Terapia asistata de animale este un tip de terapie alternativa sau complementara care include utilizarea animalelor intr-un tratament. Se incadreaza in domeniul interventiei asistate de animale, care cuprinde orice interventie ce include un animal intr-un context terapeutic, cum ar fi animalele pentru sustinere emotionala, animalele de serviciu instruite pentru a ajuta cu activitatile zilnice si activitatea asistata de animale.
Terapia asistata de animale poate fi clasificata dupa tipul de animal, populatia vizata si modul in care animalul este incorporat in planul terapeutic. Cele mai frecvent utilizate tipuri de terapie asistata de animale sunt terapia asistata de caini si terapia asistata de cabaline.
Scopul terapiei asistate de animale este de a imbunatati functionarea sociala, emotionala sau cognitiva a pacientului, iar recenziile din literatura afirma ca animalele pot fi utile pentru eficacitatea educationala si motivationala a participantilor.
Studiile au documentat efectele pozitive ale terapiei, asa cum au fost raportate la scari subiective de autoevaluare si la masuri fiziologice obiective, cum ar fi tensiunea arteriala si nivelurile hormonale.
Efecte fiziologice
Ipoteza biofiliei lui Edward O. Wilson (1984) se bazeaza pe premisa ca atasamentul si interesul nostru fata de animale provine din puternica posibilitate ca supravietuirea umana sa fie partial dependenta de semnale de la animalele din mediu, care indica siguranta sau amenintare.
Ipoteza biofiliei sugereaza ca, daca vedem animale in repaus sau intr-o stare pasnica, acest lucru ne poate semnala siguranta, securitate si sentimente de bunastare, care la randul lor pot declansa o stare in care schimbarea si vindecarea personala sunt posibile.
S-a observat ca sase neurotransmitatori ce influenteaza starea de spirit, se elibereaza dupa o interactiune de 15 minute sau mai mult cu animalele. Perceptia bolilor prin capacitatea olfactiva (mirositoare) la caini este foarte importanta pentru detectia unor posibile afectiuni (uneori grave), dar poate juca de asemenea, roluri importante in a ajuta cainii sa se conecteze cu oamenii in timpul intalnirilor terapeutice.
Utilizari medicale
Animalele pot fi folosite in locuri precum inchisori, aziluri de batrani, institutii mentale si la domiciliu. Tehnicile utilizate depind de nevoile si starea pacientului. Cainii de asistenta pot sprijini anumite activitati din viata de zi cu zi si pot ajuta oamenii sa navigheze in afara casei.
Evaluarea faptului daca un program este eficient in ceea ce priveste rezultatele sale, este mai usoara atunci cand obiectivele sunt clare si pot fi specificate. Exista o serie de obiective pentru programele de terapie asistata de animale relevante pentru copii si tineri, inclusiv capacitatea sporita de a forma relatii pozitive cu ceilalti.
Se intelege ca animalele de companie ofera beneficii celor cu afectiuni de sanatate mintala, dar sunt necesare cercetari suplimentare pentru a testa natura si amploarea acestei relatii cu un animal – ca animal de companie, si diferenta dintre animalele de companie, animalele de sprijin emotional, animalele de serviciu si alte animale.
Tratament de reabilitare cognitiva
Supravietuitorii unor accidente, ce au dobandit leziuni cerebrale si deficiente cognitive pot beneficia de terapie asistata de animale ca parte a unui plan de tratament de reabilitare cuprinzatoare.
Animalele de companie pot promova bunatatea copiilor.
Ingrijirea pediatrica
Terapeutii se bazeaza pe tehnici precum monitorizarea comportamentului unui copil atunci cand intra in contact cu animalul, tonul vocii si actiunile. Terapia asistata de animale poate fi utilizata la copiii cu probleme de sanatate mintala, ca tratament de sine statator sau impreuna cu metodele conventionale.
Animalele pot fi folosite ca metoda de distragere a atentiei atunci cand vine vorba de diverse situatii sau durere, iar animalele pot ajuta, de asemenea, sa aduca fericire, placere si divertisment populatiei pediatrice. Animalele pot, de asemenea, sa imbunatateasca starea de spirit a copiilor si sa intareasca comportamentele pozitive, contribuind in acelasi timp la scaderea celor negative.
Rezultatele cercetarilor raportate cel mai frecvent sunt anxietatea si durerea scazute, in randul populatiei pediatrice. Cainii au demonstrat ca sporesc confortul si scad durerea in ingrijirile paliative pediatrice. Tacticile specifice nu au fost cercetate, dar recenziile colective ale tehnicilor variate au prezentat rezultate similare ale rapoartelor de confort sporit de catre copii si tutori.
Inchisori
Programele de asistenta animala pot fi utile in inchisori pentru a ameliora stresul detinutilor si a lucratorilor sau pentru a oferi alte beneficii, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma eficacitatea acestor programe in aceste conditii. Au fost utilizate recenzii interne, povesti anecdotice si sondaje ale perceptiilor detinutilor si personalului, pentru a evalua eficacitatea terapiei asistate de animale in inchisori, dar aceste metode sunt limitate si au dus la o evaluare inadecvata.
Cercetatorii au inceput, totusi, sa gaseasca metode de masurare a eficacitatii programelor pentru animale din inchisori (PAP) prin utilizarea Propensity Score Watching. Concluziile prin aceasta metoda au aratat ca PAP au un impact pozitiv asupra reducerii infractiunilor grave sau violente. O reducere statistica a infractiunilor poate reduce ratele recidivei si poate creste piata locurilor de munca si reintegrarea in societatii a fostilor detinuti.
