De ce majoritatea farfuriilor sunt rotunde?

De ce majoritatea farfuriilor sunt rotunde?

La fel ca orice alte vesele, farfuriile fac parte din viata tuturor de zi cu zi.  Acestea sunt folosite pentru a putea pregati masa si mai apoi, pentru a manca din ele. Farfuriile au anumite dimensiuni, inaltimi sau adancimi, in functie de utilizarea lor. Exista si farfurii de mici dimensiuni, acestea fiind folosite pentru a servi o ceasca de cafea sau de ceai. Exista farfurii adanci pentru supe si farfurii plate pentru toate celelalte feluri de mancare.

Desigur, exista si farfurii patrate ocazionale. Dar forma unei farfurii rotunde este gasita peste tot. De aceea exista cateva motive si cauze istorice si sociale ce au format acea forma rotunda a farfuriilor predominante.

In general, se presupune ca tesutul cosului a fost unul dintre cele mai vechi mestesuguri cunoscute de om, deoarece o echipa de arheologi au gasit diverse ramasite de cosuri intr-o pestera spaniola in 1857, ce avea in jur de 10.000 i.Hr. Atunci au fost creati primii pasi spre evolutie. In tesutul cosurilor, ramurile copacilor sau tufisurilor, sunt indoite cu pricepere si apoi puse una in cealalta.

Rezultatul este apoi o forma rotunjita. In acel moment, oamenii foloseau cosul ca pe un vas pentru colectarea sau denaturarea alimentelor. De asemenea, este dovedit faptul ca oamenii stiau de existenta lutului in acel moment. Deoarece aceasta tesatura al cosurilor a fost acoperita cu lut la exterior, ceea ce ar trebui sa consolideze rachita.

Inventia ceramicii a fost probabil un produs intamplator din acea vreme. Pentru ca de indata ce acest strat de lut este incalzit, acesta se intareste. Prin urmare, se poate presupune faptul ca oamenii din acea vreme aveau accidental bolurile rotunde tesute prea aproape de foc sau ca au cazut accidental in foc. Intarirea a dus la lut, care, totusi, avea inca forma rotunda impletita.

In grotele pesterilor Cambles din Kenya, au fost gasite bucati de lut ce aveau exact astfel de amprente de rachita. Aceste descoperiri pot fi, de asemenea, urmarite pana la o perioada cuprinsa intre 10.000 i.Hr. I.Hr. pana la 15.000 i.Hr. Prin urmare, se poate presupune ca tesutul cosului si productia de argila nu sunt atat de indepartate in ceea ce priveste timpul. Unul dintre motivele pentru care farfuria sau bolul de astazi este rotund este faptul ca si aceste prime realizari artizanale trebuiau sa fie rotunde.

In Mesopotamia, a existat in jurul anului 5.000 i.Hr., prima roata de olar. Olarii din acea vreme au facut ca discul sa se invarta si apoi au realizat forme de lut. Acest proces este considerat a fi originea productiei mecanice de vesela. Prin rotirea discului rotund, au rezultat unitati de vesela rotunde, cum ar fi urcele rotunde, cani curbate, farfurii rotunde si boluri rotunde.

Principalul motiv pentru care mancarurile sunt servite astazi in farfuriile rotunde, isi are originea in acest proces. Cel mai bun exemplu, de o calitate superioara este o farfurie adanca 23cm LYS SINGA DURALEX seria VERMEL set 6 piese. Realizarea vaselor patrate nu ar fi fost posibila cu un disc rotativ, deoarece atunci ar fi trebuit sa fie realizate manual si ar fi fost prea scump.

Care sunt cele mai importante farfurii pe care ar trebui sa le ai?

Daca te intrebi care sunt cele mai importante farfurii pe care ar trebui sa le ai iti explicam in cele ce urmeaza ce ar trebui sa cumperi:

  1. Farfurii de supa – fafuriile de supa sunt unele dintre cele mai importante si te vor ajuta in mai multe moduri. Cu o farfurie de supa vei reusi sa mananci inclusiv feluri principale solide daca nu ai si alte farfurii, pe cand intr-o farfurie plata nu vei putea manca ciorbe si supe. Alege fafurii de supa adanci cu mai multe dimensiuni astfel incat sa fii de fiecare data pregatit in momentul in care vrei sa mananci.
  2. Farfurii plate – farfuriile plate sunt ideale pentru felurile principale si in general pentru cele care nu curg. In plus, sunt cea mai buna solutie pentru persoanele practice care nu vor sa aiba foarte multe farfurii, pentru ca intr-o astfel de farfurie poti servi si deserturile ceea ce inseamna ca vei rezolva rapid mai multe probleme in acelasi timp.
  3. Fafurii de desert – daca vrei sa servesti cat mai elegand musafirii care iti vin in vizita, alege de fiecare data cele mai bune solutii pentru tine si cumpara farfurii pentru desert de cea mai buna calitate. In felul acesta, vei reusi cu siguranta sa impresionezi si sa servesti invitatii in cel mai elegant mod.
  4. Farfurii mici pentru canutele de cafea – daca nu cumperi seturi de cani, care vin cu tot cu cesti, atunci vei avea nevoie de farfuriute mici pe care sa pui canile de cafea si de ceai. Acesta este cel mai elegant mod de a servi astfel de bauturi si nu ar trebui sa renunti la el doar pentru ca nu ai farfurii.
0 Shares:
You May Also Like