie). Apoi, vezi de unde iti poti procura materia prima, unde va avea loc productia pantofilor, daca te vei ocupa personal de design sau vei angaja personal in acest sens.

3. Pe ce nisa se va axa business-ul tau?

Este dificil sa oferi toate tipurile de incaltaminte si sa te adresezi tuturor tipurilor de clienti. In plus, trebuie sa gasesti o cale sa te diferentiezi de competitie (prin produse, servicii, mod de abordare etc.). Recomandarea este sa te nisezi, sa gasesti acel segment in piata unde te poti dezvolta.

Pentru a gasi nisa ideala pentru business-ul tau cu pantofi, ai aici cateva intrebari ajutatoare:

– ce problema din piata va rezolva linia mea de incaltaminte?

– se va adresa unei audiente specifice?

design-ul produselor va fi superior/imbunatatit fata de produsele deja existente?

– ce face linia mea de pantofi deosebita?

– exista un segment de piata ce este prea putin deservit de business-urile actuale?

4. eCommerce-ul e cea mai buna pista de lansare

Nu e greu de observat ca magazinele online se descurca mult mai bine decat cele stradale, mai ales in contextul creat de pandemie. De cand multi oameni petrec mai mult timp acasa, eCommerce-ul a crescut spectaculos, iar trendul ramane la fel si pentru viitor.

Un alt beneficiu al eCommerce-ului este ca nu ai limite cand vine vorba de dezvoltarea magazinului. Cu ajutorul unui magazin online, nu doar ca vei vinde la nivel national, dar vei putea vinde si international, atunci cand business-ul se va fi dezvoltat suficient.

Te sperie ideea de a gestiona o platforma online, din cauza lipsei cunostintelor sau experientei? Exista solutia potrivita, sub forma unei platforme prietenoasa cu utilizatorul, intuitiva si foarte usor de utilizat. Un magazin online de pantofi este usor de controlat atunci cand folosesti o platforma echipata cu tot ce trebuie pentru a vinde.

5. Cum iti finantezi afacerea?

Desi un magazin online te scapa de grijile unei chirii si a unui spatiu de depozitare, tot vei avea nevoie de resurse financiare (productie, distributie, marketing, salarii etc.). Cum faci rost de banii necesari pentru a porni o mica afacere online cu pantofi?

Daca ai economii, va trebui sa le pui la bataie. Dar, se prea poate ca economiile tale sa nu fie suficiente. Pentru a face rost de fonduri suplimentare, vezi daca poti lua un imprumut de la membrii familiei sau prieteni. Sau, poti cauta investitori dispusi sa iti sprijine afacerea (aici ai nevoie de un plan de business bine construit, realist si convingator).

6. Fa planuri: de business, de marketing si de vanzari

Pentru a limita riscurile si creste sansele de succes, o afacere trebuie sa fie bazata pe planuri clare si bine structurate. Pentru inceput, trebuie sa iti croiesti un plan de business. Ce trebuie sa contina un plan de business? Va trebui sa iei in considerare:

– o analiza a pietei;

misiunea companiei tale;

costurile de start si operare a afacerii;

planul de marketing (pentru audienta targetata);

– etapele de procurare a materiei prime si productie pana la livrarea produselor la clientul final;

palnia de vanzari (din momentul in care clientii afla de business-ul tau si pana cand ajung sa cumpere produsele).

Pe langa planul de business, trebuie neaparat sa ai un plan de marketing si de vanzari. Trebuie sa stii ce actiuni vei derula pentru a atrage atentia audientei si convinge sa cumpere. De asemenea, trebuie sa urmaresti aceste actiuni, pentru a vedea ce functioneaza si ce ar trebui schimbat.

Desi este necesar sa iti faci aceste planuri, tine minte ca ele nu sunt batute in cuie. Poti oricand sa le adaptezi in functie de evolutia business-ului. Cand ceva nu functioneaza, ai libertatea de a schimba planul, astfel incat sa te indrepti spre rezultatele dorite.

0 Shares:
You May Also Like