Diferenta dintre motorul turbo si compresor: avantaje si dezavantaje

Diferenta dintre motorul turbo si compresor: avantaje si dezavantaje

Sunt disponibile doua sisteme pentru cresterea puterii unui motor: compresorul si turbo-ul. In ciuda termenilor aparent destul de similari, aceste doua dispozitive sunt foarte diferite in ceea ce priveste designul lor. Iata cateva explicatii cu privire la acestea.

Masina cu compresor sau motor turbo?

In ciuda a ceea ce s-ar putea crede, compresorul si turbo-ul nu sunt cu adevarat noi.

Primul sistem turbo a fost disponibil initial in aviatie dupa inventarea sa in 1909 de catre Alfred Büchi. Prima masina de productie care a fost echipata cu o turbosuflanta dateaza din 1962 cu Chevrolet Corvair Monza Spider.

Prima masina cu compresor a fost inventata de Renault la inceputul anilor 1900, iar sistemul a fost adoptat rapid de majoritatea producatorilor de masini puternice, precum Maserati si Bentley. Mercedes a imbunatatit-o in mod semnificativ pentru modelele sale de top.

Daca numele celor doua sisteme sunt similare, modul de functionare al unui motor turbo si al unui compresor este foarte diferit.

Un turbocompresor (numit si „turbo”, in limbajul obisnuit) este unul dintre cele trei sisteme principale de supraalimentare cunoscute utilizate in general pe motoarele cu ardere si explozie (benzina sau motorina), destinate cresterii densitatii puterii – celelalte doua fiind compresorul mecanic si injectia pe gaz.

Rolul turbosuflantei este de a creste nivelul de oxigen (O2) in fiecare cilindru prin comprimarea aerului de admisie.

Exista turbosuflante Cluj care constau in principal din doua turbine actionate de gazele de esapament. Aerul astfel adaugat la combustibil este trimis sub presiune catre motor, ceea ce face posibila cresterea puterii in timp ce limiteaza consumul de combustibil in comparatie cu un motor traditional aspirat natural. Daca o compresie variaza in functie de numarul de rotatii ale motorului, supraincarcarea nu se angajeaza pana la o anumita turatie.

Turbosuflanta unui motor este pusa in aplicare prin intermediul unei curele conectata la motor. Presiunea dezvoltata de compresor este mai mica decat pentru turbocompresor, dar constanta.

Astfel, compresorul si turbo nu satisfac aceleasi nevoi:

  • energia consumata pentru functionarea compresorului si presiunea liniara o rezerva pentru o deplasare mare;
  • turbocompresorul poate fi montat pe masini de toate dimensiunile, de la masini de oras pana la masini sport.

In timp ce sa conduci o masina cu motor diesel cu compresor vine cu o flexibilitate incomparabila, una cu turbocompresor este recomandata soferilor care doresc un comportament dinamic.

Turbo si compresor, ce spun companiile de asigurari?

Cuantumul primei pentru asigurarea auto este calculat in mod traditional in functie de marca, modelul si puterea vehiculului:

  • turbocompresorul este utilizat atat pe modelele pe benzina, cat si pe cele diesel cu putere si cilindre foarte variabile;
  • in ceea ce priveste compresorul, acest dispozitiv este instalat in cea mai mare parte pe masini de ultima generatie. Gasim atat compresoare diesel, cat si compresoare cu motor pe benzina.

Astfel, un Renault Mégane Diesel turbo va costa mai putin de asigurat decat un Mercedes C230 Kompressor, dar diferenta de pret este legata de model si nu de tipul de supraalimentare.

0 Shares:
You May Also Like