Cum sa alegeti o orteza ortopedica corectiva?

Cum sa alegeti o orteza ortopedica corectiva

Atunci cand suferiti de afectiuni ale coloanei vertebrale, va puteti baza pe doua tipuri de suporturi ortopedice corective. Pe de o parte, avem corsete ortopedice corective si, pe de alta parte, corsete de sustinere a spatelui.

Ambele dispozitive se dovedesc a fi aliati valorosi in combaterea diferitelor patologii ale coloanei vertebrale si doar intelegand diferentele dintre cele doua ajutoare ortopedice, modul in care acestea intervin asupra deformarilor coloanei vertebrale si protejeaza spatele prin prevenirea eventualelor dureri, traumatisme si leziuni, il puteti identifica pe cel potrivit pentru sanatate.

Functia unui dispozitiv ortopedic

Atunci cand suferiti de o afectiune a spatelui, primul lucru care trebuie facut este sa intelegeti natura durerii. Numai dupa recunoasterea originii patologiei este posibila identificarea celei mai potrivite orteze ortopedice corective pentru afectiune si a terapiei care va urma. De fapt, fiecare dispozitiv are un rol foarte precis si functii specifice care permit usurarea sarcinii asupra coloanei vertebrale si ofera sprijin in zona cea mai supusa oboselii.

Functia corsetelor rigide si semi-rigide si a corsetelor de sustinere a spatelui este tocmai aceea de a face ca coloana vertebrala sa ia pozitia corecta si, in acelasi timp, de a reduce permanent durerea. Daca ati purtat vreodata o orteza pentru spate, stiti cat de inconfortabil poate fi si, in multe cazuri, va impiedica sa va desfasurati activitatile zilnice, de la munca la sport, inclusiv sa dormiti noaptea.

Orteze rigide si semi-rigide pentru cifoza si scolioza

Cand vorbim despre scolioza si cifoza, ne referim la patologii care provoaca deformari ale coloanei vertebrale. Aceste afectiuni afecteaza in principal pacientii in copilarie si adolescenta si, daca sunt depistate la timp, pot fi corectate pentru a evita degenerarea mai tarziu in viata.

Scolioza si cifoza pot fi corectate in mod eficient prin utilizarea unui corset ortopedic. Atat modelele rigide, cat si cele semi-rigide pot fi concepute special pentru pacient, care va beneficia de functii importante.

Corsetul corecteaza deviatia prin exercitarea presiunii necesare in zona coloanei vertebrale care este cea mai curbata si elibereaza presiunea in zona in care aceasta trebuie sa se miste pentru a facilita o postura corecta.

La ce se foloseste un corset lombar?

Un corset lombar (lombosacrale si dorso-lombare) ofera sprijin pentru spate. Scopul lor este similar cu cel al corsetului de corectie, desi difera in anumite privinte. In cazul in care corsetul este util pentru corectarea deformarilor coloanei vertebrale, corsetul lombar ortopedic este utilizat pentru a sustine spatele si a-l mentine drept si pentru a preveni sau a ameliora orice durere lombosacrala.

Sarcina sa este de a sustine spatele, de a reduce sarcina asupra vertebrelor lombare si de a usura tensiunea indusa de o postura proasta, care, pe termen lung, poate duce la dureri lombare. Este foarte util sa purtati un corset lombar pentru a va mentine spatele drept in timp ce lucrati la calculator, faceti munca obositoare sau ridicati greutati. Corsetul ortopedic dinamic amelioreaza tensiunea de pe vertebre, prevenind astfel hernia si durerile de spate. In cele din urma, am dori sa va vorbim despre corsetele pentru obstetricieni.

Ce este scolioza?

Coloana vertebrala este uneori numita sira spinarii, dar nu este doar un os. Este format din o multime de oase (numite vertebre) care sunt conectate printr-un tip de tesut elastic numit cartilaj. Acest lucru le ofera oamenilor flexibilitatea de a se indoi, intinde, echilibra si chiar merge.

Scolioza este atunci cand vertebrele formeaza o linie curba in loc sa fie drepte. Uneori se rotesc (se rasucesc), ca un tirbuson.

Curbele mici de obicei nu cauzeaza probleme. Dar o curba care se inrautateste poate fi daunatoare pentru sanatatea unei persoane. Curbele foarte mari pot deteriora articulatiile si pot provoca artrita coloanei vertebrale. Curbele mari pot face coastele sa se frece de pelvis, provocand durere. Daca coloana vertebrala se curbeaza mult, oamenii ar putea avea probleme cu plamanii.

Copiii de orice varsta – chiar si sugarii – pot avea scolioza. Cel mai frecvent tip de scolioza se numeste idiopatica. De obicei, se gaseste atunci cand oamenii incep sa treaca prin pubertate.

Scolioza idiopatica este  un mister medical. Nimeni nu stie cu siguranta de ce oamenii o fac dar cercetarile arata ca functioneaza in familii.

Scolioza idiopatica nu este cauzata de lucruri precum purtarea unui rucsac greu, postura proasta, practicarea sportului – sau orice altceva ati putea face. Nu ai control asupra daca faci scolioza. Este in genele tale.

Care sunt semnele si simptomele scoliozei?

Uneori, scolioza este usor de observat. O curba a coloanei vertebrale poate face corpul sa se incline spre stanga sau spre dreapta. Daca aveti scolioza, ar putea parea ca va aplecati intr-o parte. Unii oameni au un umar mai sus decat celalalt sau un omoplat care iese mai mult decat celalalt. Daca coloana vertebrala este rasucita, o parte a cutiei toracice ar putea iesi mai mult in afara cand te apleci.

Adesea, scolioza nu este evidenta. De aceea, furnizorii de servicii medicale fac un examen de scolioza ca parte a controlului dumneavoastra regulat. Unele state au programe de screening scolar pentru scolioza.

0 Shares:
You May Also Like