Care sunt avantajele oferite de floarea soarelui si cum poate fi cultivata?

Care sunt avantajele oferite de floarea soarelui si cum poate fi cultivata?

Floarea-soarelui este o planta mare, cu flori galbene care aminteste de soare, care este consumata pentru semintele sale si uleiul produs din acestea. Semintele sale fac gustari nutritive pe langa salate, paste si briose. Cu aroma sa usoara, uleiul sau poate inlocui untul, in special in prepararea crustelor de placinta.

Caracteristicile florii soarelui

  • Sursa de acizi grasi esentiali;
  • Sursa de fitosteroli;
  • Sursa de vitamine si minerale;
  • Reduce riscul bolilor cardiovasculare;
  • Bogata in antioxidanti.

Bogata in acizi grasi nesaturati

Samanta de floarea-soarelui este bogata in acizi grasi nesaturati, despre care se stie ca au efecte pozitive asupra lipidelor din sange (colesterol), atunci cand inlocuiesc grasimile saturate si trans din dieta. Astfel scad riscul bolilor coronariene.

Continut mare de antioxidanti

Uleiul de floarea-soarelui contine o cantitate semnificativa de antioxidanti, care sunt compusi care protejeaza celulele corpului de daunele cauzate de radicalii liberi. Acestea sunt molecule foarte reactive despre care se crede ca sunt implicate in dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si a altor boli legate de imbatranire. Alfa-tocoferolul (vitamina E) este principalul compus antioxidant din uleiul de floarea-soarelui, desi alte tipuri de tocoferoli si compusi fenolici sunt prezenti in cantitati mai mici.

Sursa excelenta de fosfor

Semintele de floarea soarelui prajite sunt o sursa excelenta de fosfor. Fosforul este al doilea mineral cel mai abundent din organism dupa calciu. Acesta joaca un rol vital in construirea si mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor.

Sursa de magneziu

Semintele de floarea soarelui prajite sunt o sursa de magneziu. Magneziul este implicat in dezvoltarea osoasa, construirea proteinelor, actiunile enzimatice, contractia musculara, sanatatea dentara si functionarea sistemului imunitar.

O gama larga de oligoelemente (mangan, cupru, fier si zinc)

Semintele de floarea-soarelui prajite sunt o sursa excelenta de mangan. Manganul actioneaza ca un cofactor al mai multor enzime care faciliteaza o duzina de procese metabolice diferite. De asemenea, participa la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi.

semintele de floarea soarelui prajite sunt o sursa excelenta de cupru. Ca o componenta a mai multor enzime, cuprul este necesar pentru formarea in organism a hemoglobinei si a colagenului, o proteina utilizata pentru structura si repararea tesuturilor. Mai multe enzime care contin cupru ajuta si la apararea organismului impotriva radicalilor liberi.

Semintele de floarea-soarelui prajite sunt o sursa de fier. Fiecare celula corporala contine fier. Acest mineral este esential pentru transportul oxigenului si pentru formarea globulelor rosii din sange.

De asemenea, joaca un rol in producerea de noi celule, hormoni si neurotransmitatori (mesageri in impulsurile nervoase). Trebuie remarcat faptul ca fierul din alimentele de origine vegetala (cum ar fi semintele de floarea soarelui) este mai putin absorbit de organism decat fierul din alimentele de origine animala.

Cu toate acestea, absorbtia fierului din plante este imbunatatita atunci cand este consumata cu anumiti nutrienti, cum ar fi vitamina C.

Semintele de floarea-soarelui prajite sunt o sursa buna de zinc. Zincul participa in special la reactiile imune, la producerea materialului genetic, la perceptia gustului, la vindecarea ranilor si la dezvoltarea fetala.

Pastreaza-le bine

Seminte cu coaja: pot fi pastrate timp de cateva luni la temperatura camerei. Cu toate acestea, daca temperatura creste peste 20 ° C, puneti-le in frigider.

Cum se cultiva floarea soarelui

Pentru a cultiva floarea soarelui ai nevoie in primul rand de cea mai buna samanta floarea soarelui. Iata primii pasi pe care nu ar trebui sa ii sari atunci cand vrei sa ai floarea soarelui in propria gradina.

Plantarea semintelor de floarea-soarelui este o sarcina rapida si usoara. Luand timp pentru a alege locatia potrivita si pentru a pregati solul, le oferiti acestor plante cel mai puternic inceput posibil.

Este de la sine inteles ca floarea-soarelui iubeste soarele. Cautati un loc cu mult soare pentru aceste anuale cu crestere rapida. Ganditi-va la ceea ce veti planta in jurul sau langa floarea soarelui. Majoritatea florilor  cresc destul de inalte si pot arunca umbra altor plante. Sezonul scurt de crestere intre 70 si 100 de zile permite plantarea in majoritatea zonelor de gradinarit.

Solul bine drenat este esential. Daca solul  este greu, amestecati pana la 4 inci de compost. Adaugati nutrienti in sol cu ​​un ingrasamant complet inainte de plantare. Amestecati compostul si ingrasamantul in primii 6 centimetri ale patului de gradina. Solul usor acid cu un pH cuprins intre 6,0 si 7,5 este ideal.

Alegerea momentului in care sa plantati seminte de floarea-soarelui necesita un pic de atentie. Plantati floarea-soarelui la sfarsitul primaverii, odata ce pamantul este frumos si cald. Cele mai multe floarea-soarelui germineaza atunci cand solul a atins 70-85 grade F. Cel mai bun moment pentru a planta floarea-soarelui este chiar inainte ca solul sa atinga aceasta temperatura. Cautati o temperatura la sol cuprinsa intre 60 si 70 de grade.

Pentru majoritatea zonelor, aceasta va fi la aproximativ trei saptamani dupa ultimul inghet.

Plantarea de floarea-soarelui in interior va ofera un inceput avansat in sezonul de crestere. Pur si simplu introduceti semintele in ghivece de turba in timpul ultimului inghet de primavara. Ar trebui sa aiba dimensiunea potrivita pentru transplant, odata ce solul este la temperatura adecvata.

 

0 Shares:
You May Also Like