Cate tipuri de parbrize auto exista?

Cate tipuri de parbrize auto exista?

Reclamele la autoturisme sunt peste tot, pe site-urile de socilalizate, la TV sau radio, pe strazi sau  aplicatii, cu o mai mare intensitate sau fecventa de difuzari si afisari atunci cand un mare producator lanseaza un model nou.

Curios este faptul ca nu am auzit niciodata sa se faca referire la functionalitatea si caracteristicile parbrizelor. Reclamele ne prezinta motorul, dotarile, culorile, aspectul, dar nici un cuvant despre parbriz sau geamuri laterale.

Parbrizele au o multitudine de functii si responsabilitati ce contribuie intr-o mare masura la siguranta participantilor la trafic. Acestea joaca un rol important in functionalitatea masinii, asigura soferului conditii optime de sofat iar pasagerilor confort.

Desi sticla parbrizelor pare, de cele mai multe ori, la fel la toate masinile, aceasta are caracteristici diferite iar diferitele tipuri de sticla au si functionalitati diferite. Un lucru in comun este acela ca orice tip de sticla trebuie sa fie extrem de rezistent  la rupere, asta inseamna sa nu se sparga in cioburi ascutite si deci periculoase pentru pasageri, reducand riscul la care este expus soferul in situatii mai putin placute.

Exista  doua tipuri principale de sticla folosite pentru parbrize, sticla laminata si sticla securizata, de cele mai multe ori sticla laminata se foloseste pentru parbrizele frontale iar sticla securizata se foloseste pentru geamurile laterale.

Fiecare dintre aceste  doua tipuri de sticla au functii diferite dar un scop comun, acela de a pastra confortul si siguranta pasagerilor si a soferilor. In cazul in care se sparge parbrizul, aceste tipuri de sticla din care sunt fabricate parbrizele previn imprastierea de cioburi ascutite si foarte periculoase pentru pasagerii autoturismului.

Procesul de laminare a sticlei consta intr-un procedeu relativ simplu si consta in lipirea a doua bucati de sticla intre ele. In acest fel, sticla supusa la presiune sau lovituri se rupe dar  cioburile nu se raspandesc.

Acest procedeu intareste rezistenta sticlei la impacturi puternice  crescand astfel siguranta calatorilor.

Sticla securizata  se realizeaza printr-un alt procedeu tehnologic numit “Claire”, acest lucru o face mai dura si mai puternica fata de o sticla standard. Acest procedeu tehnologic consta in trecerea foliei de sticla prin diferite temperaturi ridicate sau extrem de joase, iar acest lucru creaza in exteriorul foliei un strat puternic, cu pana la 10 ori fata de o sticla obisnuita.

In cazul in care sticla securizata se sparge aceasta se sfarma in mii de bucati asemanatoare pietricelelor ce nu pot provoca rani pasagerilor. Odata sparta, sticla securizata trebuie inlocuita. Acest tip de sticla se foloseste mai ales pentru realizarea geamurilor  usilor din spate.

Siguranta in trafic  si siguranta data de dotarile unei masini sunt principalele obiective ale marilor producatori auto atunci cand vin pe piata cu modele noi, imbunatatite fata de cele precedente.

Parbrizele si geamurile laterale precum si functionalitatea acestora joaca un rol deosebit de important si sunt parte a privirii de ansamblu asupra masinii. Indiferent de tipul de sticla intretinerea acesteia este bine de facut prin inspectii regulate ale masinii.

Daca primul parbriz a fost aplicat pe un Ford Mored T, inca din anul 1904 si avea ca scop protejarea soferului si a pasagerilor de praf si vant, in anul 1937 echiparea masinilor cu parbriz a fost obligatorie pentru toate tipurile de masini.

Principala cauza a acestei regelementari a fost faptul ca masinile erau tot mai sofisticare iar viteza de depalasare a acestora era tot mai mare, de la un model la altul. Datorita traficului intens au aparut si evenimentele rutiere nedorite, iar multi soferi au fost raniti din cauza cioburilor provenite de la parbrizele sparte.

Cu timpul, importanta parbrizului auto a capatat alte valente. Tehnologia si dorinta inginerilor de a perfectiona in mod continuu si constant toate caracteristicile masinilor, au afectat in mod pozitiv si caracteriticile parbrizelor. Astfel s-a luat in calclul mentinerea temperaturii constante in interiorul masinii si deci un consum mai redus de combustibil folosit pentru incalzire.

Sticlelor li s-au adaugat nuante care se modifica in functie de intensitatea luminii naturale, si aparitia in partea de sus a parbrizelor a unei portiuni mai intunecate pantru a protejarea soferului de lumina intensa.

In zilele noaste masinile sunt echipate cu tot felul de senzori astfel incat sa se poata adapta la conditiile meteorologice fara actiunea soferului. De exemplu senzorii de ploaie pot identifica cantitatea de apa ce sa afla pe parbriz si pot calcula cantitatea de lumina reflectata de acesta.

Senzorii prezenti in parbriz actioneaza stergatoarele iar softul calculeaza frecventa cu care acestea trebuie sa actionize.

0 Shares:
You May Also Like