Vitamine si minerale: De ce sunt atat de importante?

Vitamine si minerale: De ce sunt atat de importante?

Exista o tendinta foarte semnificativa care reflecta preocuparea oamenilor, in special a celor care practica sport sau exercitii fizice, pentru aprovizionarea suficienta si adecvata cu nutrienti.

Desi aceasta preocupare pentru sanatate si o dieta corecta este pozitiva, se observa cum se concentreaza aproape exclusiv pe un grup mic de nutrienti, macronutrienti dar intr-o masura mai mica sunt luati in considerare micronutrientii, cum ar fi vitaminele si mineralele. Incearca aminoacizi Rich Piana.

Organismul are nevoie de mai multi macronutrienti (grame) decat de micronutrienti pentru a functiona corect. In general, aceasta categorie include apa, carbohidrati, grasimi si proteine. Micronutrientii includ minerale si vitamine. Spre deosebire de macronutrienti, organismul le cere in cantitati foarte mici.

Vitaminele si mineralele sunt necesare pentru un numar mare de reactii metabolice, cum ar fi cresterea, actiunea antioxidanta, functia nervoasa si musculara, printre altele. Micronutrientii sunt substante care nu furnizeaza energie, dar sunt esentiale pentru buna functionare a corpului nostru.

O buna planificare nutritionala este capabila sa acopere nevoile minime, dar in unele situatii (deficit de energie sau dieta putin variata) poate fi necesara suplimentarea. Suplimentele de vitamine si minerale nu trebuie inlocuite cu o dieta variata, echilibrata si suficienta.

Luand suplimente de vitamine si minerale nu a fost dovedit a imbunatati performantele atletice, cu exceptia cazurilor in care exista deja un deficit.

Utilizarea sa ar putea fi recomandata in cazuri speciale, cum ar fi diete restrictive prelungite, intolerante alimentare sau chiar la sportivii de mare competitie. Uneori sunt necesare, deoarece nevoile pot fi crescute la sportivi si pot fi, de asemenea, un ajutor in prevenirea leziunilor. Prin urmare, se recomanda ca suplimentarea sa fie personalizate si reglementate si supravegheate de un specialist.

Micronutrienti fundamentali: Vitamine si minerale

Vom vorbi despre vitamine si minerale, importanta lor si, mai presus de toate, functiile pe care le indeplinesc in corpul nostru si care ne ajuta sa ne mentinem in stare optima. Inceput.

Minerale

Mineralele sunt un grup de nutrienti pe care trebuie sa ii oferim prin dieta. Acestea au functii de reglementare importante in corpul nostru si fac parte din structura tesuturilor noastre. Mineralele fac parte din oase si dinti, controleaza compozitia fluidelor celulare si fac parte din enzime si hormoni, molecule esentiale pentru viata.

Unele dintre minerale trebuie sa fie furnizate in cantitati mai mari decat altele, dar toate au functii extrem de importante.

Vitamine

Fiinta umana are nevoie de 13 vitamine pentru a-si mentine starea de sanatate. Deficienta unei vitamine izolate este rara, iar cea a uneia sau mai multor vitamine poate face parte din malnutritia severa. Anumite vitamine pot fi sintetizate de organism, dar aportul alimentar al tuturor vitaminelor este esential pentru mentinerea sanatatii.

Vitaminele sunt un grup de nutrienti cu nenumarate functii in organism, cum ar fi transformarea alimentelor in structuri energetice si corporale, reglarea enzimatica a metabolismului, printre altele.

Cum sa obtineti acesti nutrienti? Surse de vitamine si minerale

Cel mai bun mod de a furniza aceste substante nutritive corpului nostru este printr-o dieta bogata, variata si echilibrata. Acest lucru inseamna ca preparatele noastre trebuie sa fie variate, compuse din alimente proaspete si de sezon, in cantitati potrivite.

Ce sunt aminoacizii

Aminoacizii, adesea denumiti blocurile de constructie ale proteinelor, sunt compusi care joaca multe roluri critice in corpul dumneavoastra.

Sunt necesare pentru procese vitale precum construirea proteinelor si sinteza hormonilor si neurotransmitatorilor.

Unele pot fi luate, de asemenea, sub forma de suplimente pentru o modalitate naturala de a creste performanta atletica sau de a imbunatati starea de spirit.

Ele sunt clasificate ca esentiale, esentiale conditionat sau neesentiale, in functie de mai multi factori.

Acest articol va spune tot ce trebuie sa stiti despre aminoacizii esentiali, inclusiv modul in care acestia functioneaza, posibilele surse de hrana si beneficiile luarii unui supliment.

Aminoacizii sunt compusi organici compusi din azot, carbon, hidrogen si oxigen, impreuna cu un grup variabil de lant lateral.

Corpul tau are nevoie de 20 de aminoacizi diferiti pentru a creste si a functiona corect. Desi toti cei 20 dintre acestia sunt importanti pentru sanatatea ta, doar noua aminoacizi sunt clasificati ca fiind esentiali.

Acestea sunt histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina , fenilalanina, treonina, triptofanul si valina.

Spre deosebire de aminoacizii neesentiali, aminoacizii esentiali nu pot fi fabricati de corpul tau si trebuie obtinuti prin dieta. Cele mai bune surse de aminoacizi esentiali sunt proteinele animale precum carnea, ouale si carnea de pasare.

Cand mananci proteine, acestea sunt descompuse in aminoacizi, care sunt apoi utilizati pentru a  ajuta corpul in diferite procese, cum ar fi construirea muschilor si reglarea functiei imunitare.

De exemplu, desi arginina este considerata neesentiala, corpul tau nu poate satisface cerintele atunci cand lupta impotriva anumitor boli precum cancerul.

De aceea, arginina trebuie suplimentata prin dieta pentru a satisface nevoile organismului tau in anumite situatii.

Cei noua aminoacizi esentiali nu pot fi produsi de corpul tau si trebuie obtinuti prin dieta. Aminoacizii esentiali conditionat sunt esentiali doar in circumstante speciale, cum ar fi boala.

0 Shares:
You May Also Like