Ce este singuratatea si cum se manifesta?

Ce este singuratatea si cum se manifesta

Cu totii ne simtim singuri din cand in cand. Sentimentele de singuratate sunt personale, asa ca experienta de singuratate a fiecaruia va fi diferita.

O descriere comuna a singuratatii este sentimentul pe care il avem atunci cand nevoia noastra de a ne rasplati contactele si relatiile sociale nu este satisfacuta. Dar singuratatea nu este intotdeauna la fel cu a fi singur. Poti alege sa fii singur si sa traiesti fericit fara prea mult contact cu alti oameni, in timp ce altii pot considera ca aceasta este o experienta singura.  Sau este posibil sa aveti o multime de contacte sociale sau sa fiti intr-o relatie sau parte dintr-o familie si sa va simtiti in continuare singur – mai ales daca nu va simtiti inteles sau ingrijit de oamenii din jurul vostru (consultati informatiile noastre despre cauzele singuratatii).

„Un lucru pe care l-am invatat este diferenta dintre a te simti singur si a fi singur – si cum te poti simti singur intr-o multime plina de oameni, dar destul de linistit si multumit cand esti singur.”

Este singuratatea o problema de sanatate mintala?

A te simti singur nu este in sine o problema de sanatate mintala, dar cele doua sunt strans legate. A avea o problema de sanatate mintala va poate creste sansele de a va simti singur.

De exemplu, unii oameni pot avea conceptii gresite cu privire la semnificatia anumitor probleme de sanatate mintala, asa ca s-ar putea sa va fie dificil sa le vorbiti despre problemele dvs.

Sau s-ar putea sa experimentati fobie sociala – cunoscuta si sub numele de anxietate sociala – si va este dificil sa va implicati in activitati de zi cu zi care implica alti oameni, ceea ce ar putea duce la o lipsa de contact social semnificativ si poate provoca sentimente de singuratate.

„Vreau sa pot interactiona cu oamenii si sa fac noi conexiuni, dar anxietatea mea se simte ca o bariera invizibila pe care nu o pot trece.”

A te simti singur poate avea si un impact negativ asupra sanatatii tale mintale, mai ales daca aceste sentimente au durat mult timp. Unele cercetari sugereaza ca singuratatea este asociata cu un risc crescut de anumite probleme de sanatate mintala, inclusiv depresie, anxietate, stima de sine scazuta, probleme de somn si stres crescut.

Sageti circulare cu text care descriu ciclul sanatatii mintale care va fac sa va simtiti singuri si va dauneaza sanatatii mintale. „Anxietatea si depresia mea ma izoleaza de oameni, ma impiedica sa pot face lucrurile pe care mi-as dori sa le fac, asa ca ma intrerupe din punct de vedere social.”

Ce cauzeaza singuratatea?

Singuratatea are multe cauze diferite, care variaza de la persoana la persoana. Nu intelegem intotdeauna despre ce este vorba despre o experienta care ne face sa ne simtim singuri.

Pentru unii oameni, anumite evenimente de viata pot insemna ca se simt singuri, cum ar fi:

  • Doliul
  • Trecerea printr-o ruptura de relatie
  • Pensionarea si pierderea contactului social pe care l-ati avut la locul de munca
  • Schimbarea locului de munca si senzatia de izolare fata de colegii tai
  • Mersul la facultate in alt oras
  • Mutarea intr-o zona sau tara noua fara familie, prieteni sau retele comunitare.
  • Alti oameni se simt singuri in anumite perioade ale anului, cum ar fi in preajma Craciunului.

Unele cercetari sugereaza ca oamenii care traiesc in anumite circumstante sau apartin unor anumite grupuri sunt mai vulnerabili la singuratate. De exemplu, daca:

  • Nu ai prieteni sau familie
  • Esti instrainat de familia ta
  • Esti parinte singur sau aveti grija de altcineva – va poate fi greu sa va mentineti o viata sociala
  • Apartineti unor grupuri minoritare si traiti intr-o zona fara altii dintr-un mediu similar
  • Sunteti exclusi din activitati sociale din cauza problemelor de mobilitate sau a lipsei de bani
  • Suferiti discriminare si stigmatizare din cauza unei dizabilitati sau a unei probleme de sanatate pe termen lung, inclusiv a problemelor de sanatate mintala
  • Experimentati discriminare si stigmatizare din cauza sexului, rasei sau orientarii dvs. sexuale
  • Ati suferit abuz sexual sau fizic – va poate fi mai greu sa formati relatii apropiate cu alte persoane.

Unii oameni experimenteaza sentimente profunde si constante de singuratate care vin din interior si nu dispar, indiferent de situatia lor sociala sau de cati prieteni au.

Exista multe motive pentru care oamenii experimenteaza acest tip de singuratate. S-ar putea sa te simti incapabil sa te placi pe tine insuti sau sa fii placut de altii sau s-ar putea sa -ti lipseasca increderea in tine.

Gandirea la ceea ce te face sa te simti singur te poate ajuta sa gasesti o modalitate de a te simti mai bine. Aici la Psihoplan ai ajuns la locul potrivit pentru a remedia problemele cu depresia si alte astfel de probleme majore care ar putea sa apara in viata ta. Vestea buna este ca fiecare persoana cu care interactionezi in cabinet iti va fi de mare ajutor.

0 Shares:
You May Also Like