Indiferent dacă vă folosiți subsolul ca depozit, spaţiu de locuit sau în orice alt scop, păstrarea bunurilor în siguranță este o dorinţă a oricărui proprietar. Subsolurile sunt, din păcate, predispuse la inundații și la umezeală, din cauza apelor subterane. Infiltrarea apei în subsoluri este mai mult decât deranjantă; este un pericol care favorizează creșterea mucegaiului și duce la deteriorarea structurii casei.
Iată cîteva sfaturi și instrumente pentru orice proprietar interesat de hidroizolația subsolului.
1. Inspectarea subsolului
Primul pas când vine vorba de hidroizolarea subsolului este înțelegerea cauzei problemei. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți în vedere o posibilă renovare a subsolului. De obicei, presiunea apei de ploaie este cea care provoacă infiltrarea apei. Așadar, este posibil să trebuiască să efectuați diferite teste în afara casei dvs. pentru a înțelege dacă umiditatea este cauzată de un drenaj slab. Apoi, inspectați-vă cu atenție subsolul pentru a observa semne de scurgere a apei. Punctele obișnuite includ conducte, prize de apă și spaţiul din jurul ferestrelor. Cel mai important, căutați fisuri în partea de jos a pereților. Sunt unul dintre cele mai frecvente semne ale umidității subsolului. Câteva sfaturi de aici vă vor ajuta să controlați umiditatea, dar problema trebuie rezolvată la sursă pentru o soluție pe termen lung.
2. Instalarea unui dezumidificator
O problemă obișnuită pe care o întâmpină mulți proprietari de case este umiditatea subsolului. Această problemă este cauzată de condensul subteran care creează umiditate excesivă în casă. Dezumidificatoarele sunt o opțiune excelentă pentru controlul umidității în subsol. Puteți obține un higrometru de la orice magazin de materiale de construcție, pentru a verifica în prealabil nivelul de umiditate. Dacă un dezumidificator pare a fi o investiție necesară, nu uitați să citiți cum să îl mențineți corect în funcţiune. Producătorii furnizează propriile instrucțiuni pentru a face acest lucru.
3. Sigilarea zonelor fisurate
Este posibil să vedeți fisuri pe fundația dvs. Unele fisuri sunt considerate normale, precum fisurile mici, dar altele trebuie reparate pentru a preveni infiltrarea apei, umiditatea excesivă sau chiar gazul. Pentru a determina ce metodă să folosiți pentru a repara fisurile, trebuie să înțelegeți ce le provoacă. Există două tipuri de fisuri: statice și în mișcare. Fisurile statice sunt rezultatul așezării fundației sau mișcării ușoare de-a lungul anilor. Fisurile în mișcare sunt adesea cauzate de solul care înconjoară casa și nu atât de fundația în sine. Este normal ca o casă mai veche să aibă unele fisuri statice, dar acestea ar trebui totuși reparate pentru a preveni mucegaiul, scurgerile sau orice altă problemă. Fisurile semnificative sau orizontale trebuie evaluate de un profesionist pentru a stabili tipul lucrărilor de reparații.
În general, fisurile minore pot fi reparate prin injectarea de epoxid și etanșant chiar de către proprietar. Aceste sigilări impermeabile, care vin adesea cu garanții, sunt eficiente împotriva scurgerilor, condensului și potențialelor inundații.
4. Utilizarea vopselei impermeabile
În timp ce materialele etanșante funcționează bine pentru a preveni scurgerea, un strat de vopsea impermeabilă poate acționa ca o barieră de vapori. Mai exact, e bine să utilizați vopsea impermeabilă pentru pereții din BCA. Așa cum arată și numele său, acest tip de vopsea conține un produs care asigură o acoperire etanșă la apă și previne infiltrarea apei. Funcționează cel mai bine atunci când este aplicată pe un perete proaspăt și curat, care nu are deja niciun material de acoperire pe el. Cu toate acestea, este important să rețineți că această soluție nu ar trebui să fie singura soluție pentru care optați dacă vă confruntați cu probleme majore de infiltrare a apei.