Ce inseamna luminile de Craciun?

Ce inseamna luminile de Craciun?

Luminile de Craciun sunt un decor estetic frumos, dar acestea au o semnificatie mai profunda, deoarece simbolizeaza lumina lui Hristos.

Cum a aparut traditia decorarii Craciunului cu luminite?

Obiceiul de a decora de Craciun cu lumini colorate isi are originea in secolul al IV-lea, in Germania. In acel moment, solstitiul de iarna a inceput sa fie sarbatorit. In acest sezon zilele au fost mai scurte, deoarece au primit mai putina lumina solara. Ca un ritual de inchinare zeilor lor, ei ofereau busteni luminati, asa ca se credea ca au alungat spiritele rele in zilele intunecate.

Desi toata aceasta traditie are o origine pagana, ceva timp mai tarziu crestinii au adoptat aceasta decoratie pentru templele si bisericile lor.

Ce au culorile luminilor de Craciun?

Luminile de Craciun au culori diferite si fiecare dintre ele are o semnificatie diferita:

  • Rosu: Dragoste, pasiune si entuziasm
  • Verde: Vitalitate si speranta
  • Galben: Dragostea si bunatatea lui Dumnezeu
  • Alb: Puritate si spiritualitate
  • Albastru: Generozitate

In plus, luminile albe si albastre sunt cele mai reprezentative pentru hanuka, o sarbatoare evreiasca sarbatorita in timpul Craciunului.

Vezi instalatii Luminoase de Craciun si alege-le pe cele mai potrivite pentru tine.

Luminile de Craciun au un sens religios?

Decorarea cu lumini de Craciun poate fi asociata cu versetul biblic din Evanghelia Sfantului Ioan care spune ca Isus este lumina lumii si ca el va da lumina vietii celor care il urmeaza, astfel incat sa nu mai traiesc in intuneric.

Reprezentand acest verset, in multe biserici se aprind lumanari in ziua Maicii Domnului, care coincide cu data la care bradul de Craciun este asamblat si decorat.

De ce se ofera cadouri de Craciun?

Oferirea de cadouri de Craciun este o modalitate de a arata afectiune si daruire oamenilor din jurul nostru. Copiii cred ca Mos Craciun este cel care aduce darurile in Ajunul Craciunului. In unele tari, pe 26 decembrie se obisnuieste sa se ofere cadouri celor mai nevoiasi.

Cum a aparut traditia cadourilor de Craciun?

Schimbul de cadouri de Craciun este o traditie veche de multi ani. La inceput, acesta a fost un ritual pagan pentru a onora zeii in timpul solstitiului de iarna. Intre 17 si 24 decembrie, in Roma Antica au fost schimbate daruri pentru a se inchina zeului agriculturii ca ofranda pentru a avea o recolta buna.
Se crede ca odata cu venirea crestinismului, aceasta traditie a fost mentinuta, desi nu mai avea acelasi obiectiv.

In prezent, legenda spune ca cadourile de Craciun sunt aduse de Mos Craciun. Acesta este un personaj care a aparut in secolul al XIII-lea, in Olanda. Se crede ca el a calatorit cu magar in timpul Ajunului Craciunului care transporta cadouri pentru copii.

Cand legenda a ajuns in Europa, s-au adaugat imbracamintea rosie si palaria clasica, iar apoi, in 1931, firma de bauturi racoritoare Coca-Cola a popularizat-o cu imaginea pe care o cunoastem astazi.

In ce zi se ofera cadouri de Craciun?

Conform legendei si traditiilor de Craciun, cadourile ar trebui lasate sub bradul de Craciun in ajunul Craciunului, adica pe 24 decembrie noaptea, astfel incat copiii sa le poata gasi acolo pe 25 decembrie dimineata.

0 Shares:
You May Also Like