Ce face un consilier școlar și cum devii unul?

Ce face un consilier școlar și cum devii unul?

„Du-te la biroul directorului!” Nimeni nu vrea să audă asta. Dar uneori, presiunile și cerințele școlii sunt suficiente pentru a face pe oricine să acționeze.

Aici puteți interveni ca și consilier școlar și puteți face o carieră plină de satisfacții, ajutând elevii în anii de școală adesea tumultuoși. Cu ajutorul dvs., aceștia pot înainta în școală  cu încredere, chiar dacă se confruntă cu probleme.

Copiii și adulții tineri au nevoie de îndrumare și sprijin, mai ales atunci când vine vorba de a face față presiunilor academice, personale, parentale și sociale.

Ajutarea oamenilor să-și atingă potențialul ar trebui să fie obiectivul dvs. numărul unu – și pentru a-l atinge ar trebui să fiți atent, flexibil, adaptabil și răbdător.

Consilierii școlari asistă elevii la toate nivelurile, de la școala generală până la facultate. Aceștia acționează ca avocați pentru bunăstarea elevilor și ca resurse valoroase pentru progresul lor educațional.

În calitate de consilier școlar, veți asculta în primul rând preocupările elevilor. Deoarece casa și viața socială a fiecăruia sunt diferite, ați putea fi singura persoană care îndeplinește nevoia respectivă la un moment dat.

Puteți ajuta studenții cu probleme precum agresiunea, dizabilitățile, stima de sine scăzută, performanța academică slabă și problemele legate de relații. Le puteți adresa unui psiholog sau unui consilier pentru sănătate mintală pentru tratament suplimentar, dacă este necesar.

În plus, veți evalua abilitățile, interesele și personalitățile elevilor pentru a-i ajuta să își dezvolte obiective academice și de carieră realiste. Veți facilita testele de aptitudini și veți formula căi potențiale către succes.

La locul de muncă, ca un bun consilier școlar:

  • Ascultați preocupările elevilor cu privire la problemele academice, emoționale sau sociale;
  • Ajutați elevii să își proceseze problemele și să își planifice obiectivele și acțiunile;
  • Medierea conflictului dintre elevi și profesori;
  • Îmbunătățiți relațiile părinte / professor;
  • Asistați cu cereri de colegiu, locuri de muncă și burse;
  • Facilitați programele de prevenire a consumului de droguri și alcool;
  • Organizați programe de consiliere de la egal la egal;
  • Trimiteți elevii la psihologi și alte resurse de sănătate mintală;
  • Lucrați pe panouri academice pentru a îmbunătăți condițiile de învățare.

De ce educație sau certificare veți avea nevoie pentru a deveni consilier școlar?

Obținerea unei diplome de licență de patru ani este primul pas în educația dvs. spre a deveni consilier școlar. O diplomă de licență în educație, psihologie sau sociologie vă va pregăti cel mai bine pentru munca dvs. școlară absolventă, dar dacă ați obținut deja o diplomă de licență în alt domeniu, este în regulă.

Cel mai frecvent, masteratul pe care îl veți urma este Masterul în educație în consiliere, care va dura doi până la trei ani pentru a-l finisa. Acest grad oferă o combinație de învățare și experiență practică în setările clasei.

După ce ai primit masteratul, doi ani de experiență practică sunt de obicei necesari pentru a deveni autorizat ca consilier de către stat. Unele state necesită și un certificat de predare.

Totuși, nu este absolut necesar să aveți o diploma de licență sau să faceți master. La noi în țară, există cursuri atestate care vă pot ajuta să fiți consilier școlar. Acestea durează mult mai puțin.

0 Shares:
You May Also Like