Antrenarea si responsabilitatea pentru un animal pot incuraja empatia, inteligenta emotionala, comunicarea si autocontrolul la detinuti. De PAP beneficiaza si animalele implicate, deoarece multe provin din situatii in care s-au confruntat cu abuzuri, neglijare sau alte forme de stres.
Azile
Descoperirile ofera dovada conceptului ca terapiile asistate de caini sunt fezabile si pot provoca experiente pozitive si o imbunatatire a calitatatii vietii la persoanele institutionalizate cu dementa. Cercetatorii si practicienii trebuie sa elucideze bazele teoretice ale terapiilor asistate de animale.
Cand persoanele in varsta sunt transferate in case de ingrijire medicala sau in institutii de ingrijire pe termen lung, devin adesea pasive, agitate, retrase, deprimate si inactive din cauza lipsei de vizitatori sau a pierderii celor dragi. Sustinatorii terapiei asistate de animale spun ca animalele pot fi utile in motivarea pacientilor sa fie activi mental si fizic, mentinandu-si mintea ascutita si corpul sanatos.
S-a observat o diferenta semnificativa intre interactiunile verbale dintre rezidentii caminelor de batrani, atunci cand un caine este prezent. Terapeutii sau vizitatorii care aduc animale in vizitele lor la caminele de ingrijire medicala sunt adesea priviti ca fiind mai putin amenintatori, ceea ce creste relatia dintre terapeut / vizitator si pacient.
Tipuri
Diferite specii de animale sunt utilizate in terapia asistata de animale. Animalele individuale sunt evaluate prin criterii stricte inainte de a fi utilizate. Criteriile includ dimensiunea adecvata, varsta, aptitudinea, comportamentele tipice si nivelul corect de pregatire. Cele mai utilizate specii sunt cainii si caii. Au fost publicate cercetari privind terapia cu delfini.
Terapie asistata de caini
In terapia asistata de caini, cainii de terapie interactioneaza cu clientii in interventii asistate de animale, pentru a spori activitatile terapeutice si bunastarea, inclusiv functionarea fizica, cognitiva, comportamentala si socio-emotionala a clientilor. Cainii de terapie bine antrenati prezinta comportamentul pe care clientii umani il considera prietenos si primitor. Ei ii linistesc si le aduc comfort clientilor, prin contactul cu corpul.
Cainilor de terapie li se cere, de asemenea, sa aiba un temperament calm pentru a permite contactul cu clientii necunoscuti. Folosirea acestor caini este promovata in cazurile ce implica interactiuni care pot ajuta pacientul sa-si imbunatateasca abilitatile motorii si sa stabileasca relatii de incredere cu ceilalti.
Interactiunea dintre pacienti si cainii de terapie ajuta, de asemenea, la reducerea sentimentelor stresante si anxioase pe care le au pacientii. Datorita acestor beneficii, terapia asistata de caini este utilizata ca o completare a altor terapii pentru tratarea diagnosticului, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, tulburarea spectrului autist si dementa.
Asistenta canina poate fi, de asemenea, utilizata in sala de clasa pentru promovarea dezvoltarii abilitatilor creative si a participarii active a copiilor la activitatile de grup. Exista programe numite programe de lectura asistata de caini, care faciliteaza lectura, pentru copiii cu nevoi educationale speciale.
Aceste programe utilizeaza caracteristicile calme, si fetele mereu zambitoare ale cainilor special antrenati, pentru ca procesul de citire sa devina mai profund, dar si mai placut pentru copii. Prin aceste beneficii, cercetatorii sugereaza incorporarea cainilor in programele de invatare si educatie.
Terapia cu delfinii
Terapia asistata de delfin se refera la practica controversata de medicina alternativa a inotului cu delfinii. Aceasta forma de terapie a fost puternic criticata pentru ca nu are beneficii pe termen lung si se bazeaza pe observatii defectuoase.
Psihologii au avertizat ca terapia asistata de delfini nu este cunoscuta ca fiind eficienta pentru nicio afectiune si ca prezinta riscuri considerabile atat pentru pacientii umani, cat si pentru delfinii captivi. Copilul are o sesiune individuala cu un terapeut intr-un fel de parc marin.
O problema etica cu datele despre terapia asistata de delfini si eficacitatea acesteia, este ca majoritatea cercetarilor sunt facute de oameni care opereaza programele de terapie asistata de delfini.
Terapia asistata de cabaline
Hipoterapia este promovata ca tratament pentru persoanele cu probleme fizice sau psihice.
Exista o distinctie intre hipoterapie si calarie terapeutica. Asociatia Americana de Hipoterapie defineste hipoterapia ca o strategie de tratament de terapie fizica, ocupationala si de limbaj vorbitor care utilizeaza miscarea ecvina ca parte a unui program de interventie integrat pentru a obtine rezultate functionale, in timp ce Asociatia Profesionala a Terapiei Internationale cu cabaline, defineste echitatia terapeutica ca o lectie de echitatie special adaptata pentru persoanele cu nevoi speciale.
Potrivit lui Marty Becker, programele de hipoterapie sunt active „in douazeci si patru de tari, iar functiile calului s-au extins la echitatia terapeutica pentru persoanele cu probleme fizice, psihologice, cognitive, sociale si comportamentale”.
Terapia prin echitatie, a fost declarata de catre American Speech and Hearing Association ca metoda de tratament pentru persoanele cu tulburari de vorbire. In plus, psihoterapia asistata de cabaline foloseste caii pentru a lucra cu persoane care au probleme de sanatate mintala. Psihoterapia asistata de cabaline nu implica adesea echitatia