Inteligență artificială în serviciile bancare mobile: remodelarea experienței clienților

Inteligență artificială în serviciile bancare mobile

Inteligența artificială (AI) în domeniul bancar nu este un concept nou. Capacitatea mașinilor de a interacționa și de a învăța să îndeplinească sarcinile făcute anterior de oameni se întoarce cu zeci de ani în urmă.

Disponibilitatea de date, software open-source, cloud computing, viteze de procesare rapide și adoptarea AI contribuie la o remodelare masivă a unei industrii care are impact asupra tuturor consumatorilor și a afacerilor deopotrivă: serviciile bancare. Acest lucru are implicații semnificative pentru instituțiile financiare, deoarece noile capacități tehnice și serviciile mobile contextuale le pot ajuta să rămână relevante pe piață.

Se pare că în fiecare săptămână există o descoperire tehnologică în care se finalizează o nouă sarcină folosind AI. De la Siri la Alexa de la Amazon, ideea de a avea un asistent personal care să ajute la abordarea sarcinilor de zi cu zi devine din ce în ce mai binevenită de către utilizatori de pretutindeni, deoarece așteptările consumatorilor sunt la un nivel maxim personalizat.

AI poate fi utilizat în diferite moduri în diferite industrii, variind de la aplicații mai puțin robuste – cum ar fi Siri de la Apple – la algoritmi de învățare profundă mai complexe, în care o mașină poate funcționa similar cu creierul uman. Deși un „AI puternic” este încă la departe, vedem capabilitățile tehnice avansând cu fiecare săptămână care trece.

Ce este inteligența artificială?

Inteligența artificială poate fi clasificată ca un grup de tehnologii conexe, inclusiv procesarea limbajului natural, învățarea automată și sistemele expert. Aceste funcționalități pot înțelege și se pot comporta similar cu creierul uman, si au transformat deja modul în care companiile privesc experiența generală a clienților.

McKinsey Global Institute separă AI în cinci mari categorii: viziune pe computer, limbaj natural, asistenți virtuali, automatizare a proceselor robotizate și învățare automată avansată. Institutul de cercetare prezice că până în 2030, 70% dintre companii vor adopta cel puțin un tip de tehnologie AI dintre cele enumerate mai sus.

Industria bancară are o experiență generoasă în utilizarea datelor statistice, dar, în cea mai mare parte, băncile nu au încă dezvoltat strategii de AI scalabile axate pe crearea de valoare pentru clienții lor.

Inteligența artificială în domeniul bancar

Inteligența artificială în domeniul bancar

În timp ce băncile nu funcționează non-stop; utilizatorii doresc să-și finalizeze tranzacțiile bancare non-stop. Pentru ei, cea mai bună bancă este cea care le oferă flexibilitatea de a-și efectua tranzacțiile 24 × 7. Această cerere este satisfăcută cu ușurință de serviciile bancare mobile. Dar apoi vine un alt semn de întrebare mare. În timp ce serviciile bancare mobile pot ajuta utilizatorii să efectueze tranzacții bancare non-stop, ce putem zice de asistența online pentru clienți.

Aici apare nevoia de inteligență artificială în domeniul bancar. Cu ajutorul învățării automate și a tehnologiilor predictive, AI a sporit eficiența serviciilor bancare mobile și a ajutat băncile să ofere utilizatorilor o experiență mai bună.

Cu toate acestea, majoritatea băncilor se află doar în primele etape ale adoptării tehnologiilor AI. Potrivit unui sondaj realizat de Narrative Science și Institutul Național de Cercetare a Afacerilor, 32% dintre directorii serviciilor financiare au confirmat că folosesc deja tehnologii AI, cum ar fi analiza predictivă, motoarele de recomandare și recunoașterea vocii.

Semnalând în continuare angajamentul băncilor față de adoptarea AI, Royal Bank of Canada a adăugat recent funcționalitatea Siri în aplicația sa mobilă iOS. Furnizorii tradiționali de servicii bancare se află acum in situatia de a explora tehnologiile AI cu mai multă atentie pentru a îmbunătăți experiența clienților și pentru a rămâne relevanți pe piața actuală.

