Tratamentul fizioterapeutic pentru dureri lombare se poate face cu ajutorul dispozitivelor si intinderea pentru ameliorarea durerii, in plus fata de masaje pentru relaxarea muschilor tensionati si corectia posturala prin exercitii pentru a elimina cauza durerii, iar timpul de tratament poate varia de la o persoana la alta si poate dura intre 3 si 6 luni atunci cand fizioterapia se efectueaza de 3 ori pe saptamana.
Stiai ca poti apela la Bio-Ortoclinic.ro – hernia de disc atunci cand ai nevoie de ajutor?
In plus, tratamentul indicat de medic se poate face cu medicamente antiinflamatorii, analgezice, corticosteroizi, infiltrare si poate fi inca util sa se recurga la acupunctura pentru reechilibrarea energiei si ameliorarea durerii.
Semnele de imbunatatire a durerii lombare sunt observate in primele zile de tratament, in special atunci cand persoana se poate odihni, evitand sa faca eforturi si urmeaza toate indrumarile fizioterapeutului si ale medicului care pot include sa nu transporte pungi grele, sa nu tina copiii sau bebelusii in brate si sa evite purtarea tocurilor inalte, de exemplu.
Tratamentul fizioterapiei pentru dureri lombare poate varia in functie de intensitatea si frecventa durerii, precum si daca exista sau nu o limitare a miscarii. Astfel, unele optiuni de fizioterapie pentru tratarea durerilor lombare sunt:
Utilizarea aparatelor
Unele dispozitive fizioterapeutice pot fi utilizate pentru a trata durerile lombare, cum ar fi undele scurte, ultrasunetele, stimularea electrica transcutanata si laserul, care pot fi utilizate pentru a lupta impotriva inflamatiei si pentru a aduce ameliorarea durerii prin imbunatatirea vietii de zi cu zi a unei persoane.
Cu toate acestea, fizioterapeutul poate indica alte echipamente in cazul in care el/ea crede ca este mai potrivit pentru pacientul sau.
Intinderea
Exercitiile de intindere pot fi efectuate pasiv respectand intotdeauna limita de durere si, de indata ce regreseaza, este posibil sa se procedeze la intindere, sa se mareasca gama de miscari si sa se scada rigiditatea acesteia. Atunci cand nu exista nici o durere este posibil ca este persoana in sine pentru a efectua intinderea in mod activ.
Unele exercitii de intindere si intarire sunt efectuate in protocoalele globale de reeducare posturala in care persoana trebuie sa stea in aceeasi pozitie timp de aproximativ 10 minute. In aceasta perioada, in timp ce unii muschi sunt intinsi, altii sunt intariti pentru a reorganiza intreaga structura osoasa si articulatiile, eliminand cauzele durerii.
Exercitii
Exercitiile de intarire a musculaturii spatelui, inclusiv a regiunii lombare, sunt, de asemenea, importante pentru tratarea durerii si prevenirea altor crize. Astfel, exercitiile de stabilitate statica pot fi efectuate in lant cinetic inchis, iar exercitiile pot fi folosite stand, culcat sau cu bile de diferite dimensiuni pentru a oferi rezistenta sau sprijin.
Consolidarea poate fi realizata initial cu rezistenta mainii terapeutului si treptat trebuie introdusa o greutate diferita pentru ca muschiul sa se recupereze. Benzi elastice ar trebui sa fie utilizate inainte de picioare si rezistenta lor ar trebui sa creasca, deoarece exista o imbunatatire a simptomelor prezentate.
Pot fi introduse exercitii de stabilitate prin rotatie in lantul cinetic deschis, care pot fi efectuate cu persoana situata pe lateral, pentru a intari fesele si regiunea anterioara si laterala a coapselor.
Fizioterapeutii studiaza stiinta miscarii. Ei invata cum sa identifice cauzele radacinii unei leziuni.
Ganditi-va la fizioterapie daca aveti o vatamare sau o durere cronica care afecteaza modul in care functionati in fiecare zi. Un medic va poate recomanda fizioterapie dupa o interventie chirurgicala, cum ar fi o inlocuire a soldului sau un eveniment, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Fizioterapeutii se concentreaza atat pe prevenire, cat si pe reabilitare. Tratamentul poate fi pentru probleme cauzate de leziuni, boli sau dizabilitati. Aici sunt cateva exemple:
- Gat si dureri de spate cauzate de probleme la nivelul muschilor si scheletului
- Probleme la nivelul oaselor, articulatiilor, muschilor si ligamentelor, cum ar fi artrita si efectele ulterioare ale amputarii
- Probleme pulmonare precum astmul
- Dizabilitate ca urmare a problemelor cardiace
- Probleme pelvine, cum ar fi problemele vezicii urinare si intestinului legate de nastere
- Pierderea mobilitatii din cauza traumei la nivelul creierului sau coloanei vertebrale sau din cauza unor boli precum boala Parkinson si scleroza multipla
- Oboseala, durerea, umflarea, rigiditatea si pierderea fortei musculare, de exemplu in timpul tratamentului impotriva cancerului sau a ingrijirilor paliative
Sesiunea dvs. va fi unica, pentru ca este vorba despre dvs. si despre nevoile dvs. speciale. In general, iata ce se intampla:
- Kinetoterapeutul afla despre istoricul dumneavoastra medical
- Kinetoterapeutul evalueaza si pune un diagnostic starii dumneavoastra
- Veti primi un plan de tratament care va stabileste obiective
- Vi se prescrie un curs de exercitii si orice dispozitive de asistenta necesare
Fizioterapia ajuta la restabilirea miscarii si functionarii atunci cand cineva este afectat de leziuni, boli sau dizabilitati. De asemenea, va poate ajuta sa reduceti riscul de ranire sau boala in viitor.
Este nevoie de o abordare holistica care implica pacientul direct in propria ingrijire.
Fizioterapia poate fi utila pentru persoanele de toate varstele cu o gama larga de afectiuni de sanatate, inclusiv probleme care afecteaza:
- oase, articulatii si tesuturi moi – cum ar fi dureri de spate , dureri de gat , dureri de umar si leziuni sportive
- creierul sau sistemul nervos – cum ar fi probleme de miscare rezultate din accident vascular cerebral , scleroza multipla (MS) sau boala Parkinson
- inima si circulatia – cum ar fi reabilitarea dupa un atac de cord
- plamani si respiratie – cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si fibroza chistica
Fizioterapia va poate imbunatati activitatea fizica, ajutandu-va in acelasi timp sa preveniti alte leziuni.