Te-ai intrebat vreodata care sunt resursele umane ale unei companii sau de ce compania ta are nevoie de un Departament de Resurse Umane? Practic, Resursa Umana a unei companii este setul de angajati care o constituie, adica toti. Zona de HR va fi responsabila de gestionarea si administrarea capitalului uman care este motorul organizatiei.
A avea un Departament de Resurse Umane este crucial pentru succesul unei companii si poate fi cea mai importanta resursa pentru imbunatatirea si mentinerea motivatiei angajatilor. Acesta va fi responsabil pentru selectarea, angajarea, instruirea si motivatia pentru a raspunde asteptarilor intregului personal care alcatuieste compania si obiectivelor sale comerciale. Cursul de Inspector/Referent Resurse Umane este AUTORIZAT de Comisia de Autorizare este util tuturor persoanelor care vor sa lucreze in domeniu.
Pe scurt, Resurse Umane se concentreaza pe ajutorarea si imbunatatirea la maxim a talentului pe care compania il are, mentinand ca prioritate dezvoltarea profesionala a angajatilor sai, va indrumam si va oferim instrumentele necesare pentru a va imbunatati in fiecare zi. Ajutandu- te sa iti atingi obiectivele este unul dintre obiectivele noastre principale in acest articol.
In mod logic, departamentul de resurse umane include toti membrii unei companii. Scopul este de a-i implica pe toti, integrati si responsabili pentru succesul companiei.
Relatii interpersonale bune
Pentru ca o companie sa fie eficienta, este necesar ca membrii sai sa mentina relatii interpersonale bune, sa colaboreze si sa coopereze intre ei; Trebuie sa facem cu totii parte dintr-o echipa. Nu este vorba despre a iesi in evidenta individual, ci despre a vasli impreuna si a colabora pentru a ne atinge obiectivul comun mai rapid si mai eficient.
De asemenea, este foarte important pentru angajati sa detecteze nivelul de satisfactie in cadrul companiei si daca exista vreun motiv de nemultumire sa se actioneze in consecinta.
Pentru a te ajuta sa iti imbunatatesti si sa iti indeplinesti obiectivele personale si profesionale, vei aplica masuri precum planuri de cariera, programe in care lucratorii pot dobandi experienta necesara pentru a progresa si a se imbunatati in cadrul organizatiei. Se vor concentra, de asemenea, pe avansarea in cariera, formarea continua si evaluarea performantei, precum si promovarea comunicarii intre managerii companiei si angajatii lor.
Pe de alta parte, departamentul de HR se ocupa de prevenirea riscurilor profesionale. Este foarte important sa fie studiate conditiile de munca, riscurile profesionale asociate si sa se implementeze masuri de prevenire si protectie, pentru a mentine sanatatea lucratorilor.
Importanta capitalului uman in organizatie
Capitalul uman este factorul cheie pentru ca o companie sa reuseasca. Ei sunt cea mai importanta si de baza resursa a companiei, deoarece sunt cei care dezvolta zi de zi munca in organizatie, facand compania sa creasca.
Motive pentru care departamentul de resurse umane este important
- Valorificarea capitalului uman
Este important sa ai un departament intern de HR. Un grup de experti poate creste intelegerea importantei capitalului uman pe linia de plutire a companiei. Pentru intreprinderile mici, in special, capitalul uman este esential, deoarece multe firme mici au angajati care au sarcini incrucisate. Cu o forta de munca mica, daca pleaca o singura persoana, lasa compania cu o gaura mare si o potentiala amenintare la adresa profitabilitatii sale.
- Controlul bugetului
Resursele umane reduc prea multe cheltuieli prin dezvoltarea unor metode de limitare a costurilor de gestionare a fortei de munca, inclusiv rate mai bune de negociere pentru beneficii precum asigurarile de sanatate. In plus, resursele umane asigura o stabilire realista si competitiva a salariilor pe baza studiilor privind piata fortei de munca, a tendintelor ocuparii fortei de munca si a analizei salariale bazate pe functiile postului. Deoarece intreprinderile mici au bugete stranse, aceasta functie de HR este deosebit de utila.
- Litigii
Conflictele de la locul de munca sunt inevitabile, avand in vedere diversitatea personalitatii, a stilurilor de lucru, a mediilor si a nivelurilor de experienta in randul angajatilor. Un sef de resurse umane sau o persoana special instruita pentru a se ocupa de relatiile cu angajatii poate identifica si rezolva problema dintre doi angajati sau intre un sef si angajatul lui si poate restabili relatii de lucru pozitive.
- Formare si dezvoltare
Resursele umane directioneaza nevoile de consultanta pentru forta de munca actuala a organizatiei pentru a determina tipul de formare si dezvoltare a angajatilor necesar pentru imbunatatirea abilitatilor si calificarilor.
Companiile aflate la inceputul fazelor de crestere pot beneficia de identificarea nevoilor de formare pentru personalul existent. Este mult mai putin costisitor decat costul angajarii de personal suplimentar sau de candidati mai calificati. In plus, este o strategie care poate reduce volumul vanzarilor si poate imbunatati retentia angajatilor.
- Satisfactia angajatilor
Specialistii in resurse umane sunt adesea impovarati cu responsabilitatea de a determina nivelul de satisfactie a angajatilor (adesea o masura ambigua). Cu sondaje bine concepute ale angajatilor, HR-ul determina ceea ce sta in spatele nemultumirii angajatilor si imbunatateste acele puncte pentru a motiva lucratorii.