Funcționalitatea AI în aplicațiile mobile devine din ce în ce mai proactivă, mai personalizată și, în general, mai rafinată. Chiar luna trecută, Apple a introdus comenzile rapide Siri, alături de lansarea iOS 12.

Siri monitorizează acum activitatea utilizatorilor și sugerează comenzi rapide bazate pe comportamente normale în aplicație. De asemenea, utilizatorii pot personaliza această caracteristică AI cu comenzi vocale unice și interogări de căutare pentru a îndeplini sarcini de rutină.

Instituțiile bancare își pot îmbunătăți aplicația mobilă cu AI pentru a trimite mementouri utile în momentele în care clienții au specificat că au cel mai mult nevoie de ele.

Simplificarea acțiunilor utilizatorilor cu tehnologia vocală va deveni rapid o parte indispensabilă a experienței utilizatorului. Din nou, băncile vor trebui să ofere experiențe AI simple, dar bogate in acelasi timp, pentru a rămâne relevante pentru clienții lor mobili.

Personalizarea experienței bancare a aplicațiilor mobile

J.D. Power a menționat că 47% dintre clienții băncii canadiene mentionate mai sus s-au descris ca fiind „centrate pe digital”, iar 32% au afirmat că sunt clienți „numai digitali”.

În Canada, aplicațiile mobile reprezintă 85% din totalul timpului petrecut pe mobil și audiențele destinate numai dispozitivelor mobile cresc. În doar un an, 5% dintre canadieni au renunțat la desktop-uri ca si concurent pe lista lor de dispozitive digitale.

Cu alte cuvinte, instituțiile financiare trebuie să ofere atât o experiență de aplicație mobilă fără erori, cât și funcționalități personalizate pentru a menține satisfacția clienților.

Varo Money este o companie care reinventează deja modul în care se realizează activitățile bancare, îmbinând experiențele financiare cu viața de zi cu zi a utilizatorilor lor. Aplicația lor Varo, este o aplicație inteligentă de bancă mobilă care îmbunătățește sănătatea financiară a consumatorilor prin încurajarea cheltuielilor pozitive, economii și obiceiuri de împrumut.

Aplicațiile bancare inteligente pot oferi clienților informații și recomandări personalizate oriunde și oricând doresc. Iată câteva moduri principale în care AI poate personaliza experiența de banking mobil:

Asistență pentru clienți: utilizatorii se așteaptă la același nivel de interacțiuni și asistență personalizate cu care sunt deja obișnuiți prin servicii precum Amazon și Netflix. Colectarea datelor de pe dispozitive mobile și utilizarea analizei și învățării automate pe partea din spate poate furniza utilizatorilor informații hiper-relevante sau le poate redirecționa către canalul corect, fără a fi nevoie să se faca alte actiuni suplimentare.

Acest lucru elimină efortul si neplacerea de a nu putea ajunge la reprezentantul corespunzător al serviciului pentru clienți. Întrebările și preocupările pe care le are utilizatorul pot primi răspuns imediat în timp real.

Recomandări: Utilizatorii au mai multe șanse să-și împărtășească informațiile personale dacă pot primi sfaturi, oferte și servicii personalizate pe baza acestei informații comune. Comunicarile și sfaturile personalizate permise de AI pot fi furnizate de robo-consilieri, care sunt servicii de gestionare a „averii online” si care generează sfaturi automate de gestionare a portofoliului bazate pe algoritmi fără asistența unui reprezentant uman.

Planificare personală: pe lângă furnizarea de sfaturi personalizate folosind chatbots, AI poate ajuta clienții să planifice evenimente în viitorul lor. Aplicațiile de bancă mobilă cu AI pot oferi utilizatorilor strategii specifice în funcție de stadiul vieții în care intră. De exemplu, dacă un utilizator cumpără o casă pentru prima dată, aplicația poate genera un buget cu cheltuieli prognozate în viitorul apropiat.

Tranzacții automatizate: utilizatorii pot automatiza tranzacțiile și plata facturilor în funcție de datele pe care le scad, eliminând sarcina plictisitoare a intrărilor si executarii manuale.

