Cum se monteaza un cos de fum la semineu?

Cum se monteaza un cos de fum la semineu?

Este o operatie care consta in introducerea unui tub metalic prin interiorul conductei aceluiasi, astfel incat fumul sa poata iesi afara.

Este necesar un cos de fum la un semineu?

In multe cazuri, da. De exemplu:

  • In cazul semineelor care, datorita trecerii timpului si efectului temperaturilor mari pe care le indura, prezintafisuri interioare prin care fumul se poate strecura si apoi trece in casa.
  • De asemenea, poate fi interesant atunci cand este un semineu care are o gura foartemare, ceea ce provoaca un consum mare de lemn de foc (care nu se traduce intr-o putere mai mare de caldura); sau fum care iese in camera. Aceasta este o problema foarte frecventa in acest tip de seminee.

Pentru a evita aceste inconveniente fara a fi nevoie sa efectuati o lucrare mare, cel mai bun si cel mai rapid lucru este sa plasati un cos de-a lungul semineului, in timp ce instalati o caseta de lemn in interiorul gurii semineului.

Ce se castiga prin tubulatura semineului?

Cu acest sistem se obtin diferite beneficii:

  • Prin montarea unui cos de fum intr-un mod optimizat, este posibil sa se impiedice ca si caldura sa scape spre exterior si sa se concentreze asupra interiorului, obtinand o performanta calorica mai mare.
  • Ajuta la salvarea lemnului de foc, deoarece dureaza mai mult, fiind capabil sa-si regleze arderea.
  • Favorizeaza curatarea semineului printr-o mai buna canalizare a fumului si a deseurilor.

Ce se intampla daca nu ai un cos de fum montat?

Daca, cosul nu este plasat la instalarea unui semineu ce functioneaza cu lemne, vor exista probleme: fumul nu va avea nici o alta directie decat in locuinta, ceea ce este practic imposibil de gandit si acceptat.

Problemele de condens pot aparea si ele si din cauza vaporilor de apa -prezenti in fum- din lemnul de foc ars, care se condenseaza prin racire pe peretii interiori ai semineului.

In orice caz, este intotdeauna recomandabil sa contactati o agentie de asigurari pentru a fi informat cu privire la acoperirea pe care o aveti in cazul unui incident cu semineul dvs.

Cumpara cel mai bun cos de fum pentru soba ta si il vei avea mult timp.

Recomandari pentru a face acest lucru corect

Instalarea cosurilor de fum intr-un semineu este relativ simpla, dar trebuie sa tineti cont de o serie de recomandari pentru a o face corect:

  • Cosurile trebuie sa fie rotunde(deoarece aceasta forma face mai usor ca fumul si gazele sa circule mai bine in interior) si otel inoxidabil (deoarece acest material nu rugineste si nici nu este deformat de temperaturi ridicate si, in plus, curatarea anuala este mai usoara, deoarece funinginea adera mai greu in aceasta clasa de tuburi).
  • In mod ideal, cosul ar trebui sa fie cat mai drept posibil in interiorul semineului. Daca trebuie facuta vreo abatere, nu trebuie utilizate coturi mai mari de 45º. De asemenea, nu este recomandabil sa se puna reduceri sau extensii, datorita efectelor tencuielii sau condensului pe care le provoaca.
  • In seminee, trebuie intotdeauna un cos care merge pe intreaga lungime a peretelui catre acoperis si sa iasa in evidenta deasupra acoperisului cu aproximativ 0.50 sau 0.60 metri.
  • Este recomandabil sa lasati aproximativ 8 metri de distanta intre iesirea cosului si orice obstacol extern pentru a preveni fumul care iese de la semineu sa intre inapoi.
  • Pentru instalatiile exterioare, idealul este sa folositi un cos de fum cu pereti dublii cu izolatie termicaintre ei, pentru a evita condensul si scurgerile de caldura.

Cum sa pui un cos de fum la un semineu?

Pentru aceasta lucrare aveti nevoie de ajutorul a doua persoane, una pe acoperis si una in jos, la gura semineului. Acestia trebuie sa aiba grija deosebita sa respecte toate masurile de siguranta si sa se protejeze cu echipamentul adecvat (masti, ochelari de protectie, imbracaminte adecvata, manusi, casca etc.)

Cel de pe acoperis, introduce prin conducta cosului de fum o franghie cu un balast la capat si o coboara pana cand poate fi prinsa de cel de mai jos.

Apoi, persoana de mai sus trebuie sa lege coarda la capatul tubului care se va atasa la semineu – sagetile din tub indica directia fumului – si sa o introduca in conducta semineului cat mai dreapta posibil. Daca se blocheaza pe drum, i se dau cateva lovituri pentru a desfunda.

Cel de mai jos incepe apoi sa traga coarda in jos pentru a ajuta la coborarea tubului. Cand tubul ajunge in partea de jos, acesta este conectat la semineu. Cosul este acoperit cu o palarie din acelasi material ca si cosul in sine.

Este convenabil sa asteptati 24 de ore inainte de a aprinde semineul.

Importanta unui cos de fum

Un cos de fum este intotdeauna important atunci cand se monteaza o soba sau un semineu ce are o ardere pe baza de lemn deoarece acesta asigura eliminarea fumului toxic produs de arderea lemnelor si mentine o buna ventilatie.

0 Shares:
You May Also Like