Descoperă cea mai performantă aparatură topografică cu scaner laser

Descoperă cea mai performantă aparatură topografică cu scaner laser

Cei pasionaţi de geografie ştiu că topografia este ramura ştiinţei numită geodezie care se ocupă cu măsurarea şi calcularea anumitor porţiuni restrânse din suprafaţa Pământului, cu scopul reprezentării grafice a acestora.

Tot acest demers este necesar pentru a întocmi hărţile atât de folositoare. Chiar dacă smartphone-ul ne poate spune imediat unde ne aflăm şi cum să ajungem în alt loc, de pildă, o hartă clasică nu se va demoda niciodată şi este mereu utilă la drum. Însă pentru întocmirea unui astfel de plan grafic, este necesară multă muncă, documentare, dar şi tehnologie pe măsură.

Ştiaţi că în această ramură a cercetării este folosit un tip de scaner laser special, care îi ajută pe cercetători să obţină date precise ? Şi în acest domeniu produsele sunt diverse, însă este necesar să ne orientăm către cei mai buni producători cu experienţă în comercializarea, dar şi repararea aparaturilor destinate topografiei. Iar dacă avem disponibile şi accesorii speciale, atunci munca devine şi mai uşoară.

Ca să dăm doar un exemplu, gama de produse STONEX sunt de înaltă calitate şi respectă standardele europene. În portolofiul mărcii vom descoperi teodolite şi nivele optice, nivele laser sau accesorii la staţii totale robotice de ultima generaţie.

Pentru cei care încă sunt la început de drum în studiul aprofundat la geografiei, un teodolit face referire la un instrument optic pentru măsurarea unghiurilor orizontale și verticale, utilizat în lucrările geodezice și topografice.

O astfel de aparatură este o investiţie consistentă, dar necesară şi folositoare ce oferă rezultate precise. Dar cel mai bine este să descoperim ce poate face efectiv un astfel de scaner laser, ce caracteristici tehnice are şi ce performanţe se pot obţinute utilizând aparuta modernă pentru studiu.

Pentru început se pot observa caracteristicile principale. Această staţie de scanare 3D este compactă şi tot ce este nevoie se găseşte în cutia de transport. Scanerul este rezistent, dar uşor în acelaşi timp şi include bateria instalată.

Despre interfaţa de operare, utilizatorul nu trebuie să-şi facă griji, aceasta fiind simplă şi intuitivă. În acest fel este asigurată eficienţa optimă la folosirea pe teren. Aşa cum raportul calitate-preţ este important, şi echilibrul dintre preţ şi performanţă nu este de neglijat, iar aceste scanere oferă cea mai eficientă şi mai ieftină soluţie.

Din caracteristicile de bază ale acestui tip de aparat, nu lipseşte nici tehnologia digitală. Scanerul este dotat cu două camere digitale a câte 5 megapixeli fiecare, totul pentru rezultate cât mai exacte. Carcasa de înaltă calitate asigură o eficienţă sporită în diverse condiţii de mediu.

În plus, raza laser încadrată în clasa întâi este nepericuloasă pentru ochi, chiar şi la expunerea de lungă durată. Cum era de aşteptat pentru noua tehnologie, aparatul scaner poate fi controlat direct de pe dispozitivul preferat, cum ar fi smartphone-ul (este necesară instalarea aplicaţiei pentru iOS, Android şi Windows Mobile).

Performanţa unei astfel de aparaturi cu o tehnologie avansată este notabilă. Ca să numim doar câteva dintre caracteristicile sale, de exemplu, raza de acţiune este de până la 300 de metri, cu un câmp vizual complet panoramic de 360° pe nivel orizontal şi de 90° pe verticală.

Rata de scanare prezintă un adevărat record de până la 40.000 de puncte într-o secundă. Cât despre specificaţiile de sistem, amintim că optica de scanare are o oglindă rotativă vertical cu o bază rotativă pe orizontal. Camerele integrate a câte 5 megapixeli fiecare creează imagini la o rezoluţie de până la 1944 x 2592. Referitor la stocarea datelor obţinute în urma cercetării, memoria internă este una generoase de 32 GB.

De asemenea, transferul de date se poate realiza prin mai multe moduri: puteţi alege Wi-Fi, USB sau prin cablu de reţea. Scanerul poate fi controlat prin interfaţă web special creată pentru smartphone (cu sistem de operare Andoid, iOS şi Windows Mobile).

Un astfel de aparat are dimensiuni variate. Spre exemplu, un model poate avea 215 mm x 170 mm x 430 mm, iar greutatea puţin peste şase kilograme fără baterie. Dacă ne referim la caracteristicile electrice, sursa de alimentare indicată poate fi atât internă, de la baterie, dar şi externă. În medie, un asemenea scaner consumă în jur de 40 W, cu o durată de operare de până la 3 ore.

Un scaner topografic performant rezistă la o temperatură de operare între -10 grade celsius şi + 50°C. Bonus, este proiectat şi cu un factor de protecţie la umiditate şi praf. Un pachet standard conţine scanerul comandat, încărcătorul, doi acumulatori, adaptorul pentru GPS şi licenţele de lucru. Instrucţiunile sunt incluse, la fel şi cutia pentru transport în deplină siguranţă.

Aşadar, pentru cei interesaţi de ştiinţă şi cercetare în domeniul geografiei / geologiei, pe lângă mult studiu şi pasiune faţă de domeniul ales, este necesară o aparatură performantă pentru a obţine cele mai bune rezultate. Deşi la prima vedere implică buget consistent, scanerele cu laser utilizate în această arie îşi motivează investiţia datorită caracteristicilor tehnice performante.

0 Shares:
You May Also Like