Cupele menstruale: avantajele si dezavantajele lor si adevarul despre puterea lor de fertilizare

Cupele menstruale: avantajele si dezavantajele lor si adevarul despre puterea lor de fertilizare

Ele sunt o alternativa durabila la tampoane, iar in ultimii ani au crescut in popularitate.  Potrivit primei analize cuprinzatoare publicate in revista medicala britanica The Lancet, cupele menstruale, dispozitivele medicale care colecteaza fluxul sanguin in loc sa-l absoarba, sunt sigure si la fel de eficiente ca servetelele feminine si tampoanele sanitare si sunt, de asemenea, mai putin costisitoare.

Vezi aici Selenacup: descopera intai ce stiu deja despre mentruatie.

Ca si tampoanele, acestea sunt introduse in vagin si ar trebui golite la fiecare patru pana la douasprezece ore. Cupele in sine pot dura pana la 10 ani. Autorii cercetarii au descoperit ca aproximativ 70% dintre femei au continuat sa foloseasca cupe menstruale odata ce au stiut cum sa le foloseasca. Descoperirile au aratat ca, desi exista 199 de marci de cupe menstruale disponibile in 99 de tari, oamenii inca nu stiu ce sunt sau cum sa le foloseasca.

“In ultima vreme, femeile tinere, aparatoare ale mediului si ecologiei, sustin ca, cupele menstruale nu lasa reziduuri poluante, cum ar fi pansamentele si tampoanele, adaugate la faptul ca materialul lor este hipoalergenic. Atat de multi dintre ei au devenit aparatori entuziasti ai acestei resurse pentru perioadele lor”, a declarat Beatriz Literat, sexolog clinic si ginecolog la Departamentul de Ginecologie-Sex-Estetica al Institutului Medical Halitus.

“La nivel global, menstruatia poate afecta educatia fetelor si experienta de munca a femeilor, le poate creste disponibilitatea fata de infectii urogenitale daca folosesc produse de sanatate de calitate scazuta si chiar poate face ca atat femeile, cat si fetele sa fie supuse violentei sexuale sau constrangerii atunci cand nu au fonduri sa le cumpere.

Ei au descoperit ca utilizarea cupei menstruale nu a crescut riscul de a dezvolta anumite infectii bacteriene in comparatie cu utilizarea altor produse de igiena feminina si ca, cupele menstruale nu au fost daunatoare florei vaginale naturale a femeilor.

Cupele menstruale ofera o alternativa rentabila si eficienta la pansamente si tampoane. Dovezile sugereaza ca, pe o perioada de 10 ani, o singura cupa menstruala ar putea costa intre 5% si 7% din costul servetelelor sau tampoanelor. La randul lor, acestea produc mai putine deseuri de plastic: timp de un deceniu, se estimeaza ca o cupa creeaza 0,4% din deseurile de plastic generate de pansamentele de unica folosinta sau 6% din cele produse prin utilizarea tampoanelor.

Din punct de vedere medical, cercetatorii au considerat ca cupele menstruale sunt la fel de sigure ca restul produselor de igiena feminina. In patru studii cu un total de 507 femei, utilizarea sa nu a aratat efecte adverse asupra florei vaginale si in studiile care au examinat vaginul si colul uterin in timpul urmaririi, nu a fost identificata nicio deteriorare a tesuturilor.

Cupele menstruale prind teren din ce in ce mai mult si in tara noastra, fiind accesibile ca pret, ecologice si pentru ca femeia din ziua de astazi, cauta solutii cat mai naturale, la aproape orice provocare.

Ce sunt durerile menstruale si de ce apar?

Menstruatia apare atunci cand uterul isi pierde mucoasa o data pe luna. Unele dureri, crampe si disconfort in timpul menstruatiei sunt normale. Durerea excesiva care va face sa luati o pauza de la serviciu sau scoala nu este.

Menstruatia dureroasa se mai numeste si dismenoree. Exista doua tipuri de dismenoree: primara si secundara.

Dismenoreea primara apare la persoanele care sufera de durere inainte si in timpul menstruatiei. Daca ati avut perioade normale care devin dureroase mai tarziu in viata, poate fi vorba de dismenoree secundara. O afectiune care afecteaza uterul sau alte organe pelvine, cum ar fi endometrioza sau fibromul uterin , poate provoca acest lucru.

Nu este intotdeauna posibil sa se identifice cauza perioadelor menstruale dureroase. Unii oameni au un risc mai mare de a avea menstruatii dureroase.

Aceste riscuri includ:

  • Varsta sub 20 de ani
  • Ai antecedente familiale de perioade dureroase
  • Fumat
  • Sangerari abundente cu menstruatii
  • Menstruatii neregulate
  • Nu ai avut niciodata un copil
  • Ai ajuns la pubertate inainte de 11 ani

Un hormon numit prostaglandina declanseaza contractii musculare in uter, care elimina mucoasa. Aceste contractii pot provoca durere si inflamatie. Nivelul de prostaglandine creste chiar inainte de inceperea menstruatiei.

Perioadele menstruale dureroase pot fi, de asemenea, rezultatul unei afectiuni medicale subiacente, cum ar fi:

  • Sindromul premenstrual (PMS). PMS este o afectiune frecventa care este cauzata de modificarile hormonale din organism care apar cu 1 pana la 2 saptamani inainte de inceperea menstruatiei. Simptomele dispar de obicei dupa ce incepe sangerarea.
  • Aceasta este o afectiune medicala dureroasa in care celulele din mucoasa uterului cresc in alte parti ale corpului, de obicei pe trompele uterine, ovare sau tesutul care captuseste pelvisul.
  • Fibroame in uter. Fibroamele sunt tumori necanceroase care pot pune presiune asupra uterului sau pot provoca menstruatii anormale si durere, desi adesea nu provoaca simptome.
  • Boala inflamatorie pelvina (BIP). PID este o infectie a uterului, trompelor uterine sau ovarelor, adesea cauzata de bacterii cu transmitere sexuala care provoaca inflamarea organelor de reproducere si durere.
0 Shares:
You May Also Like