Cum sa iti iluminezi casa ? Diferitele tipuri de lumina

Cum sa iti iluminezi casa ? Diferitele tipuri de lumina

Sa incepem prin a vorbi despre tipul de lumina. Ce intelegem prin tipul de lumina? Cu tipul de lumina ne referim la lumina directa si lumina indirecta, adica la modul in care iluminam un spatiu.

O camera poate fi iluminata cu lumini directe care lumineaza ceva concret, asa ca va faceti o idee, vorbim despre ceva similar cu efectul lanternelor sau putem ilumina cu lumini indirecte, a caror lumina este mai omogena si nu se stie foarte bine de unde provine.

 Alege becuri LED si te poti bucura de o lumina sanatoasa, dar si de economii considerabile.

Avantajele si dezavantajele luminii directe

Cu lumina directa, anumite zone sunt iluminate foarte bine, de exemplu mesele de lucru. In functie de tipul de focalizare si, in mod natural, de bec, putem obtine luminozitati foarte mari.

Ele ajuta la imbunatatirea anumitor spatii, deoarece creeaza lumina intunecata, ceea ce le face foarte interesante din punct de vedere decorativ. O lampa de lectura intr-un colt al camerei poate oferi o mare valoare estetica, precum si foarte utila.

Dezavantaje ale luminilor directe

De obicei, ele servesc la iluminarea spatiilor mici, deoarece, dupa cum va puteti imagina, este foarte complicat sa iluminati o camera de zi cu o lampa de podea.

Un alt dezavantaj al luminilor directe este ca acestea pot produce reflexii.

Avantajele luminii indirecte

Ele ne ajuta sa iluminam spatii foarte mari cu o lumina omogena si nu foarte intensa.

Daca folosim lumini indirecte ascunse, obtinem efecte foarte interesante.

Dezavantajele luminii indirecte

In general, ele sunt mai dificil de instalat, deoarece lumina indirecta atinge expresia maxima cu resurse cum ar fi lampi sau spoturi in tavane. Desi putem recurge si la lampi de plafon inversate, care orienteaza lumina spre tavan si lumineaza spatiile care reflecta lumina.

Luminile indirecte produc de obicei o intensitate mai mica a luminii decat luminile directe, deoarece se joaca cu reflexiile luminii, astfel incat pentru a obtine luminante ridicate, trebuie sa crestem numarul de spoturi luminoase.

Culoarea luminii.

Credem ca unul dintre lucrurile la care oamenii tin cel mai putin atunci cand se gandesc la decorarea casei lor este culoarea luminii, cu toate acestea, optand pentru o culoare alba sau galbena schimba radical aspectul unei camere. Nu vom intra in evaluarea altor culori mai putin frecvente, asa ca ne vom concentra pe culoarea alba si culoarea galbena a luminii.

Mai sus am incercat sa indicam care culoare este cea mai potrivita pentru fiecare utilizare, dar asta nu inseamna ca nu o puteti alege pe cea care va place cel mai mult.

Ceea ce va putem spune este ca, culoarea alba este mai asemanatoare cu lumina naturala, iar galbenul este mai plictisitor, pe de alta parte, albul este o culoare mai consistenta pentru spatiile de lucru care au nevoie de multa lumina, iar galbenul este mai potrivit pentru locurile de relaxare, de exemplu dormitoarele.

Si, in sfarsit, sa vorbim despre luminozitate, sau mai degraba despre luminanta.

Pentru a sti exact despre ce vorbim, iata ca ne referim la “puterea” sau mai degraba la cantitatea de lumina pe care o ofera un bec. Fiecare activitate este de obicei legata de o cantitate de lumina si exista studii care pot fi folosite pentru a calcula numarul de becuri de care avem nevoie pentru a ilumina o camera de zi, un birou sau o bucatarie. Desi, asa cum am mentionat anterior, alegerea finala in casa ta depinde de tine.

Luminanta este masurata in lumeni si aceasta valoare este indicata pe toate becurile. Exista tabele rezumat care pot fi foarte utile pentru a calcula numarul de becuri de care veti avea nevoie in functie de lumeni si de utilizarea camerei care urmeaza sa fie iluminata.

Cum sa alegi un bec LED potrivit pentru casa ta

Iluminat cu LED-uri

Daca intram in iluminatul cu LED-uri pentru casa, acestea sunt diode de emisie de lumina, surse mici de lumina care vor fi iluminate cu miscarea electrozilor printr-un material care va fi semiconductor. In acest infografic vedem eficienta mare a luminii in ceea ce priveste consumul redus sau becurile eco-halogen.

Dureaza aproximativ 50.000 de ore, in timp ce becul de economisire a energiei este de 13.000 de ore, iar becul eco-halogen 2.000 de ore.

Caracteristicile LED-urilor

Exista trei caracteristici principale care definesc calitatea produsului becurilor LED pentru casa, bazandu-se in principal pe un element electronic, cipul:

  • Calitatea cipului. Producatorul va trebui sa ia multe masuri eficiente pentru fabricarea LED-urilor. Este o tehnologie foarte delicata care are nevoie de spatii fara poluare, tehnologie inalta… etc.
  • Gestionarea caldurii.Cel mai mare dusman al cipului este caldura, tinand cont de faptul ca cipul in sine ofera si caldura, este o calitate de care producatorii trebuie sa tina cont atunci cand fac becuri LED pentru acasa.
  • Distributia luminii. Inainte de orice loc de munca, distributia luminii si a intensitatii este foarte importanta. Trebuie sa se tina pasul cu faptul ca cipul LED asigura iluminare intensa si directa.
0 Shares:
You May Also Like