De ce certificarea ISO 9001 este importanta atunci când furnizati un serviciu?

De ce certificarea ISO 9001 este importanta atunci când furnizati un serviciu?

S-ar putea sa credeti ca certificarea ISO 9001 nu este la fel de importanta pentru o firma prestatoare de servicii ca si pentru o companie care produce lucruri fizice. Cu toate acestea, asa cum vom explica aici, este exact la fel de importanta.

Implementarea unui sistem de management al calitatii

Folosim certificarea ISO 9001 pentru a controla procesele pe care le folosim pentru realizarea produselor sau serviciilor noastre. În unele cazuri, acestea sunt rapoartele firmei. Presupun ca aici apare cea mai mare conceptie gresita despre sistemele de management al calitatii.

Un sistem de management al calitatii nu are ca scop specific punerea unor „ecusoane” pe un produs. De fapt, acest lucru nici nu este permis. Certificatul ISO 9001 este despre sistemul care produce produsul; cum este gestionat si controlat? Cum este revizuit si îmbunatatit? Pentru a intelege mai in profunzime conceptul din spatele unei certificari ISO 9001 vezi detalii aici.

Sistem de certificare ISO 9001 si îmbunatatire continua

Fiecare produs pe care îl creati, trece prin acelasi proces de „ciclu de viata”. Acest lucru culmineaza cu o revizuire finala si aprobare, de catre altcineva decât autorul, înainte de a-l trimite clientului.

Cum beneficiaza clientii tai de certificarea ISO 9001 ?

Pur si simplu, certificarea ISO 9001 înseamna ca cel putin o alta pereche de ochi, în plus fata de persoana calificata si cu înalta calificare care scrie (si cel mai probabil, efectueaza lucrarea asociata), va revizui în mod critic fiecare raport emis companie.

Asta înseamna ca raportul clientului beneficiaza de cunostinte si experienta de la mai multe persoane.

Ce urmeaza?

ISO 9001: 2015 este acum standardul. În prezent trebuie sa fiti certificati pentru versiunea 2015 a standardului. Noua versiune, în comun cu un numar mare de standarde ISO, încorporeaza un element de evaluare a riscurilor pentru a conduce la îmbunatatirea continua a sistemului. Companiile trebuie sa fie capabile sa identifice riscurile pentru afacere si sa puna în aplicare masuri de control.

Exista o perioada de gratie de 3 ani pentru a trece la noul standard de certificare ISO 9001. Exact modul în care realizam acest lucru este o lucrare în curs în acest moment.

Merita efortul certificarii ISO 9001?

Pentru clientii vostri? Fara indoiala. Fiecare produs are un standard ridicat si are un procedeu de fabricare pe deplin trasabil.

Mai mult, aveti o evidenta a tot ceea ce faceti (si ce ati facut) pentru fiecare client. Acest lucru este disponibil pentru referinta viitoare, daca este necesar.

Rigoarea unui audit extern periodic va determina sa va mentineti sistemele actualizate si sa mentineti nivelurile de performanta care altfel ar putea deveni treptat confortabile si se pot degrada în timp. Provocarea de a va îmbunatati continuu si de a putea demonstra acest lucru va functiona cu siguranta si pentru voi.

Monitorizarea si masurarea au fost întotdeauna esentiale pentru gestionarea sistemului de management al calitatii (QMS) ISO 9001: 2015. Aceste cerinte pentru colectarea datelor sunt cruciale pentru a va asigura ca QMS-ul dvs. îndeplineste cerintele pe care le-ati stabilit pentru procesele dvs., precum si pentru produsele si serviciile dvs.

Ce se întelege prin luarea deciziilor bazate pe date certe în ISO 9001?

Luarea deciziilor bazate pe date certe în ISO 9001 este unul dintre cele sapte principii principale pe care se bazeaza standardul QMS. Pentru a va gestiona corect QMS-ul, doriti sa va bazati pe date bune, mai degraba decât sa ghiciti ce trebuie facut.

Desi nu veti gasi cerinte specifice pentru luarea deciziilor bazate pe dovezi conform clauzelor ISO 9001, veti gasi cerinte pentru revizuirea managementului superior al sistemului pe baza datelor; aici sunt necesare rezultatele de monitorizare si masurare.

Cea mai importanta aplicatie pentru datele obtinute este de a lua rezultatele efective ale unui proces si de a le compara cu rezultatele dorite care au fost stabilite ca obiective de calitate pentru acel proces, pentru a vedea cât de bine se desfasoara îmbunatatirea.

Pentru a avea acest lucru ca principiu de baza, trebuie sa aveti dovezi de utilizat pentru luarea deciziilor. Rezultatele de monitorizare si masurare va ofera aceste dovezi.

De ce ar trebui utilizate monitorizarea si masurarea?

Dupa cum puteti vedea, daca compania dvs. încearca sa ia decizii bune bazate pe date certe pentru a-si îmbunatati eficacitatea si eficienta, datele trebuie sa fie corecte si adecvate pentru a evalua orice proces sau produs este în curs de revizuire.

Aplicarea bine gândita a monitorizarii si masurarii în cadrul sistemului de management al calitatii poate ajuta la asigurarea faptului ca dovezile utilizate pentru luarea deciziilor raspund cel mai bine nevoilor celor care iau deciziile.

Procesele sistemului de management al calitatii trebuie monitorizate si masurate, daca este posibil, pentru a se asigura ca acestea functioneaza asa cum au fost proiectate – ceea ce standardul numeste prin rezultate planificate.

Asigurarea faptului ca procesul dvs. se comporta conform planificarii este primul pas în a putea îmbunatati procesul, care este scopul de a avea un SMC. Deci, pentru fiecare proces, este cruciala compararea rezultatelor existente cu rezultatele asteptate care au fost planificate în functie de obiective si corectarea procesului atunci când rezultatele nu îndeplinesc asteptarile.

De exemplu, departamentul dvs. de proiectare si dezvoltare ar putea alege sa masoare numarul de modificari de proiectare necesare din cauza erorilor în proiectare ca o modalitate de a sti cât de bine merge procesul. Daca acest numar creste de la o valoare convenita în mod rezonabil, atunci proprietarul procesului stie ca ceva nu este în regula si care trebuie corectat.

Aceasta este urmata de revizuirea de catre conducere a rezultatelor de monitorizare si masurare, care va decide asupra necesitatii de a schimba resursele pentru un proces.

Câteva exemple care pot proveni din monitorizarea si revizuirea managementului masuratorilor ar putea include monitorizarea procesului pentru actiuni corective pentru a va asigura ca nu se repeta probleme, revizuirea rezultatelor auditului intern care monitorizeaza procesele si revizuirea masuratorilor pentru conformitatea produsului pentru a va asigura ca produsul neconform este redus.

Monitorizarea satisfactiei clientilor, astfel încât sa stiti cum va percepe clientul capacitatea de a ii îndeplini cerintele, este, de asemenea, o activitate importanta în SMC. Acest lucru va ajuta la îmbunatatirea nu numai a SMC, prin activitati de corectare, ci si la cât de bine percep clientii compania si produsele dumneavoastra.

0 Shares:
You May Also Like