Jantele sunt unul dintre cele mai importante elemente ale vehiculului

Jantele sunt unul dintre cele mai importante elemente ale vehiculului

Jantele sunt mentionate deoarece, la sfarsitul zilei, desi franele sunt responsabile pentru oprirea rotilor, in cele din urma aderenta acestor discuri este cea care permite masinii, in cele din urma, sa se opreasca.

Desi poate parea ca au pur si simplu o functie decorativa, realitatea este ca acestea sunt esentiale pentru ca condusul sa fie adecvat si sigur. Rotile sunt piesele metalice pe care se bazeaza anvelopele, iar intretinerea corecta a acestora depinde direct de starea rotilor. Vezi aici diamond cut jante.

Acestea aduc stabilitate pe traiectoria vehiculului si, prin urmare, va ajuta sa conduceti mai usor cu precizie. Ele sustin greutatea atunci cand, scazand sarcina din anvelope si, prin urmare, incetinind uzura lor.

Designul sau serveste, de asemenea, la amortizarea imperfectiunilor si neregularitatilor asfaltului, astfel incat sa obtineti confort si siguranta la volan. Acest lucru inseamna ca consumul de combustibil este redus, ca uzura este mai mica si, prin urmare, deteriorarea masinii este, de asemenea, redusa.

Siguranta si aderenta

Dupa cum puteti vedea, anvelopele intervin direct in conducere. Ele sunt de fapt cele care iti tin masina agatata de sosea. Acestea afecteaza tractiunea, franarea, acceleratia, controlul si directia vehiculului, oferind siguranta si aderenta.

Pentru a le alege pe cele potrivite trebuie sa tii cont de o serie de particularitati, cum ar fi stilul tau de condus, tipul de masina pe care o conduci, conditiile meteorologice din zona in care urmeaza sa calatoresti si relatia dintre calitate si pret.

Fiind un element atat de important si tinand cont de faptul ca acestea pot insemna economii mari pe termen lung, nu strica sa investesti in unele care se potrivesc perfect cu ceea ce ai nevoie si care iti permit sa te bucuri de linistea care vine din cunoasterea faptului ca conduci o masina sigura.

Intretinerea sa adecvata este esentiala

Pentru a obtine cea mai mare performanta posibila, este esential sa se efectueze o intretinere adecvata. In acest fel, veti putea sa le obtineti kilometraj si sa va ofere securitate pentru mult mai mult timp.

In acest sens, este convenabil ca din cand in cand sa ii verificati presiunea si sa tineti cont de faptul ca, cu cat este mai mica, cu atat este mai mare rezistenta la rulare si, prin urmare, uzura anvelopelor va fi mai mica.

O alta problema de retinut este ca nu este recomandabil sa amestecati tipurile de anvelope in acelasi vehicul. Adica, daca esti obligat sa schimbi rotile si sa iei doua cate doua, asigura-te ca cele noi sunt de acelasi stil pentru a garanta ca performantele anvelopelor tale vor ramane aceleasi.

Care este dimensiunea corecta a anvelopei pentru masina mea?

Fiecare producator de vehicule are o echipa specializata care este responsabila pentru proiectarea si studierea cu calcule matematice a anvelopelor pe care trebuie sa le poarte masina pe care urmeaza sa o produca.

Sfatul pe care vi-l oferim este sa nu modificati marimea anvelopelor care vin standard in masina dumneavoastra, atat in fata, cat si in spate.

O mica parte din povestea jantelor auto

Janta este „marginea exterioara a unei roti, care tine anvelopa”. Acesta alcatuieste designul circular exterior al rotii pe care este montata marginea interioara a anvelopei pe vehicule precum automobile. De exemplu, pe o roata de bicicleta , janta este un cerc mare atasat de capetele exterioare ale spitelor rotii care tine anvelopa si camera. In sectiune transversala, janta este adanca in centru si putin adanca la marginile exterioare, formand astfel o forma de „U” care sustine talonul carcasei anvelopei.

In mileniul I i.Hr., o janta de fier a fost introdusa in jurul rotilor de lemn ale carelor pentru a imbunatati longevitatea pe suprafetele aspre.

Primele anvelope pneumatice pentru biciclete au fost tuburi simple de forma fixate de circumferinta exterioara concava a suprafetei din lemn a rotii prin adeziv si presiunea aerului care le apasa pe ea. Suprafata pentru primirea tubului nu era foarte sigura, astfel incat cauciucurile sa se desprinda uneori de pe jante.

Producatorul si inventatorul de biciclete, Thomas B. Jeffery , a dezvoltat o anvelopa imbunatatita cu un fir care a fost incorporat in cauciucul anvelopei, iar firul putea fi strans pe janta. Brevetul sau din 1882 a devenit stramosul tuturor anvelopelor clincher, design intalnit pe bicicletele si masinile moderne.

Anvelopele contemporane pentru clincher de astazi au fire incorporate pe ambele taloane ale anvelopei, astfel incat firele se potrivesc in interiorul marginilor jantei pentru a mentine anvelopa pe loc atunci cand este complet umflata.

Diametrul (efectiv)

O distanta dintre scaunele talonului (pentru anvelopa), masurata in planul jantei si prin axa butucului care este sau va fi atasat sau care este solidara cu janta.

Latime (eficienta)

O distanta de separare intre flanse opuse ale jantei. Latimea dintre flansa la flansa a unei jante trebuie sa fie de cel putin trei sferturi din latimea sectiunii anvelopei. Si latimea maxima a jantei ar trebui sa fie egala cu latimea benzii de rulare a anvelopei.

Tip

Depinde de tipul de vehicul si de anvelopa. Exista diferite profile de janta, precum si numarul de componente ale jantei.

0 Shares:
You May Also Like