In secolul al XVII-lea, s-a crezut in mod eronat ca aceste tinute ar putea purifica aerul otravitor.
In zilele sale, Moartea Neagra era cea mai temuta boala din lume. A reusit sa stearga sute de milioane de oameni intr-o pandemie globala aparent de neoprit, iar victimele sale au suferit umflarea dureroasa a ganglionilor limfatici, innegrirea pielii si alte simptome teribile.
In Europa secolului al XVII-lea, medicii care tratau victimele ciumei purtau o tinuta care intre timp a preluat conotatii sinistre: s-au acoperit din cap pana in picioare si au purtat o masca cu cioc. Motivul existentei acestor masti cu cioc pentru ciuma a fost o conceptie gresita despre insasi natura acestei boli periculoase.
In timpul focarelor de ciuma bubonica din acea perioada (o pandemie care s-a repetat in Europa timp de secole), orasele afectate de boala au angajat medici black death care practicau ceva care se prezenta ca medicament atunci cand ingrijeau rezidenti bogati si saraci deopotriva. Acesti medici au prescris ceea ce au considerat fierturi de protectie si antidoturi la ciuma, au inregistrat testamente si au efectuat autopsii, iar unii au facut acest lucru purtand mastile cu cioc.
Uniforma este de obicei atribuita lui Charles de Lorme, un medic al Mortii Negre care a tratat regalitatea secolului al XVII-lea.
Fotografía de The Picture Art Collection, Alamy
Uniforma este de obicei atribuita lui Charles de Lorme, un medic care a participat la nevoile medicale ale multor regali europeni in secolul al XVII-lea, inclusiv regele Ludovic al XIII-lea si Gaston d’Orléans, fiul Mariei de Medici.
El a descris o tinuta care includea o haina acoperita cu ceara parfumata, bresele ascunse in cizme, camasa ascunsa in pantaloni si o palarie si manusi din piele de capra. Medicii Black Death purtau o tija cu care puteau atinge (sau apara impotriva) victimelor.
Palaria era deosebit de neobisnuita: medicii mortii negre purtau ochelari si o masca cu nasul de “15 centimetri, in forma de cioc de pasare, plin de parfum si cu doar doua gauri, cate una pe fiecare parte a narilor, dar care era suficienta pentru a respira si a purta in aer respirati impresia [ierburilor] asezate la varful ciocului”.” a continuat de la Lorme.
Desi medicii de ciuma din intreaga Europa au purtat aceste tinute, look-ul a fost atat de emblematic incat in Italia “doctorul ciumei” a devenit un personaj de baza al commedia dell’arte si al sarbatorilor de carnaval si ramane un costum popular astazi.
Venetienii se deghizeaza in medici de ciuma pentru a sarbatori Carnavalul orasului. Anul acesta, ultimele doua zile ale evenimentului au fost anulate din cauza temerilor legate de coronavirus.
Fotografie de Giacomo Cosua, NurPhoto, Getty
Dar acest ansamblu impunator nu a fost o declaratie letala de stil. Acesta a fost destinat pentru a proteja medicul de miasma. In vremurile dinaintea teoriei microbiene a bolii, medicii credeau ca ciuma se raspandea prin aer otravit, ceea ce ar putea genera dezechilibru in starea de spirit a unei persoane (sau fluide corporale).
Se credea ca parfumurile dulci ar putea fumiga zonele afectate de Moartea Neagra si ar putea proteja sniffer-ul; buchete, tamaie si alte parfumuri au fost comune in zona.
Medicii de ciuma au umplut mastile cu triaca, o productie farmaceutica de peste 55 de ierburi si alte componente, cum ar fi carnea de vipera pudra, scortisoara, smirna si mierea. De Lorme a crezut ca forma ciocului mastii va da aerului suficient timp pentru a se inmuia in ierburile protectoare inainte de a ajunge la narile si plamanii medicilor Black Death.
Cauza ciumei este Yersinia pestis, o bacterie care poate fi transmisa de la animale la om si prin muscaturi de purici, contactul cu fluide sau tesuturi contaminate si inhalarea picaturilor infectioase din tusea sau stranutul persoanelor cu ciuma pneumonica.
Trei pandemii de Moarte Neagra
Trei ingrozitoare pandemii de Moarte Neagra au maturat planeta pana cand au descoperit cauza: ciuma lui Iustinian, care a ucis 10.000 de oameni pe zi in jurul anului 561 d.Hr.; Moartea Neagra, care a distrus pana la o treime dintre europeni intre 1334 si 1372 si a continuat cu focare intermitente pana in 1879; si a treia pandemie, care a cuprins o mare parte din Asia intre 1794 si 1959. Cauta aici bandana alba. Poti gasi mai multe modele potrivite pentru tine.
In cele din urma, costumele (si metodele) medicilor mortii negre nu au facut mare lucru. “Din pacate, strategiile terapeutice ale medicilor moderni timpurii black death nu au facut prea mult pentru a prelungi viata, pentru a atenua suferinta sau pentru a obtine un tratament”, scrie istoricul Frank M. Snowden.
Este posibil ca medicii de ciuma sa fi fost recunoscuti cu ochiul liber, dar pana la aparitia teoriei microbiene a bolii si a antibioticelor moderne, deghizarile lor nu au oferit o protectie reala impotriva bolilor.