O mare parte din a face treaba corect depinde de a avea instrumentele adecvate. Acest lucru este adevarat, indiferent cât de mare sau mic este instrumentul – inclusiv alegerea echipamentului potrivit pentru orice sarcina pe care trebuie sa o îndepliniti.
De exemplu, alegerea macaralei potrivite pentru proiectul dvs. este esentiala nu numai din cauza eficientei sale cat si pentru ca alegerea macaralei gresite pentru munca dorita ar putea crea o situatie periculoasa pe santier.
Alegerea unei macarale care sa raspunda nevoilor dumneavoastra exacte trebuie precedata de punerea unor intrebari cheie. Iata câteva dintre cele mai importante întrebari pe care trebuie sa le luati în considerare înainte de a alege o macara pentru proiectul dvs.
Care este inaltimea la care se desfasoara lucrarea?
Unul dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti înainte de a alege o macara este cât de înalta ar trebui sa fie aceasta.
În plus fata de lungimea bratului macaralei, va trebui sa fiti constienti de modul în care conditiile de vânt la înaltime vor afecta utilajul.
Cu cât este mai înalta, cu atât va fi mai puternic efectul vântului asupra ei. Înaltimea determina, de asemenea, cantitatea de contrapondere de care va avea nevoie macaraua dumneavoastra.
Ce greutate trebuie ridicata?
Greutatea sarcinii pe care trebuie sa o ridicati este un alt factor crucial de luat în considerare pentru alegerea unei macarale. Greutatea sarcinii nu numai ca determina capacitatea de ridicare a macaralei de care aveti nevoie, ci înaltimea combinata cu factorii de greutate în dimensiunea macaralei de utilizat.
Pe ce tip de teren se lucreaza?
În functie de starea terenului de pe santier, poate fi necesar sa luati în considerare anumite conditii speciale pentru macaraua dumneavoastra. De exemplu, doriti sa fiti siguri ca solul de sub macara va fi suficient de stabil pentru picioarele de sprijin ale macaralei.
Daca solul de pe santier este prea moale sau neuniform pentru macaralele montate pe camion, poate fi necesar sa luati în considerare o macara cu o baza mai larga sau o macara pe senile care prezinta benzi de rulare în loc de roti.
Ce fel de acces veti avea pe santier?
Într-o lume perfecta, ati putea sa lasati macaraua chiar lânga locul unde aveti nevoie si sa faceti treaba fara probleme. Cu toate acestea, în lumea reala, rareori este atât de simplu.
Daca aveti un santier unde accesul este restrictionat (adica practic fiecare santier), luati în considerare un camion cu brat sau o macara potrivita pentru teren accidentat, care va poate apropia de locul de munca.
Exista obstacole care pot ingreuna munca?
Alte cladiri, linii electrice si copaci pot intra între macaraua dvs. si locul unde trebuie efectuata lucrarea. Daca exista obstacole între macara si locul destinat muncii programate, acestea pot influenta tipul de macara de care ati putea avea nevoie.
De exemplu, copacii sau liniile electrice din apropiere s-ar putea încurca în cablurile statiei suspendate ale schemei de control a macaralei, ceea ce ar putea însemna ca este o idee mai buna sa aduceti o macara cu radiocomanda.
Alegerea macaralei potrivite este mai mult decât o problema de a afla cât de mare trebuie sa fie. Exista o serie de factori care ar trebui sa joace un rol in decizia dumneavoastra de a alege un anume tip de macara pentru santierul vizat.
Macaralele fac munca cea mai grea în spatiile de lucru industriale si de constructii – la propriu. Acestea sunt unele dintre cele mai importante utilaje mare mecanizare gasite în orice unitate de productie, santier sau centru logistic.
Mai multe industrii se bazeaza pe ele pentru a îndeplini sarcini importante si pentru a mentine afacerile productive. Ca atare, macaralele au devenit un fapt al vietii cotidiene pentru multe industrii.
