Importanta jocului de rol pentru copii

Importanta jocului de rol pentru copii

“Prefa-te ca… esti altcineva” este unul dintre jocurile preferate ale copiilor. Acesta se numeste joc de rol (sau joc simbolic) si consta in identificarea cu alte roluri decat cel propriu. Unii parinti nu-i acorda prea multa importanta, dar jocul simbolic le permite copiilor sa…

  • sa exploreze comportamente pe care nu indraznesc sa le aiba din cauza temerilor sau a limitarilor sociale (de exemplu, sa se prefaca a fi un cavaler crud)
  • sa isi exercite rolul de lider (isi imagineaza adesea ca se joaca cu ceilalti, dicteaza reguli si dau ordine)
  • sa isi foloseasca imaginatia pentru a inventa locuri si personaje, inspirandu-se in acelasi timp din modele reale
  • exersati-va in fata unor situatii necunoscute, dobandind autocunoastere
  • sa invete regulile sociale

Joc de rol pentru copii cu varsta intre 2 si 3 ani

Jocul de rol evolueaza odata cu dezvoltarea copilului. Imitarea parintilor, de exemplu, este prima si cea mai simpla forma de joc simbolic si se dezvolta intre 2 si 3 ani. In aceasta etapa, copiii sunt interesati de toate activitatile pe care le fac mama si tata, asa ca ii vedem entuziasmati atunci cand sunt implicati in treburile casnice, in mici treburi de menaj sau in gradinarit, de exemplu. Le place sa mature podelele, sa ajute la umplerea masinii de spalat, sa ude plantele sau sa incerce sa stranga un surub.

Joc de rol pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani

Intre 3 si 6 ani, jocul de rol capata forme mai complexe, dar se bazeaza intotdeauna pe situatii care sunt familiare si cunoscute de catre copiii mici. Copiilor le place sa se identifice cu mama si cu tata, sa se joace ca si cum ar fi un doctor, un profesor, un politist, un pompier etc. sau sa-si imagineze ca sunt unul dintre personajele unei carti sau ale unui film cunoscut.

Ce este necesar pentru jocurile de rol pentru copii

Prin urmare, este foarte important sa incurajam si sa participam la jocurile de rol ale copiilor. Pentru a face acest lucru, nu este nevoie de prea multe jucarii de rol : puteti sa le oferiti copiilor o masca sau o geanta pentru ca ei sa se poata imagina ca fiind femei mici sau orice altceva care le stimuleaza imaginatia. Copiii ar putea apoi sa se bucure de un set de picnic pe care sa-l foloseasca pentru jocurile lor singuri sau in compania micilor lor prieteni.  Sau ar putea dori sa se dea drept un chirurg sau un veterinar.

Concluzii

Pentru jocul de rol, in cele din urma, nu aveti nevoie de prea multe jucarii de rol: cateva obiecte, cateva tesaturi pentru eventuale deghizari si imaginatia maxima a copiilor. Lasati-i sa fie liberi sa empatizeze si observati-i: jocul simbolic ne poate spune multe despre temerile, sentimentele si dorintele copiilor nostri. De obicei, cei mici nu stiu sau nu vor sa exprime anumite lucruri. Prin intermediul jocului de rol, este ca si cum ar incredinta comunicarea anumitor stari de spirit altora. In acest fel, ei se elibereaza de ceea ce ramane inchis in ei si, in acelasi timp, ne permit sa ii intelegem si, uneori, sa ii ajutam.

Cum percep copiii joaca?

Prin joc, copiii isi dezvolta increderea, stima de sine, independenta, rezistenta emotionala, abilitatile fizice, concentrarea si gandirea creativa. Sau, altfel spus, abilitatile care urmaresc copiii pana la varsta adulta. Intr-o perioada in care copiii se confrunta cu critici pentru ca sunt prea atasati de dispozitivele electronice, nu fac suficient exercitii si sunt „supraprogramati”, beneficiile jocului pot parea un raspuns prea simplist,

De ce iubesc copiii jucariile?

Fara indoiala, descoperirea si jocul cu jucarii noi este interesant atat pentru copii, cat si pentru adulti. In 2014, americanii au cheltuit aproximativ 22 de miliarde de dolari pe jucarii. Gasim figurine de actiune, masini, papusi, jucarii digitale , blocuri de constructie , jocuri de societate — lista poate continua — suficient de valoroase pentru a le dedica banii, timpul si spatiul de viata. Jocul cu jucariile este o parte de zi cu zi a vietii de familie.

In mijlocul noului hype al jucariilor din aceasta saptamana, sa facem un pas inapoi si sa privim imaginea de ansamblu: Ce face ca o jucarie grozava, una demna de timpul si atentia copilului nostru? De ce sunt jucariile importante pentru dezvoltarea copiilor? Ce este in viitor pentru jucarii?

Gandeste-te la trei dintre propriile amintiri din copilarie despre momentele distractive la joaca. Sunt jucariile implicate? Al meu includ sa ma joc cu colectia mea Weebles, sa invat sa fac hula hoop de la sora mea adolescente si sa schitez case pe un bloc urias de hartie simpla. Toate aceste lucruri, inclusiv hartia simpla, sunt jucarii.

Christopher Bensch, vicepresedinte al colectiilor la The Strong National Museum of Play din Rochester, NY, spune ca definitia sa de lucru a unei jucarii este „destul de spatioasa” si poate include aproape orice folosesc copiii pentru joaca, chiar si articole de uz casnic cum ar fi paturi si paturi. cutii de carton.

0 Shares:
You May Also Like