Mementouri personalizate: amintirea utilizatorilor despre soldul lor actual îi va ajuta să rămână în limita bugetului. Mementourile pot fi setate și pentru plățile în așteptare a facturilor și alte cheltuieli viitoare.

Companiile de servicii mobile, cum ar fi Moven, permit utilizatorilor să-și urmărească cheltuielile și să-și sporească economiile cu recomandări automate și personalizate prin intermediul unui card de debit specializat conectat la aplicația lor mobilă. Acest tip de gândire inovatoare permite băncilor să depășească limitele a ceea ce pot oferi utilizatorilor lor pentru a îmbunătăți experiența generală a clienților.

Transformarea experienței clienților în domeniul bancar necesită un grad de viteză și acuratețe pe care serviciile bancare tradiționale nu le pot satisface. Cele mai avansate instituții financiare vor putea oferi valoare în timp real.

Noile inovații în analiza datelor

Bariere pentru adoptie

Noile inovații în analiza datelor oferă instituțiilor financiare sisteme atât de inteligente, încât învață din mers, rafinând fiecare algoritm și îmbunătățindu-și rezultatele în timp. Cu toate acestea, adoptarea AI în strategia dvs. mobilă poate fi complicată. Un studiu Efma / Finacle a constatat:

  • 50% dintre bănci și-au enumerat sistemele vechi drept cea mai mare provocare cu care se confruntă
  • 44% lipsă de viziune unificată
  • 38% lipsă de abilități și experiență

Deși există încă multe bariere de adoptie și băncile adoptă incet tehnologiile AI si câștigă impuls și au potențialul de a transforma industria în moduri complet noi. Mergând mai departe, instituțiile financiare vor trebui să își alinieze prioritățile de AI și analize de date viziunea strategică a aplicațiilor lor mobile și să implementeze acele strategii într-un ciclu atent de testare și învățare.

Adoptarea noilor tehnologii creează continuu un mediu în care cazurile de testare AI mai slabe pot eșua rapid și aplicațiile performante pot reuși mai devreme să ofere valoare în timp real pe baza feedback-ului utilizatorilor.

Îmbunătățirea experienței clienților cu AI necesită o foaie de parcurs detaliată, care identifică domenii specifice în care AI va îmbogăți experiența aplicației mobile în conformitate cu obiectivele generale de afaceri.

Viitorul inteligenței artificiale în domeniul bancar

Tehnologia AI în domeniul bancar a început cu analize tranzacționale, gestionarea riscurilor și detectarea fraudelor. Astăzi, AI a revoluționat modul în care oamenii tranzactioneaza zilnic. Cu aplicațiile mobile, băncile pot crea puncte de contact consistente și de înaltă calitate, care își conectează clienții la soluții și produse care le simplifică viața financiară.

Lumea vede o schimbare imensă către personalizare, deoarece învățarea automată este utilizată pentru a crește tranzacțiile folosind milioane de puncte de date. Având capacitatea de a înțelege pe deplin comportamentele utilizatorilor lor, instituțiile financiare sunt în cea mai bună poziție de a aplica tehnologiile AI la strategia lor mobilă.

În curând, toate instituțiile financiare vor beneficia de puterea AI pentru a oferi clienților lor experiențe mai bune, toate cu costuri mai mici, riscuri reduse și venituri crescute.

Instituțiile bancare trebuie să acorde atenție progreselor tehnologice din peisajul AI și să planifice în avans ceea ce urmează. Ceea ce poate fi recunoscut astăzi „uimitor” va fi ceva obișnuit în viitorul apropiat, motiv pentru care este important ca băncile să rămână relevante pe piața aplicațiilor mobile.

Asadar putem constata ca telefonul mobil devine mai important cu fiecare care zi care trece. De aceea trebuie sa avem tot mai multa grija de el si sa il protejam cum se cuvine cu huse telefoane de la MagazinGSM.ro.

0 Shares:
You May Also Like
Cum functioneaza moneda
Read More

Cum functioneaza moneda?

Intr-adevar, majoritatea banilor exista astazi ca bani de credit sau ca inregistrari electronice stocate in baze de date…