Cu toate acestea, desi sunt o prezenta constanta pe santierele de constructii nu înseamna ca putem ignora pericolele pe care macaralele le prezinta. Atunci când sunt actionate cu accent pe siguranta, macaralele sunt echipamente vitale. Atunci când sunt utilizate neglijent, pot reprezenta un pericol grav pentru oameni si bunuri.
Majoritatea accidentelor la locul de munca ar fi putut fi prevenite. Având în vedere acest lucru, iata primele cinci sfaturi privind siguranta macaralelor pentru a va ajuta sa evitati incidentele dezastruoase la locul de munca.
- Asigurati-va ca echipamentul macaralei este operat numai de muncitori calificati, cu certificarile si instruirea corespunzatoare a echipamentului.
Masinile complexe si grele necesita cunostinte specializate pentru a le opera în siguranta. De aceea, un element important al sigurantei ridicarii macaralelor confirma faptul ca angajatii care le utilizeaza au expertiza potrivita.
Operatorii nu numai ca trebuie sa cunoasca echipamentele din interior si din exterior, dar trebuie, de asemenea, sa fie bine pregatiti în toate procedurile de siguranta corespunzatoare. Acestea includ cunoasterea semnalelor manuale adecvate.
- Inspectati atât echipamentul, cât si încarcatura înainte de a utiliza echipamentul de ridicat.
Operatorii trebuie sa se uite atent la echipamentul lor înainte de ridicare. De exemplu, verificarea vizuala a cablurilor si bratelor pentru eventualele fisuri sau alte semne de uzura. Daca echipamentul pare deteriorat sau uzat, acesta trebuie scos din functiune si reparat.
În plus, încarcaturile trebuie inspectate pentru a avea garantia ca sunt bine fixate. Confirmarea faptului ca sarcina nu depaseste limitele echipamentului este, de asemenea, cruciala pentru siguranta functionarii macaralei.
- Asigurati-va ca lucratorii de la sol sunt îndepartati din zona de functionare a macaralei si nu se afla nicaieri sub sarcina în timp ce echipamentul este în functiune.
Un loc de munca sigur este garantat de responsabilitatea tuturor. Lucratorilor de la sol ar trebui sa li se aminteasca frecvent sa pastreze un perimetru sigur în jurul macaralelor în orice moment. Aceasta este o masura de precautie care trebuie consolidata la briefingurile de siguranta zilnice.
Planificarea operatiunilor de ridicare cu mult timp înainte înseamna, de asemenea, ca zona va fi libera de oameni la ora stabilita.
- Asigurati-va ca a fost alocat un timp adecvat pentru utilizarea macaralei pentru a evita grabirea proiectului.
O cauza obisnuita a accidentelor este neglijenta. Acest lucru provine frecvent de la lucratorii care încearca sa termine treaba prea repede si sa urgenteze intr-un mod neglijent realizarea sarcinilor lor. Este esential sa planificati operatiunile, astfel încât operatorii sa aiba suficient timp pentru a inspecta cu atentie echipamentele si pentru a urma procedurile de siguranta corespunzatoare.
- Revizuiti listele de verificare sau cardurile de siguranta înainte de a folosi macaraua.
Deoarece macaralele pot fi atât de complicate, este usor sa uitati anumite proceduri. De aceea, este necesar sa furnizati tuturor angajatilor carduri sau liste de verificare care detaliaza protocoalele de siguranta. Acest lucru este imperativ nu numai pentru operatorii de macarale, ci si pentru toti ceilalti lucratori de pe santier.
Angajatii ar trebui încurajati sa revizuiasca cardurile de siguranta înainte de a începe fiecare schimb. Aceste liste de verificare ar trebui sa fie postate în locatii vizibile din jurul santierului, precum si furnizate tuturor celor de acolo.
Macaralele sunt prezente constant în majoritatea contextelor industriale sau de constructii. Aceasta înseamna ca masurile corecte de siguranta ar trebui sa fie la fel de omniprezente.
Fara a se concentra asupra functionarii în conditii de siguranta, orice tip de echipament greu poate deveni mai mult un risc decât un beneficiu. Urmati sfaturile de mai sus pentru a va folosi macaralele cât mai sigur si productiv posibil.