Strungurile sunt unelte sau masini care permit ca orice bucata de metal sa fie modelata prin prelucrare. In cazul strungului automat, este o masina-unealta care, ca si alte strunguri, poate efectua procese de strunjire sau prelucrare, dar prin automatizare prin control numeric si… in acest articol vom vorbi despre asta.
Ce este un strung automat?
Un strung automat este o masina de prelucrare a metalelor care este controlata automat.
La inceput, primele tipuri de strunguri automate despre care stim ca au fost construite cu o mecanica automatizata, acest lucru s-a intamplat din secolul al XIX-lea in anii saptezeci pana la ceea ce este cunoscut sub numele de aparitia NC si CNC intre ANII 1950 si 1960 CNC. Pana la mijlocul secolului al XX-lea masinile CNC au fost un instrument inutil, desi astazi este foarte rar sa le vedem in lumea industriala.
Strungurile pe care tocmai le-am mentionat pot fi unul sau mai multe tipuri. Cele cu un singur ax sunt utilizate pentru prelucrarea pieselor mici care trebuie sa treaca prin diferite etape de productie.
Pentru ce functioneaza strungul automat?
Strungul este un instrument conceput pentru a fi utilizat in industria metalurgica pentru prelucrarea metalelor. Functia sa este de a fileta, taia, prinde, gauri si canela, precum si lustrui parti metalice cu o forma geometrica.
Daca vorbim despre materialele in care o bucata de metal poate fi prelucrata folosind strunguri, exista o mare varietate. In functie de scopul sau, se utilizeaza un material specific, acesta poate fi otel pentru duritate sau fier pentru turnare, dar daca lucrarea care urmeaza sa fie utilizata nu necesita la fel de multa duritate, se folosesc cele mai moi, cum ar fi alama sau bronz.
Puteti apela chiar si la materiale plastice, cum ar fi nailon, dar aici lucrarea este complet automatizata.
Cum functioneaza? Acest lucru se face, de asemenea, in mod automat si se face cu ajutorul unei bare lungi care este introdusa printr-un tub care are la capat un alt cap care tine piesa cu etriere de presiune hidraulica.
Vezi aici suport strunjire interioara si achizitioneaza toate materialele de care ai nevoie pentru strungul tau.
Cum functioneaza strungul automat
Procesul mecanic al strungului automat este foarte simplu de inteles. Este practic o unitate alimentata cu comenzi de la un terminal de computer si apoi incepe sa functioneze automat.
Dar strungul automat nu este limitat, poate functiona cu diferite tipuri de materiale, deoarece acestea au fost proiectate sa functioneze cu materiale metalice.
Designul ii permite sa lucreze si sa proceseze mai mult de sase bucati de metal in acelasi timp. Operatiunile unui strung automat se concentreaza in principal pe deformarea pieselor metalice folosind instrumente de constructie, cum ar fi burghie, suruburi, cuie, printre alte instrumente.
Caracteristicile unui strung automat
Cand vorbim despre aceasta masina, este controlata automat in toate functiile pe care le indeplineste. Dar are nevoie si de interferente umane pentru a incepe sa functioneze. Un operator trebuie sa plaseze metalul in jurul masinii, apoi sa-l configureze inainte de a incepe sa functioneze in unitatea de comanda.
Atunci cand instructiunile sunt deja programate si introduse, acestea vor incepe automat sa functioneze in urma comenzilor deja stipulate. Singura diferenta dintre strungul automat si strungurile manuale este ca este capabil sa produca un numar mare de piese perfect similare in acelasi timp. Aceasta este o caracteristica mai proeminenta a acestui dispozitiv.
Cele mai frecvente doua operatiuni in care se utilizeaza strungul automat sunt fabricarea pieselor metalice de turnare si filetare. Aceste operatiuni sunt repetate continuu pentru a forma unelte metalice pentru a putea crea masini mari utilizate in industrie.
Parti ale unui strung automat
Strungul automat are un design simplu si foarte usor de inteles.
Banc
Bancheta este una dintre piesele care alcatuiesc un strung automat. Este realizat cu un interior gol al carui scop este de a gazdui motorul care trimite miscari spre grupul motopropulsor care se afla in partea de sus. De asemenea, isi propune sa ghideze celelalte parti ale strungului automat.
Cap
In functie de pozitia capului pot fi clasificate in strunguri automate fixe ale capului si strunguri cap in miscare.
Strung cu cap fix
Strungul fix al capului este situat in centrul bancii. Aceasta a fost fixata ferm pe arborele principal pe rulmenti care se rotesc liber. In fata acestui cap puteti vedea o parte a axului pentru a plasa duza care este atasata in siguranta la bara. Pe spate putem vedea mecanismul duzei care este de a deschide si inchide autonom.
Strung cap in miscare
Spre deosebire de celalalt strung, acesta este putin mai mic, motiv pentru care se numeste “elvetian” pentru rolul pe care il joaca in constructia ceasurilor mecanizate (piese cantilevered si diametre mici). Una dintre caracteristicile care iese cel mai mult in evidenta este deplasarea paralela a capului in ambele directii pe ghidaje prismatice pe care le observa cu ochiul liber.
Tunuri
Luneta sau tunul este o piesa care ghideaza bara la inaltimea uneltelor. Aceasta are o functie de prelucrare a pieselor cu cativa centimetri de lungime mai mare in comparatie cu diametrul.