Teava patrata 40x40x2: caracteristici, fabricare, taiere si utilizare

Teava  patrata 40x40x2  : caracteristici, fabricare, taiere si utilizare

Teava patrata este utilizata in general in scopuri structurale si de intretinere, cumar fi constructia de cladiri, balustrade si indicatoare. Se masoara prin dimensiunile si grosimea exterioara, luand  in calcul peretii exteriori (care au aceeasi dimensiune) si apoi grosimea peretelui.  Teava patrata 40x40x2 este una dintre cele mai utilizate in constructii.

Avantaje fata de teava rotunda

In ceea ce priveste tubul rotund, acesta are unele avantaje, cum ar fi o greutate mai mare pe inch, o caracteristica foarte apreciata in constructia structurilor grele, pe langa rezistenta si fiabilitatea pe care le ofera atunci cand directia fortei (abaterea orizontala si verticala) este cunoscuta sau controlata. Tubul patrat permite, de asemenea, sudarea mai usoara a mai multor tuburi, unindu-le capetele.

De asemenea, este mai usor de depozitat decat un tub rotund, stivuindu-l.

Materiale si masuratori pentru tuburi patrate

Cele mai frecvent utilizate materiale pentru fabricarea acestui tip de tub sunt aluminiul si otelul, desi fierul este, de asemenea, utilizat pe scara larga pentru duritatea sa in structurile in care riscul de rugina nu este relevant. Acestea sunt disponibile in multe lungimi de depozitare, care in mod normal variaza de la 60 cm la 7 metri, desi pot fi facute la comanda.

Standardul european care reglementeaza fabricarea tuburilor structurale este standardul EN 10210.

Tubul patrat din aluminiu

Aluminiul este un metal mai usor decat otelul (de trei ori mai mult), deci este foarte apreciat in fabricarea componentelor metalice, in special in sectoarele legate de transport.

Acesta este motivul pentru care tubul patrat din aluminiu este utilizat in special in industria auto si aerospatiala, precum si in bariere, usi, garduri, balustrade, rafturi pentru biciclete si productie in general, si punctual pentru structuri mari, cum ar fi constructia de locuinte, unde rezistenta sa moderata este necesara fara greutatea suplimentara a otelului.

Cu toate acestea, in locurile cu temperaturi extreme, aluminiul risca sa fie distrus, deoarece are o rezistenta mai mica la coroziune decat otelul.

In general, tubul patrat din aluminiu ofera:

  • Greutate mai usoara decat otelul
  • Pret mai mic decat otelul
  • Usor de sudat, decat otelul.
  • Prelucrabilitate ridicata (permite cu usurinta prelucrarea prin indepartarea cipurilor)

Alte utilizari ale tubului patrat

Desi utilizarea sa in constructii si in industria transporturilor este foarte importanta, nu putem uita numarul mare de aplicatii pe care teava patrata o are in industrii la fel de diverse ca mobilierul urban -banci, stalpi etc.- sau rafturile domestice, structurile canapelelor, paturile etc.-, semnalizarea etc.

Fabricarea tubului patrat

Tevile patrate din otel pot fi sudate (cusatura) sau fara sudura. In cazul fabricarii fara sudura, se poate folosi tehnica de extrudare sau desen la rece. Tevile fara sudura au, de obicei, o capacitate mica de a rezista la sarcini localizate, astfel incat acestea nu sunt potrivite pentru constructia de cladiri mari. Tuburile sudate sau tuburile sudate la rece sunt de obicei utilizate in acest scop.

Taierea tubului patrat

Materialul si utilizarea carora le va fi destinata teava patrata, variaza in functie de  ce tip de taietura are nevoie, deoarece fabricile produc piese mari care vor fi apoi prelucrate pentru utilizarea lor finala.

Tuburile structurale pentru constructii sau semnalizare sunt, in general, taiate cu metode mai economice de indepartare a cipurilor, in care tolerantele – precizia de taiere – poate fi mai mare,cum  ar fi taierea cu un ferastrau cu banda sau un disc.

Sfaturi utile pentru alegerea materialelor de constructii

Unele materiale servesc mai mult si sunt mai repelente la coroziune, umiditate si alte conditii de mediu. Determinand cel mai potrivit material pentru clima, ne asiguram ca acestea sunt de lunga durata. Este esential sa consultati experti atunci cand alegeti materiale de constructie care sa raspunda conditiilor climatice.

Acestea ne vor ajuta sa stabilim materialele care sunt cele mai potrivite conform cerintelor noastre. Materialele trebuie sa fie capabile sa se adapteze la conditiile meteorologice si climatice. Unele materiale degenereaza rapid, mai ales intr-un cadru umed.

Materialele selectate trebuie sa aiba durabilitatea si rezistenta necesare pentru zona specifica si starea de utilizare. Prin urmare, este de dorit sa obtineti materiale care necesita o intretinere si inlocuire cat mai limitate, astfel incat acestea sa poata rezista pe durata reala a cladirii si sa devina profitabile pentru utilizator.

Este intotdeauna recomandabil sa achizitionati materiale usor disponibile. Disponibilitatea materialelor de constructie determina, de asemenea, costul si timpul pentru instalare. Anumite materiale sunt disponibile la nivel local si sunt dificil de transportat.

Nu numai costurile de expediere devin scumpe, dar amana si lucrarile. Pe de alta parte, daca materialul poate fi obtinut la nivel local, acesta minimizeaza costurile de expediere. Este, de asemenea, o economie de timp, iar lucrarile pot fi finalizate fara probleme.

Odata cu evolutia industriei de constructii, cerinta pentru materiale de constructie este in crestere si este, de asemenea, responsabila pentru cresterea amprentei de carbon, adica utilizarea cimentului creste emisia de carbon. Prin urmare, utilizarea de materiale de constructie ecologice si durabile, cum ar fi pamantul, bambusul, cenusa zburatoare, metakaolinul, fumul de silice, cenusa de coji de orez etc. sunt mai degraba benefice decat utilizarea cimentului sau betonului.

Cele mai bune materiale sunt cele care pot fi reutilizate, deoarece reduc cererea de noi materiale care vor fi produse in viitor. Modul in care aceste materiale sunt instalate si fixate poate influenta, de asemenea, capacitatea de reutilizare a acestora. Materialele gasite la nivel local reduc de asemenea dificultatile de transport si astfel reduc emisiile.

0 Shares:
You May Also Like