Elastografia, o tehnica pentru diagnosticarea cancerului de san?

Elastografia, o tehnica pentru diagnosticarea cancerului de san

Elastografia, o tehnica de imagistica medicala bazata pe proprietatile elastice ale tesuturilor, ar putea face posibila prezicerea mai devreme a leziunilor de cancer de san, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Roentgenology. Rezultatele preliminare arata in orice caz potentialul de detectare a tumorilor prin elastografie Cluj MedImages in randul pacientilor si, de asemenea, in simulari computerizate.

Ce este elastografia?

Elastrografia este un instrument suplimentar prezent pe unele ecografii si care va ajuta la imbunatatirea analizei leziunilor mamare. Aceasta tehnica se bazeaza pe masurarea elasticitatii tesuturilor (modulul Young). Intr-adevar, o leziune flexibila si mobila este mai degraba evocatoare pentru o leziune benigna, in timp ce o leziune dura si fixata poate sugera o tumoare maligna. Cu toate acestea, elastografia nu este un instrument destinat a fi utilizat singur.

Se efectueaza ecografie mamara obisnuita 2B, urmata de elastografie daca este necesar, pentru a ajuta la diagnosticarea unei leziuni. In plus, aceste doua examinari vin in general in completarea unei mamografii in timpul careia a fost depistata o anomalie: permit precizarea diagnosticului si ajuta medicul sa ia decizia de a biopsia sau nu leziunea astfel analizata.

Date calitative si/sau cantitative

Tehnica nu este noua: din anii 1980, proprietatile de elasticitate ale diferitelor tesuturi au fost studiate, fie prin imagistica de deformare, fie prin propagarea undelor. Astfel, studiul elasticitatii a fost folosit mai intai pentru explorarea hepatica (in special pentru diagnosticul de fibroza), apoi tiroida, iar acum sanul si prostata.

Exista, de asemenea, diferite sisteme de elastografie in functie de producator: la unele aparate este necesar sa se faca miscari repetate de presiune cu sonda pe piele, in timp ce la altele este necesar dimpotriva sa nu se apese sanul cu sonda. Unele dau informatii calitative (scale de culoare), iar altele asociaza date cantitative (in kPa).

De ce este importanta?

Necesitatea detectarii precoce a cancerului de san prin ultrasunete necesita cautarea unor tumori mai mici al caror stadiu incipient atenueaza discriminarea acustica fata de tesutul sanatos din jur.

Elastografia prin rezonanta magnetica face posibila obtinerea, din analiza semnalului ecografic de radiofrecventa (RF), a unei cartografieri a proprietatilor elastice ale tesuturilor biologice

Aceasta tehnica se bazeaza pe principiul mecanicii clasice: evaluarea deformatiei suferite de tesut sub actiunea unei solicitari axiale. Aceasta deformare este calculata din modificarile generate in semnalele ultrasonice de compresie.

Alexia McKnight si colaboratorii sai de la Clinica Mayo (Rochester, Minnesota, SUA), dupa ce si-au testat tehnica pe material biologic si pe simulari ale tesuturilor fantoma, au evaluat-o pe sase paciente cu cancer de san, precum si pe sase paciente martor.

Imaginile obtinute au permis in mod clar identificarea tumorilor cu o putere de discriminare satisfacatoare in opinia autorilor, intrucat rigiditatea medie inregistrata pe elastografe, a prezentat o valoare net mai mare in ceea ce priveste tesuturile canceroase (+418% fata de tesuturile din jur).

Autorii cred pe baza acestor rezultate preliminare ca elastografia poate evalua cantitativ proprietatile elastice ale tesutului mamar in vivo si dezvaluie pierderea elasticitatii acestuia in cazul unei tumori. Alte investigatii urmeaza totusi sa fie continuate pentru a evalua potentiala aplicatie a acesteia in diagnosticul predictiv al cancerului de san.

0 Shares:
You May Also Like
Ce este reumatologia?
Read More

Ce este reumatologia?

Reumatologia este specialitatea medicala care este responsabila pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor sistemice musculo-scheletice si autoimune. Este una dintre specialitatile…