Vopsirea in camp electrostatic: definitie, etapele procesului si alte informatii

Vopsirea in camp electrostatic: definitie, etapele procesului si alte informatii

Vopsirea in camp electrostatic este una dintre tehnicile de vopsire utilizate pe scara larga in industria auto, insa poate functiona la fel de bine si pentru vopsirea unor suprafete din aplicatiile comerciale, precum garduri metalice, balustrade, ferestre si alte suprafete mari.

Aceasta tehnica foloseste particulele de vopsea incarcate pozitiv dintr-un pistol specializat astfel incat sa acopere suprafetele metalice incarcate negativ. Vopseaua ajunge astfel pe suprafata de vopsit intr-un strat uniform, fara a exista riscul de pulverizare excesiva.

Metodele de vopsire in camp electrostatic utilizeaza echipamente specializate precum pulverizatoarele, precum si materiale utilizate in orice proiect de aplicare a vopselei prin pulverizare, respectiv materiale de protectie, diluant.

In ceea ce priveste etapele vopsirii in camp electrostatic, profesionistii in acest domeniu urmeaza, de fiecare data, aceiasi pasi importanti pentru ca procesul sa nu fie unul esuat.

Acestia realizeaza o inspectie a amplasamentului, apoi fac oferta clientului si stabilesc programarea. Procesul de vopsire in sine incepe cu acoperirea corespunzatoare a zonei, urmata de curatarea suprafetei metalice care urmeaza a fi vopsite, apoi de aplicarea vopselei.

La final, sunt curatate materialele de protectie utilizate si este indepartat orice echipament, iar suprafata vopsita este lasata la uscat cel putin cateva ore, eficienta maxima fiind atinsa in aproximativ 24 de ore.

Procesul este unul extrem de simplu, insa este recomandata realizarea lui de catre un profesionist care are toate echipamentele necesare, astfel incat sa nu existe accidente neplacute sau alte evenimente care ar putea duce la un final nu prea fericit.

Vopsirea in camp electrostatic seamana destul de bine cu vopsirea standard prin pulverizare, insa este mult mai avantajoasa prin faptul ca nu lasa deloc mizerie, se realizeaza la fata locului, iar timpul de uscare este extrem de scazut, in timp ce rezultatele sunt eficiente de fiecare data, fara riscuri de deteriorare a suprafetelor.

Aceasta tehnica este mult mai eficienta decat una traditionala, deoarece in loc ca pistolul sa sufle pe langa suprafata de acoperit cu vopsea, ca un spray clasic, acesta elibereaza particule incarcate pozitiv care se deplaseaza direct spre suprafata pe care pulverizezi, vopseaua actionand ca un magnet care este atras de un metal.

Desi vopsirea in camp electrostatic poate fi considerata un proces mai de durata decat metodele traditionale, calitatea si grosimea stratului de vopsea care acopera suprafata determina o durabilitate mult mai mare in timp.

Desi nu exista un tip special de vopsea pentru acest lucru, exista cateva vopsele adaptate pentru aceasta tehnica de vopsire. Aproape orice tip de vopsea pe baza de ulei si subtiata cu substante chimice specifice este potrivita pentru majoritatea aplicatiilor.

Vopselele pe baza de apa nu functioneaza de obicei in acest proces. Mai mult decat atat, aproape orice culoare disponibila pe piata, care apare intr-o versiune standard, este disponibila si pentru a fi aplicata in camp electrostatic.

Singurul dezavantaj al acestei tehnici de aplicare a vopselei ar fi, in opinia majoritatii, pretul echipamentului necesar.

Tocmai din acest punct de vedere este recomandat sa apelezi la un profesionist care sa faca treaba in locul tau, in cel mai scurt timp si la un pret avantajos.

Astfel, te poti bucura de numeroasele avantaje ale aplicarii vopselei in camp electrostatic, printre acestea numarandu-se durabilitatea, aplicarea sa la fata locului, precum si deseurile reduse pe care le implica.

0 Shares:
You May Also Like